Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Őszi cipő körkép – melyiket mivel viseljük?

 

Az őszi időszak kezdetén a cipőviselés több szempontból is problémás lehet. Először is nyáron a szandálokban, papucsokban elkényelmesedik a lábunk, és amikor először bújunk egy zárt cipőbe, bizony nem tűnik kényelmesnek.

A másik probléma, hogy ősszel hol még melegen süt a nap, hol szakadatlanul esik az eső, így nem mindig könnyű eldönteni, hogy melyik lábbeli kerüljön elő a szekrényből. A harmadik probléma, hogy a változatos őszi cipőválaszték darabjaihoz vajon mit vegyünk fel.

Vegyük sorra azokat a cipőfajtákat, melyeket az őszi időszakban viselünk:

Klasszikus, magas sarkú cipő

A kényelmes, nem túl magas sarkú, klasszikus formájú körömcipő a legtöbb hölgy cipőszekrényében megtalálható. Különösen az irodában, hivatalban dolgozók mindennapi viselete ez a típus. Előnye, hogy a sportosan elegánstól az elegánsig számtalan stílushoz hozzáilleszthetjük.

Magas sarkú platform cipő

A platformok manapság nagyon népszerűek, mert remekül hosszítják a lábat. Különösen igaz ez a testszínű (nude) és a platform kombinációjára. Ezek a cipők szűk farmerrel éppúgy viselhetők, mint szoknyával, vagy elegáns ruhával. A konszolidált megjelenést megkövetelő alkalmakra és helyekre csak a szolidabb platform cipőket ajánlom, a merészebb, feltűnőbb darabokat tartogassuk egy esti bulira.

Teli talpú, magas fazon

A teli talpú cipők kényelmesebbek a magas sarkúaknál, mert a láb nagyobb alátámasztást kap. Sportos, vagy sportosan elegáns stílushoz ajánlott, elegáns, vagy hivatali megjelenéshez nem a legjobb választás.

Oxford típusú félcipő

Ezek a férficipőkre hajazó félcipők, bár magas sarkú változatban is készülnek, leginkább a sportos, vagy sportosan elegáns viseletekhez ajánlottak. A vintage stílus kedvelői is remekül használhatják ezt a típust.

Balettcipő

Ezek a teljesen lapos papucs-cipők nagyon sokoldalúak, szinte minden öltözködési stílusba beilleszthetők. Oda kell azonban figyelni arra, hogy nem mindenkinek állnak jól a túlságosan lapos fazonok. Az alacsony, gömbölyded, vastagabb lábú hölgyek inkább kerüljék.

Magas szárú csizma

A csizma utcai viselet, munkahelyen egésznapos viseletre nem való és kényelmetlen is, mert belemelegszik a láb. Ha kedveljük a csizmát, szükségünk lehet a munkahelyünkön egy váltócipőre. Mindenki megtalálhatja a stílusához leginkább illő fazont és saroktípust.

Bokacsizma

A bokacsizma a cipő és a csizma közötti átmenet, esős időben jó szolgálatot tehet. Szoknyával különösen a vékony, hosszú lábakon mutat jól.

Sokszor látom, hogy rövid, vastag lábszárú hölgyek is viselik. Én a helyükben lemondanék erről a fazonról, mert a bokacsizma éppen a lábszár legvékonyabb részét takarja el és optikailag megosztja a lábszárat, így az még vastagabbnak és formátlanabbnak tűnik. Kompromisszumos megoldás, ha a bokacipőével azonos színű harisnyával viseljük.

A bokacsizmát is csak utcai viseletre ajánlom, hivatali öltözethez, kosztümhöz semmiképpen sem.

Bakancs

A bakancs a fiatalok és az extravagáns öltözködés képviselőinek nagy kedvence. Szoknyával és nadrággal is remekül mutat.

Gumicsizma

Manapság nagy divat a színes gumicsizma. Bár kényelmesnek és stílusosnak nem mondható, de jó szolgálatot tehet az őszi esős napokon, különös tekintettel arra, hogy a bőrcipők között nemigen található vízálló modell. Mindenféle fazonban, számos szárhosszúsággal kínálják az üzletekben. Mondanom sem kell, hogy szigorúan utcai viselet.

A különféle testalkatok, lábformák figyelembevételével néhány jótanács a megfelelő cipőforma kiválasztásához:

  • A magas, vékony lábú lányokon minden cipő jól mutat, de nem érdemes a tűsarkú és a magas platform fazonokat erőltetni. Különösen nagyobb lábfejméretnél tanácsos színben és fazonban szolidabb modelleket választani. Jó megoldás a bokacsizma A balettcipő nyújtotta előnyöket is érdemes kihasználni.
  • A hosszú, de nem túlságosan formás lábaknál jó szolgálatot tesz ősszel egy jó fazonú magas szárú csizma.
  • Az alacsonyabb termethez párosuló rövidebb láb jól mutat a magas sarkú, vagy platform megoldású cipőkben. Érdemes a harisnya színével megegyező, vagy nude jellegű cipőt választani. A bokacsizma és a balettcipő nem javasolt.

A képek forrása: pinterest

***

Kapcsolódó cikkek:  

Nyári lábbelik és a hozzá illő ruhák

A platform cipő

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8