Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Női testalkatok

 

Többé-kevésbé mindannyiunk teste azonos arányokat követ, mégis ahányan vagyunk, annyiféle a testünk. Vannak persze testalkat-típusok, melyekkel le lehet írni egy-egy tipikus testformát. Először ezekkel ismerkedhetsz meg, majd rátérünk a testalkatnak megfelelő öltözködési alapelvekre.

Még mielőtt nekilátnál a testalkat típusok tanulmányozásának és megpróbálnád kitalálni, melyik típusba tartozol, szeretném hangsúlyozni, hogy bármilyen is az alkatod, nincs semmi szégyellni valód! A tökéletes test csak a rajzasztalon létezik (de legalább is nagyon kevesek kiváltsága) és nem kulcs a boldogsághoz. Azt azonban jó, ha tudod, hogy hogyan hangsúlyozhatod tested legszebb részleteit. Erre is tippeket kapsz ebbenaz írásban.

Ha szeretnél profi segítséget kapni a testalkatod elemzéséhez és a megfelelő szabásvonalak kiválasztásához, gyere el stílustanácsadásra!

A szakemberek több osztályozási rendszert kialakítottak a testalkatok leírására. Vannak 4,5, de akár 12 típust felsorakoztató változatok is. Megpróbálok egy könnyen áttekinthető, átfogó és szemléletes összefoglalót adni ezekből.

A „V” testalkat fő jellemzője, hogy a felsőtest hangsúlyosabb, mint az alsó. Ezt okozhatják a csípőhöz képest széles vállak, és/vagy a nagy mellek, illetve  a keskeny csípő és a vékony lábak. Ezt nevezik fiús alkatnak is, hiszen a férfiaknál ez a testalkat a leginkább jellemző. (Híres "V" alkat például Charlize Theron).

Az „A” testalkatú nők jellemzője (a "V" típus fordítottja) a keskeny váll és a széles csípő. Itt a széles csípő miatt az alsótest kap nagyobb hangsúlyt. Létezik szögletes és gömbölyű változata is. A gömbölyű típus sziluettje íveltebb: gömbölyű vállak, kerek csípő, formás, telt combok jellemzik. Az "A" típusnál fokozhatja az arányeltolódást, ha a keskeny vállakkal kicsi mellek párosulnak, vagy ha a széles csípőhöz vastagabb combok és alsó lábszárak társulnak. ( Talán a legnépszerűbb "A" alkatú híresség Jennifer Lopez).

Az „X” alkat jellemzője az ívelt csípő, a vékony derék, a lágy esésű váll, az alső és felső test közötti kiegyensúlyozott arányok. Ezt nevezik más szóval "homokóra alkatnak". Állítólag ez a férfivágyak netovábbja: nagy mellek, széles csípő, keskeny derék. Az '50-es,'60-as években készült filmekben minden színésznő "X" alkatúnak próbált látszani elfűzütt derékkal, csúcsos melltartókkal és bő szoknyákkal. (Salma Hayek azon kevesek egyike, akinek a természet adott "X" alkatot, nem pedig a női szabó).

A „H” alkatra jellemző, hogy sziluettje nem kimondottan ívelt, azaz, míg az "X" alkatnál a csípő és a derék mérete között legalább 30 cm a különbség, a "H" alkatnál a csípőtől maximum 15 centiméterrel keskenyebb a derék. A lágyabb változatnál a derék kissé íveltebb. Azokat a "H" alkatúakat, akik nagyon soványak "I" alkatnak is nevezik. (A hírességek közül például Nicole Kidman "H" alkatú, de a manökenek nagy része is ilyen alkattal rendelkezik).

Az „O” típusú nők törzsének középpontján van a hangsúly, széles csípő, kidomborodó has, széles derék a jellemző. Bár súlyfelesleggel rendelkeznek, de mint azt látni fogod, csinosak, ha a megfelelő ruhadarabokat választják. (Octavia Spencer a híres "O" testalkatúak egyike).

Derék - csípő - mell arány:

Ha nem vagy tisztában saját alkatoddal, mérd le derekadat, ahol a legkeskenyebb, csípődet, ahol legszélesebb. A melled körméretének megállapításához pedig a mellcsúcsnál illeszd össze a mérőszalag két végét.

Az „X” típus mell és csípő mérete közel azonos, a csípő mérete pedig legalább 25 centiméterrel keskenyebb a csípő és mellméretnél. (pl. 90-60-90).

Ha a mellméret jelentősen meghaladja a csípő méretét, akkor „V” típusról beszélünk (pl. 105-60-80), de vigyázat, lehet, hogy a mellméret kicsi, de a váll nagyon széles, akkor is „V” típusról beszélünk.

Ha a csípő szélesebb, mint a mellméret (pl. 88-73-100), akkor „A” típus a valószínű. A „H” típusnál viszonylag kicsi a különbség a három méret között (pl. 85-70-89). Az „O” típusba tartozóknál szintén kicsi a különbség a méretek között, de ezt nem a széles derék, hanem a nagy pocak okozza. Hogy érthetőbb legyen, ha a „H” típusúak oldalt fordulnak és így szemlélik magukat a tükörben, viszonylag lapos feneket, kicsi mellet és lapos hasat látnak. Az „O” típusúak ezzel szemben fenéktájon, a has tájékán és mellben is igencsak domborúak.

Most mérd meg (lehet, hogy ehhez kell egy kis segítség is) a fejed búbjától a lábaid tövéig terjedő szakaszt, majd a sarkad és a lábaid töve közötti távolságot. Ha nagyjából egyforma értékeket kaptál tested felső és alsó része arányos, ha a felső rész hosszabb, állj a tükör elé és döntsd el, hogy a derekad hosszú, vagy a lábad rövid. Ha a felsőtested kisebbnek mérted hosszú lábakkal, vagy rövid derékkal rendelkezel. A tükör ezt is megmutatja.

És most nézzük meg (a teljesség igénye nélkül), hogy a különböző testalkatokhoz milyen öltözködési trükköket érdemes bevetni és mely ruhadarabokat javasolt kerülni. Az itt felsorolt alapelveket továbbgondolva kreatívan alakíthatod ruhatáradat saját ízlésednek, stílusodnak megfelelően.

A „V” típus

Ajánlott viselet:

Cél, hogy a vállakról, vagy nagy mellekről a csípőre helyezzük a hangsúlyt, vagyis keskenyebb vállat és szélesebb csípőt szeretnénk mutatni. Ami tökéletes, azt megmutatni: vékony derék, hosszú combok, formás mellek (kinek, mi van).

-hosszú, csípő alá érő póló mély dekoltázzsal és húzott, vagy fodros derékrésszel, mert eltereli a figyelmet a vállakról és szélesíti a csípőt

-ejtett vállú pólók, pulóverek, mert optikailag kisebbítik a vállat

-harangszoknya, vagy hordószoknya, A” vonalú nadrág,  mert szintén szélesebbé teszik a csípőt

-hosszú, formás lábakhoz jöhet a mini, ami a csípőt is kissé szélesebbnek láttatja

-stóla, sál a váll egy részének elfedésére

 Kerülendő:

-puffos ujjú blúz, póló (persze a válltömés sem, de ki akarna válltömést ilyen szép vállakkal…) – ehhez nem kell magyarázat

-a vállat szabadon hagyó, vagy keskeny vállpántos megoldás, vagy csónaknyak, mert kihangsúlyozza a vállakat

-bő felsőrészek, melyek „eltitkolják” a vékony derekat

-szűk szoknya, vagy nadrág, hacsak csípő táját nem dúsítja valamilyen rafinált ruhadarab (pl. kendő)

Színek és formák:

- ahol szélesíteni szeretnénk a formákat, ott a keresztcsíkokat, kockákat, nagyobb mintákat alkalmazzuk

-a vállaknál és a melleknél az átlós, vagy a hosszanti csíkozás ajánlott ennél az alkatnál

-bátran alkalmazd a színek adta lehetőségek: a világos színek nagyítanak, a sötétszínek kicsinyítenek

Kiegészítők:

-hosszú láncok, széles övek

-amennyiben a "V" testalkat kellő magassággal párosul bátran használhatunk nagy, feltűnő fülbevalókat

-a nagyobb táskák is jó kiegészítői a "V" alkatnak

Az „A” típus

Cél, hogy a csípőről a vállak felé vigyük a hangsúlyt, azaz pontosan ellenkező hatást szeretnénk elérni, mint az „V” típusnál.

 A keskeny vállakat egy jól megválasztott válltöméssel könnyen kiegyenlíthetjük.

A csípő vonalát lágy esésű szoknyával, vagy nadrággal tehetjük optikailag kisebbé.

Fontos a derék hangsúlyozása, így arra a részre terelhetjük a figyelmet, ahol a törzs a legkeskenyebb.  Ha rövid a derék, hagyjuk el az övet és inkább mell alatt húzott felsőrészt válasszunk.

Ajánlott viselet:

-válltömés, mert szélesíti a vállakat (ne essünk túlzásba a válltöméssel!)

-csónaknyak, mert optikailag szélesíti a vállat

-derékban kicsit bővülő „A” vonalú szoknya, egyenes szárú nadrág, mert a lágy esésű anyag lágyítja a csípővonalat

-mellben húzott blúz, mert nagyobbá varázsolja a melleket

-sál, stóla a vállon, mert a megfelelően elrendezett anyag szélesíti a vállat

Kerülendő:

-rakott szoknya, hordószoknya mert mindkettő szélesíti a csípőt

-miniszoknya, mert szélessé teszi a csípőt és röviddé, vaskossá teszi a telt combokat

-csőnadrág, mert hangsúlyozza a csípővonalat

-csípőig érő felsőrész, mert a test legszélesebb részére tereli a figyelmet

-mintás harisnyanadrág, mert robosztus combot és lábszárat eredményez

 Kiegészítők:

-magas sarkú cipők

-a felsőtestet dúsító sálak

-felsőtestet erősítő nagyobb láncok

 Színek és formák:

A „V” típussal ellentétben, az „A” fazonnál a felső testen használunk keresztcsíkokat, világos színeket, mert ezt a részt szeretnénk nagyítani. Ezzel ellentétben a csípőt és combot kisebbíteni, vagy sötétebb színekkel, hosszanti csíkozással igyekszünk nyújtani.

Derék és csípő tájékán kerüljük a mintákat, ezt tartogassuk a felsőtest számára. A kerekded idomokhoz inkább a szögletes minták illenek, így a pöttyös, eltekintve a tűpöttyöktől, legyen a vékony, magas nők öltözködésének díszítője.

Ha lábunk nem hosszú és vékony, a harisnya legyen mindig egyszínű és sohasem világosabb, mint a bőrünk, mert a világos szín ugyancsak erősíti a lábat.


Az „X” típus

Cél, hogy minél többet mutassunk az úgynevezett homokóra formából és megtartsuk a felső és alsó testrész természet adta egyensúlyát.

Fontos a keskeny derék hangsúlyozása, mivel e nélkül lényegesen teltebbnek látszik.

 Az „X” szerencsés, hiszen minden ruhadarab jól áll rajta, ha a fenti egy szabályt betartja. Sem a csípője, sem a melle nem szorul korrigálásra. Ha combjai kissé teltebbek az ideálisnál a térdig érő szoknya a legideálisabb, hiszen a mini még szélesebbé teszi a combokat.

Ajánlott viselet:

-testhez álló felsőrészek (de ne feszüljenek pattanásig!)

-bővebb blúzok, pulóverek övvel

-sokféle szoknya közül válogathat akinek „X” alkata van, lehet ceruza, vagy A vonalú, testhez simuló, vagy rakott. Ha formásak a combjai jöhet a térd feletti szoknya is

-a nadrág szára lehet cső, egyenes, trapéz is, a csípő fazon jól kiemeli a vékony derekat

-ruhákban is válogathat bőven, legjobb, legjobb a test vonalát követő, vagy a derékban testhez simuló fazon

 Kerülendő:

-nagy melléfogás, ha egyenes fazonú, a derekat eltakaró pólót, blúzt, vagy ruhát választ az „X” alkat

-felboríthatja a test arányait a sok fodor, tűzés, vagy hajtás is

 Kiegészítők:

-a vékony derék kiemelésére jöhetnek az övek, minden mennyiségben

-a gömbölyded idomok jó kiegészítője egy szögletes táska

-a telt keblek és a V kivágású felsőrészek mellett kiválóan érvényesülnek a rövidebb láncok

 Színek és formák:

-az „X” alkatúak bátran válogathatnak a mintás felsőrészek és alsórészek között

-ha az összhatást vékony lábakkal kívánják fokozni, jöhet a karcsúsító csíkos, geometrikus, vagy apró mintás  harisnya.


A  „H” típus


Cél, hogy az egyenes formákat lágyabbá, ívesebbé tegyük. A csípőt szélesebbé, a melleket nagyobbá, a derekat keskenyebbé.

Egy kis mellnövelő praktika nem árthat. A push up melltartó nem rossz megoldás, de vannak más lehetőségek is.

 A derékban szűk, vagy övvel hangsúlyozott felsőrésszel könnyen keskeny derekat varázsolhat magának aki „H” alkatú

A „H” (valamint a „V”) testalkat típus teret ad a fidres-fodros szoknyáknak, melyek a csípőt remekül szélesítik, és nőies csípőt kölcsönöznek.

 A „H” alkat legtöbbször hosszú lábakkal párosul, ami lehetővé teszi a miniszoknyák viselését.

És ha a láb túlságosan vékony, jöhetnek a minták és az élénk színek. Ezért mindenképpen irigylem a „H” alkatúakat!

 Ajánlott viselet:

-válltömés, a vállak szélesítéséhez

-buggyos ujjú blúz

-csónaknyak, amely mint már láttuk optikailag szélesíti a vállat

-mellben húzott blúz

-nyakpántos pólók, ruhák

-sál, stóla a vállon, hogy szélesebbnek tűnjön

-harangszoknya, vagy hordószoknya, A” vonalú nadrág

-hosszú lábakon jól mutat  a mini

 Kerülendő:

-szűk szoknya, vagy nadrág

-testhez álló ruha

-óvatosan az övekkel, sötétebb színeket válasszunk, hogy keskenyebbnek látszon a derék

Kiegészítők:

-bizsuk, nagy láncok, fülbevalók

-csipkék, fodrok

-nagyobb, nem szögletes táskák

-sálak minden mennyiségben

Színek és formák:

A „H” testalkat típusú hölgyek
 bátran alkalmazhatnak mindenféle mintát és formát az öltözködésben. Az op art épp úgy szóba jöhet, mint a romantikus virágminták.

Az „O” típus

Cél, hogy a deréktájat karcsúbbnak láttassuk, valamint hogy a hangsúlyos hasat elrejtsük.

Ha a mellek aránytalanul nagyok segíthet a jól megválasztott válltömés.

A ruha hossza inkább ne érjen térd fölé, mert így a láb keskenyebbnek tűnik.

A csípőt lágy esésű anyagok segítségével tehetjük kevésbé hangsúlyossá.

Mivel a nagy pocakon nem mutat jól a feszes ruha, inkább mell alatt húzott blúzokkal rejtsük el azt.

Ajánlott viselet:

-szögletes válltömés

-tunika, mell alatti húzással, vagy lefelé bővülő fazonnal

-egyenes szárú nadrág, ami hosszítja a lábat

-A vonalú, vagy mell alatt húzott ruha

Kerülendő:

-magas derekú szoknyák, nadrágok

-szűk miniszoknya, short

-rövid felsők, főleg ha szűk is

-kereszt irányú csíkok, nagyobb minták, világos színek

- mintás harisnyanadrágok 

Kiegészítők:

-színes láncok minden alkalomra

-nagyobb fülbevalók

-színes karkötők

 Színek és formák:

-a hosszanti csíkok hosszítják és keskenyítik az alkatot

-a sötét színek ugyancsak előnyösek az „O” alkatúak számára

-a sötétebb színtónusú ruházatot remekül élénkítik a színes kiegészítők

Az illusztrácuók a polyvore.com felhasználásával készültek.

*** 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8