Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Nem elhanyagolható részletek: nyak, mell, kar, derék, láb

 

A közismert testalkat típusokon túlmenően vannak a testnek egyéb részletei is, amelyek az összhatásban szerepet játszanak. Tartozhatsz bármely típushoz, lehetsz „V”, „A”, „X”, „H”, vagy akár „O” az öltözködésed kialakításánál ezeket a szempontokat is figyelembe kell venned.

Tudod, hogy a nyakad, a karod, a derekad, a lábad hosszú-e, vagy rövid? Ha eddig ezekre a részletekre nem figyeltél oda, most állj újra a tükör elé és vedd szemügyre magad újra!

Hosszú, vagy vékony nyak:

Rövid, több soros nyakláncokgarbó (Greta Garbonak is hosszú nyaka volt, ezért találták ki számára azt a magas nyakú megoldást, melyet aztán róla neveztek el), előnyös a nyakba befutó hajtincs, a félhosszú, vagy hosszú haj, hoszú fülbevalóksálak.

Rövid, vagy vastag nyak:

A rövid nyak hosszítására ideális a V kivágású, vagy mélyen kivágott felsőrész. Láncoknál a közepesen hosszú, vagy a hosszú jöhet számításba, semmiképpen nem rövid, nagy medálokkal. A hajviselet legyen rövid, vagy hosszú, a középút ebben az esetben nem üdvözítő. Kerüljük a garbót, mert az hangsúlyozza a nyak rövidségét. Itt kell megemlíteni a tokát is, ami lehet a túlsúly következménye, vagy alkati adottság, de a kor előrehaladtával, a bőr megereszkedése miatt, szinte mindenkit érint. Akinek tokája van, szintén ne hordjon garbót, magasan záródó blúzokat, nyakban megkötött sálakat, mert ezek az áll alatti területre terelik a figyelmet. A rövid nyakra vonatkozó egyéb javaslatot is érdemes megfontolni.

Lisa KudrowMadonna

Nagy mell:

Manapság nem lehet elég nagy egy mell, a férfiak legnagyobb örömére. Akit ilyen dús idomokkal áldott meg a sors tisztában van ennek hátrányaival is, de ezek nem esztétikai jellegű problémák. Csak a megfelelő melltartót kell megtalálni (ami nem is olyan egyszerű feladat). Az arányok tekintetében kövesd a „V” testalkatnál látott javaslatokat. A "V" kivágású felsőrészek, a keresztirányú szabásvonal is segít.

Kis mell:

A túl kicsi mell sok nő problémája, ezt mutatja a nagy számú plasztikai beavatkozás is. Én nem vagyok híve annak, hogy a test arányait sebészeti úton oldjuk meg, de ezt mindenki maga döntse el. A mell nagyobbnak látszik az „A” típusnál látott öltözködési módszerekkel. A mély dekoltázs, a testhezálló póló nem ajánlott akkor, ha nagyobb mellet szeretnénk mutatni, de a felsőtest réteges „öltöztetése” is jó ötlet.

Bármekkora is a melled és bármilyen is a formája, a formádhoz illő és kényelmes melltartó fontos kelléke az öltözködésnek. A legtöbb nő azonban nem a megfelelő melltartót választja, mert nem ismeri a méretezés logikáját. Mielőtt elmerülnél a melltartóméretek tanulmányozásában, engedj meg egy tanácsot, melyet az anyukámtól tanultam: ne vedd meg a kiválasztott melltartót, csak miután a ruhádat rápróbáltad és meggyőződtél arról, hogy így is a kívánt formát adja.

Kate HudsonPamela Anderson

Hosszú, vagy vékony kar:

A széles mandzsetta, a dús karperecek a puffos ujjú blúzok nagyon jól állnak a hosszú, vagy vélony karokon. Ellenben a háromnegyedes ujjú felsőkben úgy fest, mintha kinőtte volna. Nem előnyös a szűk ujjú poló, vagy blúz sem és a nyakpántos ruha is tovább hosszítja, vékonyítja a kart.

Rövid, vagy vastag kar:

A vastag karon szintén csúnya a szűk ujjú felsőrész, de a buggyos ujj és a sok ékszer is erősíti a vastag, rövid karokat. A széles mandzsetta sem előnyös. Ugyanakkor a csuklót szabadon hagyó háromnegyedes ujjú pólók, blúzok remekül állnak az ilyen karokon.

A fent említett egyik karforma esetében sem előnyös a spagetti pánt, az ujjatlan felsőrész, ezeket hagyjuk az arányos karral rendelkezőknek, vagy fedjük be a karunkat egy lány esésű sállal, stólával, ami alól a váll finoman kivillan.

Kristie AlleySara Jessica Parker

Rövid derék, hosszú láb:

A rövid derekat a csípővonal alatt végződő felsőrészek, a keskeny sötét színű övek, az "A" vonalú felsőrészek hosszabbítják. A rövid, egyenes vonalú kabátok, a széles övek kerülendők.

A hosszú, vékony lábakhoz nem előnyös a magas sarkú cipő, a rövid szoknya, a sötét harisnya. A bővebb szárú nadrág, a lágy esésű, térdig érő szoknya, a mintás harisnya ajánlott viselet.

Hosszú derék, rövid láb:

A hosszú derékhoz a rövid kabátkák, a széles övek, vagy magasított derekú szoknyák, illetve nadrágok remekül állnak. A hosszú, egyenes felsőrészekkel nagyon aránytalan az összhatás.

A rövid lábak esetén nagyon jó trükk,ha a szoknyával megegyező színű harisnyát viselünk, vagy az egész szerelésünk egy színű. A harisnya és a cipő feltétlenül legyen azonos színű. A bő nadrágokat és szoknyákat felejtsük el, ugyanúgy, mint a shortot. A lapos sarkú cipőt is cseréljük le egy magasabb sarkú fazonra.

Vastag láb: A szoknya ott érjen véget, ahol a láb a legkeskenyebb, vagyis a térdhajlatnál, vagy a bokánál. A harisnya itt is legyen azonos színű a cipővel és a bőrünk színénél soha ne legyen világosabb. A mintás harisnya tiltólistára kerül, ugyanúgy, mint a lapos sarkú lábbeli.

Angelina Jolie

Keira Knightley

Lábfej mérete, formája:

A lábfej méretére is kitérek pár szóban. Előfordul, hogy a test arányaihoz képest kicsi, vagy nagy a lábfej, de gondot okozhat a túl keskeny, vagy túl széles lábfej is. A korábban már megtanultakat itt is alkalmazhatod: ha túl nagynak találod a lában sötét színeket, gömbölyű orrú fazont válassz. Ha kicsi a lábad, jöhetnek a világosabb színek, csúcsos orrú, nyújtott fazonok.

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8