Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Hogyan öltözködj, ha kismama vagy?

 

Egy generációval ezelőtt a nők még takargatták növekvő pocakjukat, esetlen sátorszerű, „ápol és eltakar” ruhákat és kismama cipőket viseltek. Szerencsére ez már a múlté! Manapság a kismamák büszkén vállalják a gömbölyödő hasukat és a terhesség alatt is igyekeznek csinosan öltözni, és megőrizni megszokott stílusukat.

Természetesen a terhesség alatt fontos szempont a kényelem. Ma már léteznek speciális, a várandós nők számára tervezett ruhadarabok, melyek egyszerre csinosak és kényelmesek. Mivel azonban a terhesség alatt viselt ruhákat csupán egy szezonra vásárolod, nem érdemes egy egész ruhatárat összegyűjteni belőlük!

Nézd meg, hogyan állíthatod össze ésszerűen a várandósság idejére a ruháidat:

Az első három hónapban tulajdonképpen nem kell változtatnod az öltözködéseden. A legkényelmesebb viselet ilyenkor (is) a ruha. Ha egyébként is szereted, most se hagyd a szekrényben! A szoknya, vagy a nadrág gombjait kicsit arrébb varrhatod, elhagyhatod, vagy gumírozottra cserélheted a szoros öveket.

Később érdemes lesz legalább egy kismama nadrágot és/vagy szoknyát vásárolni, melynek állítható a derékbősége. A most divatos csípőnadrágok is kényelmesek, mert nem szorítják a pocakodat. Ha egyébként is kedveled ezeket, a terhesség alatt sem kell lecserélni.

 

Ahogy növekszik a pocakod, egyre jobb szolgálatot tesznek az elasztikus anyagokból készült nadrágok, topok, blúzok. Pulóverek helyett ilyenkor már jobb megoldás a kardigán, a poncsó, vagy a stóla.

Ha hivatalban, irodában dolgozol és elvárás a kosztüm, elég a nadrágot, vagy a szoknyát lecserélni. A blézeredet továbbra is hordhatod, ha már szűknek érzed, nyugodtan viselheted kigombolva. Ha jelentősebb a súlygyarapodásod, szükség lehet egy nagyobb méretű blézerre is.

Előkerülhetnek a szekrényből a bővebb blúzok, ingek és tunikák, ezekhez lefelé szűkülő nadrágokat, vagy szoknyákat érdemes választani. Ha új felsőrészt vásárolsz a terhesség alatt, válassz elöl záródó (gombos, zipzáras, patentos) fazonokat, hogy a szoptatás alatt is hasznukat vedd majd. A bő felsők alá érdemes egy szűk, elasztikus topot felvenni, ami tartást ad a mellnek és a pocaknak.

Amire biztosan szükséged lesz, az néhány új, kényelmes melltartó és bugyi, hűvösebb időben kismamaharisnya. Ezek kényelmesek, tartást biztosítanak a mell és a has számára. Ha ezeket a fehérneműket viseled, elkerülheted az un. "kismama tartást", mely gerinc- és derékfájdalmakhoz vezethet. A szoptatás alatt szoptatós melltartóra is szükség lesz.

Vannak más praktikus ruhadarabok is, melyek jó szolgálatot tesznek a kismamának. Ilyen például a hasvédő, ami melegen tartja a hasat és a derekat és ha felcsúszik a póló, akkor sem marad szabadon a pocak, vagy a has formájára tervezett speciális nadrágok és szoknyák.

 

A terhesség alatt a cipőviseletre is oda kell figyelni, sem a túl magas körömcipők, sem a túl lapos saruk, papucsok, balettcipők nem adnak jó tartást. Ideális a 4-5 cm magas sarok. Ezt érdemes komolyan venni, ha nem akarsz az utolsó 1-2 hónapban hátfájással küzködni. Számolnod kell azonban azzal is, hogy a terhesség alatt kicsit püffed, szétterül a lábfej, így lehet, hogy a meglevő cipőidet szűknek találod majd.

Nézzük tehát, hogy hogyan áll össze a terhes-alapruhatár:

Mindenképpen újat kell vásárolnod a következő ruhadarabokból:

  • Melltartó - Többre is szükség lehet a mell fokozatos növekedés, valamint a szoptatási időszak miatt. A szoptatós melltartót érdemes a terhesség vége felé megvenni, hogy a megfelelő méretet tudd kiválasztani.
  • Harisnyanadrág - Ha a terhesség harmadik trimesztere hűvösebb hónapokra esik.
  • Kismama nadrág - Egy kismama nadrágra biztosan szükséged lesz a terhesség alatt. Ésszerűbb is egy nadrágot vásárolni, mint a növekvő pocakra havonta nagyobb méretet. :)
  • Cipő - valószínű, hogy a terhesség vége felé szükség lesz majd egy fél számmal nagyobb, kényelmes lábbelire.

Javasolt újat venni bugyiból, hogy a pocakot megtartó, annak formájához illő fazon kényelmet nyújtson. Ugyancsak jól jöhet egy-két pocakvédő.

Ha a terhesség előtt soha nem hordtál bővebb felsőrészeket, ezeket is venned kell. Érdemes olyan fazonokat választanod, melyeket a terhesség után is szívesen felvennél.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy a súlynövekedésed nem lesz jelentős, a ruháid nagy részét hordhatod a terhesség alatt is, csupán az utolsó egy-két hónapban kell majd néhány kismama holmit beszerezned. Sajnos előfordulhat az is, hogy nem férsz majd bele a régi ruháidba. Ha így lesz, válassz színben összeillő, jól variálható szetteket, így 7-8 ruhadarabbal és néhány kiegészítővel megoldhatod a terhes ruhatáradat.

Törekedj arra, hogy a várandósság időszakában is nőies, egyéni és stílusos legyél. Ha eddig a kacér, vagy bolondos ruhákat kedvelted, ezután se legyen másképp! Ha idáig a sötét színeket, esetleg a feketét részesítetted előnyben, most sem kell rózsaszínre váltanod. :)

Légy önmagad!

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8