Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Hogyan válasszak alkalmi cipőt?

 

Az alkalmi cipőről azt tartják, hogy nem azért viseljük, hogy kényelmes legyen, hanem azért, hogy jól nézzen ki a lábunk.

Én a kényelmetlen cipők ellensége vagyok, ezért természetesen nem osztom ezt a nézetet. Az viszont igaz, hogy egy alkalmi cipőnek fontos funkciója, hogy lábunkat a legelőnyösebb oldaláról mutassa meg.

Hogy mindkét kritériumnak megfelelhessen a kiválasztott lábbeli és emellett elegáns és harmonikus összhatást érjünk el, néhány fontos szempontot szem előtt kell tartanunk. Nézzük, melyek ezek!

  • A láb formája
  • A ruha, amelyhez viseljük
  • Az alkalom

A láb formája több elemből tevődik össze: meg kell néznünk a lábfej hosszát, szélességét, a lábfej boltozatát (azaz a rüsztöt), a boka és a lábszár alakját. Ezek együttesen határozzák meg, hogy milyen alkalmi lábbeli mutat jól az adott lábon.

A lábfej lehet hosszú, vagy rövid.

Ugyanakkor lehet keskeny, vagy széles is.

A lábfej felső boltozata lehet alacsony, vagy magas.

A boka formája is meghatározó eleme a láb felépítésének, formájának: lehet vastag, vagy vékony.

Ha rövid a lábfejed, választhatsz világos színű, vagy mintás, nyújtott fazonú, vagy hegyes orrú alkalmi cipőt. Ezek nagyobbnak láttatják a lábat. A széles lábfejet ugyanakkor nem érdemes egy szűk orrú, hosszított fazonú cipőbe eröltetni, egyrészt mert kényelmetlen, másrészt, mert a láb csúnyán eldeformálhatja a cipő formáját.

A hosszú lábfejen a hosszított fazonú, vagy nagyon világos, esetleg feltűnő színű cipők előnytelenül mutatnak. Inkább a tompább, vagy szögletes orrú és semleges, vagy sötét színű, esetleg több színből összeállított modelleket érdemes választani.

Ha vastag a bokád és/vagy rövid a lábad, kerüld a bokapánttal, T-pánttal díszített cipőket, ezek ugyanis még rövidebbnek és vaskosabbnak mutatják a lábszárat. Ezen a lábformára a mély kivágású körömcipő mutat jól.

A rövid lábszárhoz (a tévhittel ellentétben) a túlságosan magas cipősarok sem javasolt, mert a lábtartás miatt a megfeszülő izmok vaskosabbnak láttatja a lábszárat.

A szandálok viselésénél különösen fontos odafigyelni arra, hogy a láb formájának megfelelő fazont válasszunk, hiszen a szandál a lábfej nagy részét szabadon hagyja. Széles lábfejhez, vaskosabb bokához ne válasszunk keskeny pántokból álló, finom szandált! Az ilyen lábformához kicsit zártabb, erőteljesebb szandál illik.

A teltebb idomú, vastagabb, erőteljesebb lábakon álló hölgyek számára jó megoldás a vaskosabb sarkú, vagy a teletalpú cipő. Ezek stabilabbak, mint a vékony tűsarkak, melyeken csak billegni lehet és a légiesen könnyű hölgyeknek találták ki. A plus size méretekhez optikailag is jobban illeszkedik a tömörebb hatású lábbeli.

A cipő színének kiválasztásakor többféle stratégiát követhetünk: választhatunk a ruha színével megegyező cipőt, de feldobhatjuk a ruhát egy vele harmonizáló, akár komplementer színű cipővel is.

Ha a ruha több színből áll, választhatjuk ezekből a cipő színét. Mintás cipő és mintás ruha együtt csak a merészebbeknek ajánlott, de ezek között is vannak nagyon kellemes összhatást eredményező megoldások.

Hivatalos rendezvényekre mindig visszafogott modellt érdemes választani. Sem a feltűnő fazonok (magas platformok, magas tűsarkak, túlságosan alacsony sarok, feltűnő díszítések) sem a kihívó színek (arany, ezüst, vörös stb.) nem javasoltak. A protokoll szabályai szerint a nyitott orrú cipő, de a szandál sem ilyen eseményekre való.

Az esti bulik, koktél parik, más ünnepi alkalmak (például esküvők), kulturális programok (színház, koncert) világában természetesen nem kell ilyen szabályoknak megfelelni, így csak a jóízlés szab határt a cipőviseleteknek.

 

 

A képek forrása: pinterest.com

***

Kapcsolódó cikk: A platform cipő

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8