Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Pulóver kisokos

 

Az ősz közeledtével érdemes az őszi-téli időszak közkedvelt ruhadarabját, a pulóvert körüljárni, hogy az üzletek egyre bővülő őszi választékától elcsábulva, kicsit tudatosabban válogassunk magunk számára.

ANYAG

A pulóvert gyapjú, mohair, kasmír, pamut, vagy szintetikus fonalból hurkolással, vagy kötéssel állítják elő. Készülhet kézi, vagy gépi eljárással, számtalan kötési, horgolási mintázattal.

A gyapjúból készült modellek jellemzően melegek, puhák, és tartósak. Mosás során, főleg meleg víz hatására, összemehetnek. A kecske rövid szőréből készült kasmír nem olyan tartós, mint más gyapjúfélék és kényesebb is. A mohair hőtartó képessége igen nagy, a textilhez kevert szőrszálak különösen puhává és könnyűvé teszik a belőlük készült pulóvereket.

A növényi rostokból készült pamut pulóverek könnyebben tisztíthatók, jól szellőznek és a gyapjúhoz hasonlóan a meleget is megtartják.

Az akrilból, vagy poliészterből készült fonal nagyon tartós és jelentősen olcsóbb, mint a természetes szálak. Tartósságban verhetetlenek a műszálból  képszült pulóverek. Ha természetes szállal keverik ezeket, a légáteresztő és a hőtartó tulajdonságuk nagymértékben megnő.

 

FAZON

A pulóver minden nő gardróbjában megtalálható. Viseljük ing, blúz, vagy póló felett felsőruhaként, önmagában felsőrészként, vagy kabát alatt. A pulóver mindenképpen jó szolgálatot tesz, mert puha és meleg, egyszóval kényelmes viselet, különösen az őszi és téli hűvös időben.

Egy klasszikus garbó 

A pulóverek stílusa széles skálán mozog, így választhatunk munkahelyre, szabadidős programokra, vagy akár különleges alkalomra készült, saját stílusunknak megfelelő modelleket.

A klasszikus pulóver szabásvonal

A pulóver klasszikus szabásvonala a bebújós, kerek nyakkivágású, hosszú ujjú, derékig érő, bordázott, az ujján és a derekán szűk paszpollal. A pulóver története során azonban számos változat kialakult:

A nyakkivágás lehet a klasszikus kerek mellett, V kivárású, garbó, kámzsa, álló, csónak, aszimmetrikus, vagy akár hátul dekoltált. Léteznek gombbal, kapcsokkal, vagy zipzárral záródó pulóvernyakak is.

Néhány pulóver-nyakkivágás

A pulóver hossza is sokféle, a derékig érő mellett léteznek combközépig, térdig, térd alatt, vagy bokáig érő, de a derék felett végződő, rövid fazonok is.

A pulóver szabásvonalában is számtalan változatot találunk a testhez simulótól a zsákszabásúig.

Combközépig érő pulóver fazonok

A pulóverujjak is sokfélék lehetnek a bevarrt szűk megoldástól, a denevérujjig. Léteznek háromnegyedes ujjú és rövid ujjú modellek is. Külön kategóriát képeznek az ujj nélküli pulóverek, azaz a kötött mellények.

A pulóver jellemzően elől-hátul zárt, bebújós jellegű. Az elöl nyitott, gombbal, zipzárral, kapcsokkal, vagy övrésszel ellátott kötött, vagy hurkolt ruhanemű a kardigán, mely számos tulajdonságában megegyezik a pulóverrel. Legjelentősebb különbség, hogy a kardigánt, jellegéből adódóan önmagában nem viseljük, csak ingek, blúzok, pólók felett felsőruhaként, vagy kabát alá. Sok esetben jobban kihasználható, kényelmesebb viselet, mint a zárt pulóver.

Pulóverek kabát alatt

TESTALKAT

A pulóverek kiválasztásánál a testalkat és az alkalom a meghatározó. Vékony és/vagy magas testalkatúakon jól mutatnak a testesebb fonalakból készült gyapjú, (pl. mohair), modellek, míg az alacsony, és/vagy plus size méreteknél inkább a vékonyabb, lazább kasmír, vagy pamutszálból készült pulóverek javasoltak.

Pulóverek plus size testalkatúaknak

A garbó meleg és mutatós fazon, de rövid nyakkal, vagy tokával rendelkezőknek a mélyebben dekoltált modellek között érdemes keresgélni.

Pulóverek vékony testalkatúaknak

Az X testalkatúak mindig karcsúsított fazont válasszanak, mert a bő pulóverekben nem érvényesül a keskeny derekuk, ezáltal kilókkal többnek látszanak.

A bővebb fazonok a magas, H alkatúak számára előnyösek.

Az A alkatúak inkább rövidebb állású pulóvereket válasszanak, melyek a felsőtestet eltakarják, de nem szélesítik a csípőt és a feneket.

A V alkatúak kerüljék a vastag, testes fonalból készült pulóvereket, helyette válasszanak lágyabb esésű, hosszított modelleket.

Különleges "cold shoulders" pulóver modellek


Egy-egy példa a testalkatokhoz illő pulóverfazonokra:

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8