Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Kosztüm - a jó befektetés

 

Aki hivatali öltözetet visel a hét öt napján, gyakran szembesül azzal, hogy hamar unalmassá válik a ruhatára. Ebben az írásban megmutatom, hogy akár három kosztümöt is lehet úgy variálni, hogy változatos és inspiráló legyen.

Legutóbb Andrea keresett meg azzal a problémával, hogy végtelenül unalmasnak tartja a munkahelyi ruhatárát, már nincs is kedve reggelente felöltözni, annyira elege van a kosztümökből.

Amikor átnéztük a ruháit az derült ki, hogy bár számos kosztüm (nadrágos és szoknyás) sorakozik a szekrényében, jelentős különbség nincs közöttük, ugyanaz a színvilág: sötétszürkék és feketék. Ráadásul a blúzok és egyéb felsőrészek is zömében fehérek, vagy pasztell színek: világoskékek, rózsaszínek. Annak idején a variálhatóság kedvéért vásárolt hasonló színeket, de hiába próbálja változatosan viselni a ruhatárát, az összhatás közel azonos. Mivel nincs kibékülve a mintás anyagokkal, ez sem teszi változatosabbá az összképet.

Nézzük, hogyan változtathatunk ezen a helyzeten!

Az első és legfontosabb dolog a változatosság szempontjából, hogy három karakteres, egymástól színében elütő, a variálhatóság érdekében azonban, anyagában és fazonjában hasonló kosztümöt válasszunk. Andrea jobban kedveli a nadrágkosztümöket, és mivel  tél típus, az ő színeit használom ebben a bejegyzésben, de a többi színtípus számára is javaslok színkombinációkat. (Ebben az írásban a testalkatokra nem térünk ki külön, de természetesen tovább árnyalja a képet, hogy a különböző testalkatra sok esetben más-más szabásvonalat érdemes választani).

Tél: halvány szürke, (vagy fehér), pipacs piros, sötétkék (vagy fekete)

Nyár: középszürke, sötét tengerészkék, pink

Tavasz: homokszín, korallpiros, tengerészkék

Ősz: csokoládé barna, mandarinsárga, khaki

A kosztümök mellé azért kerestünk két szoknyát is: egy klasszikus vonalú tintakéket és egy kicsit kevésbé konvencionális, kék-fehér csíkosat. Mindkettő párosítható a kosztümök blézereivel. Két klasszikus fazonú ruhát is keresünk, egy pirosat és egy halvány vízkéket, amelyekhez szintén viselhető bármelyik blézer. Ezek a ruhadarabok több szempontnak is meg kell hogy feleljenek:

  • Anyagukban, szabásukban illeszkedjenek a kosztömökhöz
  • Színük is legyen illeszthető a kosztümökhöz, de nem kell feltétlenül megegyező színeket keresni. Minél több színt viszünk a ruhatárba, annál változatosabb lesz. Ha megelégszünk 3-4 színnel, lehetnek azonosak a kosztümök színeivel.
  • Itt már lehet mintás anyagokat választani, de gondoljunk arra is, hogy a felsőrészekkel jól párosíthatók legyenek majd!

Tél: pipacspiros, vízkék, szürke (fekete-fehér), tintakék

Nyár: sötét tengerészkék, citromsárga, középszürke, levendula

Tavasz: napsárga, barack, korall, almazöld

Ősz: mandarinsárga, krém, khaki, jádezöld

Amikor az alapokat megteremtettük, bátrabban építkezhetünk tovább. Felsőrészekből vásárolhatunk többet, színesebbet, egyedibbet, ízlésünk szerint. Itt most négy, az eddigi ruhadarabokhoz illő felsőrészt választottam ki Andreának, de a többi színtípusnak is van ajánlatom...

Tél: jeges kék, szürke (fekete-fehér), fehér, tintakék

Nyár: lilásrózsaszín, levendula, törtfehér, vízkék

Tavasz: világos homok, barack, türkiz, almazöld

Ősz: krém, homok, jádezöld, mohazöld

Végül néhány kiegészítőt, sálat, cipőt táskát adunk a lassan elkészülő gardróbhoz.

A kiegészítőkkel feldúsított 14 darabos ruhatárból most már számtalan öltözetet tudunk összeállítani anélkül, hogy unalmasnak találnánk. Természetesen idővel tovább bővíthetjük a palettát, de akkor is szem előtt kell tartani, hogy az új darabok is illeszkedő elemei legyenek az "építményünknek". :)

Néhány inspiráció:

***

A képek forrása: www.madeleine.co.uk

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8