Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Munkahelyi öltözködés, azaz dress code hölgyeknek

 

Az öltözködés írott és íratlan szabályait az adott kultúrában gyökerező társadalmi elvárások szabályozzák. Az emberiség története során az öltözködés célja először a környezeti hatásokkal szembeni védelem volt, később az összetartozás jelzése, vagy éppen egymás megkülönböztetése, a közösségen belüli szerep jelzése, a társadalmi rang kifejezése is szerepet kapott az öltözködésben.

A ruhaviselés ugyanakkor kifejezője lett bizonyos életkori szakaszoknak, családon belüli állapotnak (hajadon, özvegy, gyászoló családtag stb.) is.

Később a társadalmi osztályok elkülönítését is szolgálta a ruhaviselet, ekkor már írásban rögzítették az öltözködés szabályait. Először a középkori, európai nemesség használt dress code-ot.

A munkahelyi dress code az 1950-es években, az USA-ban jelent meg, ahol az üzleti életben tevékenykedők számára írtak elő öltözködési szabályokat. Léteznek intézményi öltözködési előírások is, így például számos oktatási intézménynek is van dress code-ja.

Manapság a legtöbb cégnek saját öltözködési szabályokat tartalmazó előírásai vannak, melyek a tevékenységtől függően lehetnek szigorúbbak (business standard), vagy megengedőbbek (smart casual). Sok cégnél a hét egy napján, általában pénteken, engedik a lazább öltözetet (business casual, casual-Friday).

Nézzük, hogy mit takar e három elnevezés!

Business standard

Az üzleti életben elvárás, hogy mindig tiszta, elegáns, jólvasalt, igényes, jó minőségű ruhaneműt viseljenek az alkalmazottak.

A hölgyek esetében itt mindig sötét színű (fekete, sötétkék, sötétszürke) kosztümről (szoknya, vagy nadrág + blúz), vagy kompléról (ruha + blézer) beszélünk.

 • A kosztümkabát ujja lehet hosszú, háromnegyedes. Nyáron rövid ujjú kiskabát is megengedett.
 • A nadrág lehet hosszú szárú, vagy bokáig érő hosszúságú.
 • A szoknya érhet a lábszár közepéig, térdig, vagy térd felett maximum 3 ujjnyival. Fazonja lehet a testformát követő is, de ne legyen túl szűk.
 • A blúzt nem kell feltétlenül a nadrágba, vagy a szoknyába tűrni, de semmiképpen nem lóghat ki a blézer alól. A blúzok dekoltázsa mindig szolid.  
 • A harisnya viselése kötelező (nagy melegben a munkáltató eltekinthet ettől. A lábszár ebben az esetben legyen ápolt)! A harisnya színe lehet testszínű, fekete, szürke, vagy sötétkék. A harsány színek és minták nem megfelelőek.
 • Kiegészítőként az öltözethet illő (semmiképpen nem élénk színű) öv, zárt cipő (bármilyen sarokmagasságú lehet) mindenképpen elegáns fazon legyen.

Smart casual

Ebben az esetben kicsit megengedőbbek az előírások.

A felsőruha lehet bármilyen színű nadrágos, vagy szoknyás kosztüm, esetleg különálló blézer és hozzá illő alsórész. Nem kötelező a blúz, helyette megengedett a póló, top és a garbó is. A blézert helyettesíthetjük pulóverrel, vagy kardigánnal és az egyrészes ruha, vagy complé is megfelelő.

A ruhák hosszára, a harisnyára és kiegészítőkre vonatkozó előírások nagyjából megegyeznek a business formal előírásaival.

Business casual (Casual Friday)

A pénteki laza viseletet felfoghatjuk úgy is, mint egy lépést a lazulás felé. Nem ugrást és nem három lépést!

Az a cég, amely a hétköznapokon business formal eleganciát vár el a munkatársaitól, jobb, ha pénteken sem adja alább a business casual megjelenésnél.

Ahol a hétköznapokon a business casual az elvárás, ott pénteken belefér egy sportosan elegáns öltözet, akár egy szolid farmernadrág is.

Bármilyen előírás vonatkozzon is a munkahelyi megjelenésre, vannak ruhadarabok, melyeket még a leglazább pénteki napra sem ajánlatos viselni:

 • túl rövid és/vagy túl szűk szoknya
 • short  és leggings
 • a derekat szabadon hagyó, spagetti pántos, vagy vállpánt nélküli felsőrész
 • túl sok, feltűnő ékszer
 • bakancs, saru, vagy papucs
 • neccharisnya

Végül felhívom a figyelmet arra, hogy mellmérettől és mellformától függetlenül a melltartó kötelező eleme a munkahelyi viseletnek.

A munkahelyen kívüli protokolláris eseményeknek is vannak öltözködési előírásai, melyekre sok esetben az eseményekre invitáló meghívóban felhívják a meghívottak figyelmét.

Az alábbi kifejezéseket láthatod a meghívón:

 • casual : kötetlen, hétköznapi, akár sportos viselet. Esemény: például munkahelyi sportnap.
 • informal: sportosan elegáns megjelenés, blézer, kosztüm, ruha, blúz helyett lehet top is (férfiaknál: zakó+nadrág, öltöny) Esemény: például munkareggeli.
 • semi-formal elegáns kosztüm blúzzal vagy szolid koktélruha (férfiaknál: elegáns öltöny) Esemény: például sajtótájékoztató.
 • formal (black tie): ujjatlan, hosszú estélyi ruha kiskabáttal, vagy kendővel, - ha napközbeni eseményről van szó, akkor koktélruha (férfiaknál: fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel) Esemény: például karácsonyi fogadás.
 • white tie: nagyestélyi, hosszú kesztyűvel (férfiaknál: frakk, fehér ing, fehér csokornyakkendő, fehér mellény) Esemény: például munkahelyi bál.

Az öltözködési előírások sokak számára nem kényelmesek, mert unalmasnak és egyénietlennek tartják az elvárt megjelenést, ugyanakkor a szabályok követése révén elkerülhető, hogy bizonyos alkalmakkor kellemetlenül érezzük magukat amiatt, hogy túlöltöztük, vagy alulöltöztük a rendezvényt.

Szeretjük, vagy nem, a dress code-okat el kell fogadnunk és a szabályok adta lehetőségeken belül kell megpróbálnunk egyéni stílusunkat érvényre juttatni.

A képek forrása: pinterest.com

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8