K&S Stúdió - ahol magadra találsz...

Színtanácsadás, stílustanácsadás, sminktanácsadás

Magas vagy, de nem fogas! Így öltözz, hogy csinos légy!

2016.01.25.

Barbara azzal keresett meg, hogy vékony "I" alkatán minden ruha úgy áll, mintha "vállfára lenne aggatva". Nem érzi magát csinosnak, bármivel is próbálkozik. Igyekszem megmutatni neki és nektek is, hogy milyen megoldásokat érdemes választani erre a testformára.

Mint sok sorstársának, Barbarának is hosszú nyaka, szögletes válla, kicsi melle, vékony, hosszú karja és lába van. A csípő és a derék aránya majdnem 1:1, azaz keskeny a csípője és nem ívelt a dereka.

I testalkat

Hogy valami igazán bíztatóval kezdjem, ezt a testalkatot a legkönnyebb öltöztetni. Ha belegondoltok, biztosan nem véletlen, hogy a manökenek többsége ebbe a testalkat típusba tartozik.

i

A legfontosabb szempont a test íveltebbnek, nőiesebbnek láttatása. A mellet, a csípőt, a feneket kerekebbnek, a derekat íveltebbnek, a felsőtestet és a lábakat kicsit rövidebbnek kell mutatni. Bár bonyolultnak tűnik, valójában nem nagy művészet: kerüld a szűk holmikat és hangsúlyozd a derekadat!

A második szempont mindenképpen a test magasságának ellensúlyozása. Ennek érdekében minél több vízszintes osztást helyezünk el az öltözeten, annál jobb. Segítenek a keresztcsíkos és kockás, nagymintás szövetek is, valamint az eltérő, kontrasztos színkombinációk.

Kerülendő ugyanakkor az egyszínű, vagy aprómintás ruha, az azonos színű alsó- és felsőrészek. A hosszanti osztások, pl. hosszú kabátok, hosszú kardigánok, maxiszoknyák, a függőleges csíkozású kelmék ugyancsak előnytelenek.

További szempont lehet az alsó- és felsőtest esetleges arányeltolódásának korrigálása. Ha hosszú a lábad, de rövid a derekad, vagy fordítva hosszú a derekad és a felsőtestedhez képest rövid a lábad, ezzel is érdemes foglalkozni. Az eső esetben jó megoldás a csípőnadrág, a derékton lévő átlós osztás (varrás, díszítés, öv stb.). Nem előnyös például a maxi és a mini szoknya, a skinny nadrág. A hosszú derékon a széles övek, a magas derekú nadrágok és szoknyák mutatnak jól.

Szabásvonalak:

 • rövid, vagy félhosszú kabátok, pulóverek
 • zsabós, masnis, zsebes blúzok, ingek
 • kétsoros gombolás, mandzsetta, széles gallér
 • peplum szabású szoknyák, felsőrészek, térdig érő rakott,
  húzott, hordó,vagy A szabású szoknyák
 • T, vagy denevér ujjú felsők, bő ujjak
 • csónak nyak, garbó, félgarbó, nyakban kötős, álló gallér

Minták:

 • kockás, vízszintesen csíkos, pöttyös
 • nagy virágmintás, absztrakt mintás

Textúrák:

 • vastagabb, tartással rendelkező anyagok: farmer, kordbársony, bársony
 • laza, lágy anyagok dúsan redőzve
 • fényes kelmék, természetes anyagok: pl. szőrme, bőr,

i

Színek:

Kerüld a monokróm, vagy közel azonos színű összeállításokat, a szettjeid álljanak minimum 2-3 színből. Ha színtípusod megengedi viselj kontrasztos összeállításokat. Bánj óvatosan a világos, vagy pasztell színekkel!

i

A réteges öltözködés nagy segítség az I alkatúak számára, ugyanakkor az oversize ruhadarabok volumen növelő hatásával is lehet játszani. Lényeg, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a különféle ruhadarabok összeválogatásánál. Ha például oversize pulcsit veszünk fel, a nadrágunk ne legyen bőszárú. Hasznos kiegészítő a sál, a stóla vállon, a nyakon, vagy a kabátra terítve, esetleg övvel összehúzva.

A nyári időszakban a réteges öltözködés nem járható út, így kicsit jobban oda kell figyelni arra, hogy az anyagféleségek közül melyiknek van némi tartása. A lágyabb anyagokból a gazdagon redőzött szoknyákat, ruhákat válasszuk. A nyári időszakban a különböző anyagminták is segítségünkre lehetnek.

Ugyancsak hasznos és mutatós kiegészítők a vastag, mintás harisnyanadrágok a téli időszakban.

Soha ne viselj olyan csizmát, amely bő a lábszáradon! Nincs annál lehangolóbb látvány, mint egy lötyögő csizmaszár!

Néhány inspiráló fotó a Pinterest-ről:

***


 

vissza