Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Hogyan vásároljak kabátot?

 

A kabátvásárlás nem egyszerű döntés, hiszen általában jelentősebb beruházást igényel, megterheli a pénztárcánkat és az esetek többségében nem egy szezonban szeretnénk viselni a választott darabot.

Bizony egy kabát több éven át társunk lesz a hűvös napokon, így érdemes átgondoltan választani a kínálatból. Mit is kell megfontolnunk, amikor kabátbeszerzésre indulunk?

  • Milyen az életmódunk? (autóval, vagy tömegközlekedéssel közlekedünk, sokat gyalogolunk, vagy biciklivel járunk, gyakran megyünk a játszótérre a gyerekekkel, vagy naponta többször kutyát sétáltatunk stb.)
  • Ez lesz az egyetlen télikabátunk, vagy több kabát mellé választjuk?
  • Ha nem egy télikabáttal gazdálkodunk, milyen alkalmakra szeretnénk viselni a beszerezni kívánt kabátot?
  • Milyen ruhadarabokhoz fogjuk viselni?
  • Milyen a testalkatunk?
  • Milyen a színtípusunk?
  • Milyen az öltözködési stílusunk?

 

A KABÁTOK ALAPANYAGUK SZERINT:

BŐR

A bőrkabát elegáns és örök divatcikk. Jó szolgálatot tehet, ha például sokat ülünk autóban, mert elnyűhetetlen és nem gyűrődik. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy nem melegszünk bele, mert jól szellőzik. Ez utóbbi tulajdonságai miatt hosszú téli sétákra nem javaslom.

SZÖVET (GYAPJÚ, PAMUT, VAGY KEVERTSZÁLAS)

A gyapjú, a pamut, vagy a kevert alapanyagú szövet kabátok kényelmes téli viseletnek bizonyulnak, mert jól melegek, anyaguk nem kényes és a nedvességnek is elég jól ellenállnak.  Elegáns és sportos fazonban is széles a választék, mindenféle stílusban megtalálható. Ha sokat utazol tömegközlekedési eszközökön, de gyalogolnod is kell, amikor a dolgaid után mész, vagy a munkahelyedre igyekszel, jó választás a gyapjú alapanyagú kabát.

ORKÁN (POLIÉSZTER, NYLON)

Aki télen is sokat tartózkodik a szabadban legjobb, ha arra törekszik, hogy a meleget jól megtartó kabátot válasszon. Erre leginkább a pufi kabátok alkalmasak, melyeket vízlepergető felső rétegből és különféle (toll, műszál, gyapjú) bélésanyagokból állítják össze. Manapság nagyon divatos viseletnek számítanak, főleg a fiatalok körében.

 SZŐRME, MŰSZŐRME

A bundák (melyek készülhetnek műszőrből, vagy igazi szőrméből) kényesebbek, mint a szövet kabátok, ezért jobbára alkalmi viseletnek számítanak. A szőrme bunda különösen kényes, igazi luxus ruhadarab, ami persze az árában is megmutatkozik. Szerencsére az állatvédők áldásos tevékenységének köszönhetően a szőrme divat leszálló ágban van, ugyanakkor manapság nagyon jó minőségű műszőrméket állítanak elő. 

EGY KABÁTOS MEGOLDÁS

Ha egyetlen télikabátunk lesz (és nem a szabadban töltjük időnk nagy részét) érdemes semleges színű, klasszikus fazonú szövetkabátot választani, mert kényelmes, tartja a meleget és minden alkalomra megfelelő lehet.

Ha tömegközlekedéssel járunk a térdig érő fazon a legmegfelelőbb, mivel melegíti a derekunkat és a combunkat, de nem csapjuk fel rá a télen oly gyakori latyakot és sarat. Ez a választás alkalmi viseletekhez is megfelelő lehet.

TESTALKATOK ÉS KABÁTOK

Az „X” alkatú hölgyek számára mindenképpen karcsúsított, öves kabátot javaslok, hogy a keskeny csípő hangsúlyt kapjon.

Az ”A” alkatúak, akiknek alsó testfelük hangsúlyosabb, a lefelé enyhén bővülő kabátok állnak jól, legyen az rövid, vagy hosszú. A válltömések, a vállon elhelyezett díszítések, gallérok, kapucnik jó szolgálatot tesznek ennél a testalkatnál.

A „V” testalkatúak számára kerülendő a válltömés, a vállat hangsúlyozó fazonok. Jó megoldás lehet ellenben a karcsúsított, alul erőteljesen bővülő félhosszú, vagy a lezser, egyenes vonalú kabát.

A „H” alkatúak az egyenes, lágy esésű kabátokat keressék. Jó választás lehet ugyanakkor egy csípőig érő rövid fazon is.

Az „O” alkatúak számára a lefelé bővülő, esetleg a mell alatt karcsúsított kabátfazonok a legmegfelelőbbek, de a bolero fazon is kiváló lehet. Mindenképpen kerülni javasolt a nagymintás kabátokat, kiváltképp, ha hosszú fazont választunk. Szintén kerülendő az "O" alkatúak számára a pufi kabát.

A KABÁTOK ÉS AMI ALATTUK VAN

Ugyancsak fontos szempont, hogy a ruha és a felette viselt kabát színben és mintában is harmonizáljon. Az egyszerűbb ruhákhoz választhatunk élénkebb, mintás kabátot, ha azonban a ruházatunk mintás, vagy színes, jobb, ha szolidabb, visszafogottabb kabátot viselünk hozzá.

A boleró szabású kabátokhoz leginkább szűk, skinny szabású nadrágot, vagy ceruzaszoknyát érdemes viselni. A bő kabát és a bő alsórész együtt szélesíti az alkatot és kiegyensúlyozatlanná teszi a megjelenést. Mivel ezek a kabátok kevésbé zártak, jobban fel kell alá öltözni és a kesztyű is lehet hosszabb, akár könyökig érő.

A maxi szoknyákhoz, bőszárú nadrágokhoz nehéz megfelelő hosszú kabátot találni. A rövid, akár dzseki fazonú kabát viszont remekül mutat velük.

A félhosszú kabátnak el kell takarnia az alatta viselt szoknyát. Csúnya, ha a szoknyából 5-10 centiméter kikandikál a kabát alól.

A földig érő kabát ne legyen feltűnő mintás és élénk színű. Az átlagnál alacsonyabb és a nagyon magas hölgyek is kerüljék ezt a kabáthosszúságot. Ezek a kabátok igen attraktívak, alatta célszerű visszafogott ruházatot viselni.

Most, hogy mindezeket végiggondoltad, talán magabiztosabban indulsz majd neki az újabb kabátvásárlásnak és remélem, hogy örömödet leled majd a kiválasztott modellben.

A képek forrása: pinterest.com

***

 

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8