K&S Stúdió - stílustanácsadás felsőfokon

Klasszikus kapszula gardrób

2018.10.15.

Időnként a stílustanácsadó is feszegeti a hivatása határait és belevág olyasmibe, amit a mission impossible kategóriába lehet sorolni. Az én lehetetlen küldetésem abból ered, hogy rendszeresen nekem szegezitek a kérdést a stílustanácsadás folyamán, hogy létezik-e olyan kapszula gardrób, vagy másképpen alapruhatár, amely mindenki számára egyformán ajánlható.

A válasz persze az, hogy nem létezik, hiszem más-más stílussal, életvitellel, más-más adottságokkal rendelkezünk, így nyilvánvaló, hogy nem egyforma alapokra kell építenünk a ruhatárunkat. Mivel azonban szeretem a kihívásokat, és mert nem hagyott nyugodni a gondolat, megkíséreltem összeállítani egy klasszikus és univerzális alapruhatárat, amelyről azt gondolom, nem baj, ha minden nő ruhatárában helyet kap.

A klasszikus kapszula gardrób jellemzői:

  • Mint minden kapszula gardróbnak, úgy az univerzális gardróbnak is egy (vagy több) bázisszínre kell épülnie. Egy mindenkinek ajánlható alapruhatár számára kézenfekvő megoldás a tengerészkék. Ez a semleges és sötét árnyalat minden színtípus palettájába beilleszthető és ha nem is tökéletes, de megfelelő minden színtípus számára.
  • A szabásvonalak terén mindenképpen a klasszikus, egyszerű, letisztult megoldásokat kell keresnünk. Nem vehetjük figyelembe az aktuális trendeket, így olyan szabásvonalakat kell keresnünk, amelyek soha nem mennek ki a divatból.
  • Ez a kapszula természetesen csak egy alap, így az elemek számát minimalizáljuk. Íme a végeredmény:

Klasszikus kapszula gardrób

* semleges színű ballonkabát
* klasszikus szabású, tengerészkék blézer
* csíkos pamut póló
* kis fekete helyett tengerészkék koktélruha
* farmernadrág
* kardigán
* klasszikus szabású tengerészkék szoknya
* ingblúz
* tengerészkék szövetnadrág
* cipő

Klasszikus kapszula gardrób No.1=Trencskó

A ballon kabát praktikus, négy évszakos ruhadarab. Az átmeneti, nagy hőingásokkal tarkított őszi és tavaszi időjárásban, a hűvösebb  nyári hónapokban, jó, ha elő tudjuk kapni a gardróbból. Nem engedi át a szelet és többé-kevésbé vízálló, így az enyhébb téli hónapokban is viselhetjük, egy vastagabb kardigánnal, vagy pulóverrel kiegészítve, vagy a tetején egy stólával. Fontos, hogy semleges színe legyen, hiszen így biztosíthatjuk, hogy szinte bármely összeállításba beilleszhető legyen.

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a trencskó.

Klasszikus kapszula gardrób No.2 = Tengerészkék blézer

A tengerészkék, mint univerzális, vagyis minden színtípus számára alkalmas szín természetesen nem maradhat ki egy klasszikus alapruhatárból. A kék blézerről korábban már írtam egy hosszabb bejegyzést, melyben körbejártam ezt a „must have” ruhadarabot.  

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a tengerészkék blézer.

Klasszikus kapszula gardrób No.3 = Csíkos póló

A csíkos felsőrészek egyszerre játékosak és elegánsak, klasszikusak és modernek, szóval igazi időtlen ruhadarabok. Hogy milyen legyen a top szabása és színe? Nos, ez már az egyéni adottságok függvénye, mint ahogyan az is, hogy a csíkok milyen irányban haladjanak, vagy milyen vastagságúak legyenek...

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a csíkos póló.

Klasszikus kapszula gardrób No.4 = Tengerészkék koktélruha

A kis fekete ruha sokszínűségéről korábban már írtam. Azt gondolom, hogy a tengerészkék ruha, mint alapdarab jobban megállja a helyét egy klasszikus és univerzális alapruhatárban, mint a fekete. Egy jólszabott koktélruha természetesen a hétköznapokon is hordható, nem kell, hogy a megfelelő alkalomra várva lapuljon a szekrényünk mélyén. A koktélruha titka a visszafogottságában és kiegyensúlyozottságában rejlik.

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a tengerészkék koktélruha.

Klasszikus kapszula gardrób No.5 = Farmernadrág

Kimaradhat-e egy univerzális alapruhatárból a farmernadrág? Természetesen nem. Hétköznapi és sportos viseletként verhetetlen. Azonban azt gondolom, hogy egy klasszikus alapruhatárban nincs helye az extrém megoldásoknak, így a szakadt farmer, vagy a csak cipőkanállal felhúzható super skinny is kiesik a rostán. Helyette egy, a test vonalát követő, vagy egyenes szárú fazont javaslok.

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a farmernadrág.

Klasszikus kapszula gardrób No.6 = Kardigán

A hűvösebb napokra mindenképpen szükségünk van egy melegebb holmira, legyen szó bármelyik évszakról. Meggyőződésem, hogy a kardigán sokkal praktikusabb és csinosabb megoldás, mint a pulóver, így az általam összeállított klasszikus alapruhatárból ez sem hiányozhat.

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a kardigán.

Klasszikus kapszula gardrób No.7 = Tengerészkék szoknya

Egy klasszikus ceruzaszoknya sem maradhat ki ebből az alapruhatárból. A klasszikus vonalvezetés, a letisztult forma alapja lehet bármilyen stílusnak. Hogy minden színtípusnak megfelelő legyen és a variálhatóság kívánalmának is megfeleljen, ismét a tengerészkék a megfelelő választás. A blézerrel párosítva akár kosztümként is funkcionálhat.

Klasszikus kapszula gardrób No.8 = Ingblúz

Egy világos ingblúz remekül használható az alapruhatár részeként. Szándékosan nem írtam, hogy fehér, hiszen ez alatt álltalában a hófehéret értjük, Korábban már írtam arról, hogy fehér és fehér között óriási különbségeket találhatunk és ezeket a különbségeket érdemes is használni, a különböző színtípusoknak ugyanis más-más a legideálisabb fehér árnyalatuk. Jó tisztában lenni azzal, hogy kinek áll jól a hófehér és kinek ajánlottak helyette a törtfehér különböző arnyalatai.

Klasszikus kapszula gardrób No.9 = Tengerészkék szövetnadrág

Egy klasszikus szövetnadrág sem lehet más színű, mint tengerészkék az univerzális kapszula gardróbban. Egy megfelelő szabású szövetnadrág elengedhetetlen kelléke egy klasszikus alapruhatárnak.

Klasszikus kapszula gardrób No.10 = Cipő

Milyen elvárásaink vannak egy cipővel kapcsolatban? Elsősorban legyen kényelmes. Ha kevés cipőnk van, egy kényelmetlen lábbelivel megkeseríthetjük a mindedennapjainkat. Személyes tapasztalatom, hogy legyen bármennyi cipőm is, a leggyakrabban használt darab mindig egyszerű, klasszikus és semleges színű...

***

vissza

Bemutatkozás

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera