K&S Stúdió - ahol magadra találsz...

Színtanácsadás, stílustanácsadás, sminktanácsadás

Gallérok és nyakkivágások

2016.02.12.

Amikor belekezdtem ennek a cikknek az írásába, akkor szembesülem azzal, hogy hányféle (csaknem ötven) gallérfazon létezik. Lehetetlen vállalkozásnak tűnik mindet bemutatni, de néhányat összegyűjtöttem és megmutatom, hogy milyen testalkathoz illenek leginkább.

Először is azt gondoljuk át, hogy milyen típusú felsőrészeket is viselünk mi, nők. A klasszikus női felsőrész a blúz, ennek párja a férfiruházatból elcsent ing. Ezen kívül számtalan pamut, kötött, horgolt, hurkolt top, póló és pulóver szerepel a repertoárunkon.

Kezdjük a blúzokkal és az ingekkel!

Legtöbb esetben a blúzok és ingek gallérral készülnek. Érdekesség, hogy a régmúlt időkben a gallér önálló kiegészítő volt, melyet a felsőrészekhez gomboltak, csatoltak. Ma már a blúz/ing és a gallér többnyire egy egységet képez, számtalan formában.

Klasszikus gallér

A klasszikus gallért ingeken és blúzokon is alkalmazzák. A gallér lehet keményített (ez inkább az ingekre jellemző), vagy lágy, lehet hosszú, közepes, vagy rövid. Van helyes és lekerekített változata (például a bubigallér), sőt blúzoknál nem ritka, hogy díszítés, pélául fodor kerül rájuk. A gallér állhat szabadon, de előfordul legombolt változatban is. Ez utóbbi megoldásnak tulajdonképpen a férfiingeknél van jelentősége, ahol a nyakkendő felkötése után legombolják a gallért, hogy ne álljon el. A női ingeken ez csak dísz, nincs különösebb funkciója.

collar1

Sálgallér, csokorgallér, fodorgallér

Ezek a nőies, mondhatni romantikus gallérok nagyon népszerűek manapság is, de régebben is szívesen viselték a hölgyek. Kebeldúsító hatásuk miatt a teltebb keblekkel rendelkezőknek azt javaslom, hogy óvatosan viseljenek ilyen gallérfazonokat. Csak a szolídabb megoldások jöhetnek szóba!

collar2

Matróz gallér

A matróz gallér időnként  megjelenik a divatiparban is, de leginkább formaruha, iskolai viselet. Emlékeim szerint nem túl kényelmes és ha jól rémlik a legombolható kék rátétet ajánlatos volt külön mosni, hogy ne fogja meg a blúz fehér részét... Talán ma is így működik a tisztítása. Nem tudom, évtizedek óta nem volt szerencsém ehhez a ruhadarabhoz. :)

collar3

Álló gallér, qipao gallér

Az álló gallérok elegánsak, de kicsit szigorúak. Létezik elöl, hátul és oldalt gombolódó megoldás is (ez utóbbi engem kicsit emlékeztet az orosz férfi népviseletből ismert ingekre). Különösen a hosszú nyakú hölgyek számára jó megoldás. A qipao gallér nagyon népszerű manapság és végtelenül nőies forma. Sajnos ez sem mutat jól a rövid nyakon.

Most pedig térjünk át az egyéb felsőrészek nyakkivágásaira!

Klasszikus nyakkivágások:

Kerek-, ovális-, V-kivágás

A kerek nyakkivágás fent, a nyak tövét körüölelő megoldás. Egyszerű, zárt fazon, tulajdonképpen bárki viselheti. Akinek rövidebb a nyaka mégis jobban teszi, ha az ovális kivágást választja, ami kicsivel nagyobb dekoltázst mutat és így a nyak nem tűnik rövidnek. A V kivágás is jó választás a rövid nyakkal rendelkezőknek, ez méginkább nyújtja a nyak vonalát.

Csónaknyak

Ugyancsak a klasszikus nyakkivágások közé tartozik a csónaknyak, mely a keskeny vállúaknak különösen jó megoldás, hiszen a vállak felé nyitott, hosszúkás ívelés szélesebbnek mutatja a vállvonalat.

Garbó

Ma már a klasszikus nyakkkivágások közé sorolhatjuk a garbót is, melyet elsősorban a hosszú nyakú hölgyeknek javaslom. Rövid nyak és toka esetén ellenjavallt!


collar4

Modern nyakkivágások:

Szögletes, szív alakú

A modern nyakkivágások közül a szögletes, a szív alakú, vagy az áthajtós fazonok kiemelik a dekoltázst. A szögletes nyakkivágás a kisebb melleken jobban mutat, míg a szív alakút kifejezetten a dúsabb idomokhoz találták ki. Az áthajtós fazon mindenkinek jól áll, ha a dekoltázs mértéke megmarad a jóízlés határai között.

Váll nélküli, aszimmetrikus

A manapság igen divatos, kissé kihívó modern nyakkivágások közül a váll nélküli és az aszimmetrikus változat inkább a kisebb mellűek számára előnyös, de mindenki viselheti.

Bár sokan kihívónak találják ezeket a nyakkivágásokat én mégis javaslom, hogy idősebb hölgyek is próbálkozzanak ezekkel. A váll ugyanis nagyon nőies testrész és sokáig megőrzi fiatalságát, ellentétben például a dekoltázzsal. Ezekkel a nyakkivágásokkal remekül lehet trükközni, például egyszerre eltakarni a dekoltázst és megmutatni a vállakat.

Csepp alakú kivágás

A cseppkivágás nagyon elegáns és visszafogott, mégis nőies és szexi. Csak azok viseljenek ilyen fazonú felsőrészeket, akiknek szép a dekoltázsuk, hiszen ezt a területet helyezik fókuszba.

Amerikai vállas

Az úgynevezett amerikai vállas fazon a dekoltázst és a vállakat is hangsúlyozza, bár létezik olyan változata is, melynél a dekoltázs takarásban marad. Talán ez a legkihívóbb megoldás az itt felsoroltak közül. Szép felsőtest szükségeltetik hozzá!

A képek forrása: pinterest.com, polyvore.com

***

vissza