Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Nem minden díszítés, ami annak látszik

 

Számtalanszor tapasztalom, hogy a drága pénzen beszerzett kabátok, blézerek, öltönyök, szoknyák vásárlói nincsenek tisztában azzal, hogy ezeknek a minőségi termékeknek a viselése előtt van még némi teendőnk, ha nem szeretnénk nevetségessé tenni magunkat.

Meglepő módon nem csak férfiak követik el az alább leírt hibákat, aminek talán az az oka, hogy ma már mi nők sem tanulunk meg szabni és varrni (tisztelet a kivételnek), így nem vagyunk tisztában ennek a szakmának a fortélyaival. De az is lehet, hogy egyszerűen csak figyelmetlenek vagyunk időnként...

A levarrt slicc

A kabátokon, szoknyákon, ruhákon található slicceket érdemes elsőként szemügyre venni. Általában keresztirányú öltésekkel egymáshoz rögzítik a hasíték "szárnyait", hogy a szállítás és a tárolás során ne gyűrődjenek össze, ne álljanak el, hanem szépen egymásra símuljanak. Ám ezeket a "biztonsági" öltéseket a viselés előtt mindenképpen el kell távolítanunk, a sliccnek ugyanis nem csupán díszítő szerepe van, ez biztosítja, hogy kényelmes legyen az adott ruhadarab viselése, amikor lépünk, hajolunk, ülünk. Kétségtelen, hogy a hasítékon található varrás felfejtés után oda kell majd figyelnünk arra, hogy amikor leülünk, ne gyűrjük össze, de semmiképpen ne hagyjuk levarrva!

Címke a mandzsettán

A kabátok, blézerek, zakók ujjára fércelve sok esetben található egy címke, amely a gyártó nevét mutatja. A vásárlók gyakran azt gondolják, hogy ez amolyan márkajelzés féle, így fel sem merül, hogy azt  le kellene fejteni a mandzsettáról. Ennek a jelzésnak azonban az a célja, hogy a kereskedők könnyen beazonosítsák a terméket. Viseléskor a kabáton hagyni ultragáz!

Levarrt zsebek

Egyik vendégem kérdezte egyszer, hogy miért nem csinálnak igazi zsebet a kabátokra, blézerekre, miért csak dísz minden zseb. Nos, igazi zsebek azok, csak levarrják, hogy szépen álljanak, ne gyűrődjenek. Viseléskor egy kisolló segítségével fel lehet fejteni a varrásokat.

Talán eretnek elgondolás, mégis azt javaslom, hogy csak akkor távolítsuk el az egyébként kívülről láthatatlan varrásokat, ha feltétlenül szükségünk van a zsebekre.

Zsebeinket hajlamosak vagyunk kitömni, vagy lezseren zsebre tett kézzel közlekedni, ha már ott van az a "mélyedés". A ruhánk sokkal hamarabb elhasználódik, formátlanodik, ha a zsebek állandó használatban vannak. Nem beszélve arról, hogy egyes zsebtípusok hajlamosak elállni, lefittyedni. Szóval jobban járunk, ha ezeket a varrásokat nem fejtjük fel.

Vállvarrás

Egyre ritkábban, de azért előfordul, hogy a vállon is található egy fércvonal, ami a zakó, blézer, vagy a kabát összeállítása során nyújt segítséget a készítőknek. Ez a fércvonal elég szembetűnő, általában fehér, vagy színes cérnával készítik. Ha ilyet látunk, ne gondoljuk, hogy ez a legújabb divat, hanem óvatosan fejtsük le a vállról.

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8