• K&S

Neked is lehet tökéletes a ruhatárad!

2017.04.24.

Mindenki vágyik egy könnyen kezelhető, minden igényt kielégítő, csodás ruhatárra. Ez a vágyunk némi segítséggel és időráfordítással könnyű szerrel valóra válhat az alapruhatár tervező program segítségével. Hogy mit is értünk alapruhatár tervezés alatt, azt ebből az írásból megtudhatjátok.

Először is szeretnék eloszlatni egy félreértést. Sokan azt gondolják, hogy az alapruhatár tervezés lényege, hogy minimális darabszámúra redukáljuk a ruhatárunkat. Ez azonban félreértés, melynek oka valószínűleg az, hogy manapság a „minimalista gardrób mozgalom” is sokat hallat magáról. A két dolog azonban, bár ugyanazokon az alapokon nyugszik, más-más célt szolgál. Egyik sem jobb a másiknál, de filozófiájában és céljában különböznek egymástól.

Az alapruhatár tervezés célja, hogy rendezetlen, átgondolatlan, túlburjánzó ruhatárunkat ráncba szedjük és egy szilárd bázist biztosító alapruhatárat, vagy életformától függően esetleg több alapruhatárat hozzunk létre. Ez az átgondolt, letisztult struktúra nagy segítséget nyújt az öltözködéshez és a további vásárlásokhoz is. Természetesen legtöbbször mindez együtt jár azzal, hogy a gardróbunk darabszámra némileg csökken, hiszen azoktól a holmiktól, amelyek színben, fazonban nem illenek hozzánk, vagy amelyek például a megváltozott életmódunk miatt évek óta lapulnak a szekrény mélyén, igyekszünk majd megválni. Végeredményben azonban nem az a célunk, hogy a ruhatárunkat minimalizáljuk, inkább, hogy racionalizáljuk, strukturáljuk, hogy csak igazán hozzánk illő ruhadarabokat vásároljunk és viseljünk, minek következtében reggelente egyre könnyebben és tudatosabban választjuk ki a viselni kívánt darabokat.

A minimalista gardrób tervezésének ezzel szemben az alapvető célja, hogy a ruhatárunkat az életvitelünknek megfelelően, a lehető legkevesebb ruhadarabból állítsuk össze úgy, hogy az ne legyen sem szegényes, sem unalmas, sem kényelmetlen, ellenben ne is tartalmazzon a szükségesnél több elemet. Mire is jó ez a funkcionalista megközelítés? A kisebb ruhatár kevesebb helyet foglal, sokkal kevesebb pénzbe kerül a fenntartása, hiszen csak akkor kerülnek bele új darabok, ha a minimalista gardrób valamelyik eleme elhasználódik, vagy más módon kikerül a ruhatárból. De fontos lépés a környezettudatos élet felé is, hiszen a ruhaneműk nagyüzemi előállítása rengeteg energiát von el, ugyanakkor a technológia, a szállítás szennyezi a környezetet. Nem is beszélve arról, hogy a mérhetetlen mennyiségű ruhanemű előállítása tulajdonképpen az éhbérért foglalkoztatott felnőttek, (vagy gyerekek!) kizsákmányolásával érhető el – mondják a mozgalom képviselői.

Amíg az alapruhatár(ak) létrehozására véleményem szerint mindenkinek szüksége van, addig a minimalista gardrób elvének alkalmazása csak azok számára járható út, akik eldöntötték, hogy ezen túl kevesebbet költenek ruházkodásra, egyszerűbb, visszafogottabb életet szeretnének élni, de az is elvárásuk, hogy a ruhatáruk ne legyen szegényes, vagy unalmas és az életmódjukból adódó minden alkalomra tartalmazzon megfelelő elemeket.

Érdemes alaposan végiggondolni, hogy melyik megoldás, vagy filozófia áll közelebb az elképzelésünkhöz. A minimalista gardrób megtervezése hosszú folyamat, hiszen meg kell tapasztalnunk, hogy mely ruhadarabok valóban nélkülözhetetlenek számunkra és mi az a "minimális" ruhamennyiség, amelyből kényelmesen válogathatunk az év minden napján. Másrészt a minimalista gardrób elvének követése életmódváltást is magával hoz majd, a kényeztető vásárlások, az új trendek naprakész követése lassan kikopik majd a szabadidős tevékenységek közül, helyet adva más programoknak.

Első lépésként mindenképpen az alapruhatár tervezést javaslom, amit aztán lassan tovább szelektálhatunk, ha erre van igényünk.

***

vissza

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"