K&S Stúdió - Stílustanácsadás és színtanácsadás felsőfokon

Kis fekete stíluskalauz

2016.11.25.

A kis feketéről sokan sokfélét írtak már. Én is szenteltem neki egy posztot korábban. Ebben az írásban arra fókuszálok, hogy mit lehet kihozni egy kis feketéből.

Ha alapruhatárunkban szükségét érezzük egy csinos fekete ruhának, használjuk is ki. Sokszor azt látom, hogy "kell egy elegáns fekete koktélruha" felkiáltással megveszik a hölgyek a kis feketét, ami aztán a különleges alkalmakra várva ott szomorkodik a szekrényben.

Az egyszerű, de jólszabott kis feketében éppen az a jó, hogy mindenféle alkalomra, mindenféle stílus alapjaként viselhetjük. Funkcionálhat munkahelyi viseletként és lehet egy különleges alkalomra összeállított szett origója is.

1. Klasszikus stílusú munkahelyi szett

A kis fekete ruha számtalan munkahelyi szett alapja lehet. Viselhetjük például magassarkúval és blézerrel, kendővel, vagy gyöngysorral kiegészítve, a klasszikus stílus jegyében.

black dress5

2. Sportosan elegáns munkahelyi szett

Ha a munkahelyi dress code nem követeli meg a klasszikus eleganciát, sportosan elegánsra is vehetjük a figurát. Nemrég olvastam Náray Tamás egy írását, melyben a "sportosan elegáns" kategóriát fából vaskarikának titulálta, de jobb kifejezést még nem találtam arra, amikor a klasszikus és a lezserebb, sportosabb ruhadarabok keveréséből összeszedett és stílusos összhatást érünk el. Ebben a szerelésben munka után beülhetünk egy italra, vagy vacsorára, de elmehetünk akár moziba is.

black dress1

3. Klasszikus esti viselet

A kis fekete természetesen esti programokra is jól használható. Mehetünk benne színházba, koncertre, ünnepi vacsorára. Ilyenkor az eleganciájé a főszerep, így a kiegészítőket ennek jegyében válogassuk össze.

black dress2

4. Trendi esti viselet

Választhatunk, hogy megmaradunk-e a decens, visszafogott stílusnál, vagy "ráteszünk egy lapáttal" és felhívjuk magunkra a figyelmet.

black dress6

5. Party szett

Ha esti party a program, bohókásabb összeállítás alapja is lehet az egyszerű kis feketénk.

black dress3

6. Drámai megjelenés

A klasszikus eleganciát sokan unalmasnak, konzervatívnak találják. Olyan hölgyeket is ismerek, akik a munkahelyükön klasszikus stílust képviselnek, ám a szabadidejükben felszabadultan viselnek olyan szetteket, melyek az egyéniségükhöz közelebb állnak. Nos, ugyanaz a kis fekete alapja lehet mindkét megoldásnak.

black dress4

7. Romantikus megjelenés

Az apró finomságok kedvelői  kiegészíthetik kis feketéjüket a személyiségüket legjobban tükröző ruhadarabokkal. A virágminták, a dekoratív ékszerek és táskák, finom vonalú cipők egycsapásra romantikussá varázsolják a megjelenést.

blackdress

8. Kreatív szett

Mi akadálya annak, hogy például a kis feketénkre egy tülszoknyát húzzunk? Próbálkozhatunk a stílusok keverésével is, ha éppen erre támad kedvünk.

blackdress8

9. Természetes megjelenés

Semmi feltűnés! Időtlen, minimalista ruhadarabok, visszafogott színek, kevés kiegészítő. Aki az öltözködésben is a természetességre és a kényelemre törekszik, megtalálhatja a módját akkor is, ha kis feketébe bújuk.

black dress7

A lehetőségek tárháza végtelen, csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy mit hozunk ki a kis feketénkből.

Ennek persze az a feltétele, hogy ez a bizonyos koktélruha minél egyszerűbb és a testalkatunknak megfelelő szabásvonalú legyen. És persze (ahogy mindig) most is elmondom, hogy a fekete nem mindenkinek előnyös, nyugodtan választhatunk helyette például barnát (az ősz típusúak esetében), sötét tengerészkéket (a tavasz típusúak esetében), vagy középszürkét (a nyár típusúak esetében).

Az illusztrációk a Polyvore.com felhasználásával készültek.

***vissza