Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

Pulóver kisokos

Az ősz közeledtével érdemes az őszi-téli időszak közkedvelt ruhadarabját, a pulóvert körüljárni, hogy az üzletek egyre bővülő őszi választékától elcsábulva, kicsit tudatosabban válogassunk magunk számára.

ANYAG

A pulóvert gyapjú, mohair, kasmír, pamut, vagy szintetikus fonalból hurkolással, vagy kötéssel állítják elő. Készülhet kézi, vagy gépi eljárással, számtalan kötési, horgolási mintázattal.

A gyapjúból készült modellek jellemzően melegek, puhák, és tartósak. Mosás során, főleg meleg víz hatására, összemehetnek. A kecske rövid szőréből készült kasmír nem olyan tartós, mint más gyapjúfélék és kényesebb is. A mohair hőtartó képessége igen nagy, a textilhez kevert szőrszálak különösen puhává és könnyűvé teszik a belőlük készült pulóvereket.

A növényi rostokból készült pamut pulóverek könnyebben tisztíthatók, jól szellőznek és a gyapjúhoz hasonlóan a meleget is megtartják.

Az akrilból, vagy poliészterből készült fonal nagyon tartós és jelentősen olcsóbb, mint a természetes szálak. Tartósságban verhetetlenek a műszálból  képszült pulóverek. Ha természetes szállal keverik ezeket, a légáteresztő és a hőtartó tulajdonságuk nagymértékben megnő.

FAZON

A pulóver minden nő gardróbjában megtalálható. Viseljük ing, blúz, vagy póló felett felsőruhaként, önmagában felsőrészként, vagy kabát alatt. A pulóver mindenképpen jó szolgálatot tesz, mert puha és meleg, egyszóval kényelmes viselet, különösen az őszi és téli hűvös időben.

Egy klasszikus garbó 

A pulóverek stílusa széles skálán mozog, így választhatunk munkahelyre, szabadidős programokra, vagy akár különleges alkalomra készült, saját stílusunknak megfelelő modelleket.

A klasszikus pulóver szabásvonal

A pulóver klasszikus szabásvonala a bebújós, kerek nyakkivágású, hosszú ujjú, derékig érő, bordázott, az ujján és a derekán szűk paszpollal. A pulóver története során azonban számos változat kialakult:

A nyakkivágás lehet a klasszikus kerek mellett, V kivárású, garbó, kámzsa, álló, csónak, aszimmetrikus, vagy akár hátul dekoltált. Léteznek gombbal, kapcsokkal, vagy zipzárral záródó pulóvernyakak is.

Néhány pulóver-nyakkivágás

A pulóver hossza is sokféle, a derékig érő mellett léteznek combközépig, térdig, térd alatt, vagy bokáig érő, de a derék felett végződő, rövid fazonok is.

A pulóver szabásvonalában is számtalan változatot találunk a testhez simulótól a zsákszabásúig.

Combközépig érő pulóver fazonok

A pulóverujjak is sokfélék lehetnek a bevarrt szűk megoldástól, a denevérujjig. Léteznek háromnegyedes ujjú és rövid ujjú modellek is. Külön kategóriát képeznek az ujj nélküli pulóverek, azaz a kötött mellények.

A pulóver jellemzően elől-hátul zárt, bebújós jellegű. Az elöl nyitott, gombbal, zipzárral, kapcsokkal, vagy övrésszel ellátott kötött, vagy hurkolt ruhanemű a kardigán, mely számos tulajdonságában megegyezik a pulóverrel. Legjelentősebb különbség, hogy a kardigánt, jellegéből adódóan önmagában nem viseljük, csak ingek, blúzok, pólók felett felsőruhaként, vagy kabát alá. Sok esetben jobban kihasználható, kényelmesebb viselet, mint a zárt pulóver.

Pulóverek kabát alatt

TESTALKAT

A pulóverek kiválasztásánál a testalkat és az alkalom a meghatározó. Vékony és/vagy magas testalkatúakon jól mutatnak a testesebb fonalakból készült gyapjú, (pl. mohair), modellek, míg az alacsony, és/vagy plus size méreteknél inkább a vékonyabb, lazább kasmír, vagy pamutszálból készült pulóverek javasoltak.

Pulóverek plus size testalkatúaknak

A garbó meleg és mutatós fazon, de rövid nyakkal, vagy tokával rendelkezőknek a mélyebben dekoltált modellek között érdemes keresgélni.

Pulóverek vékony testalkatúaknak

Az X testalkatúak mindig karcsúsított fazont válasszanak, mert a bő pulóverekben nem érvényesül a keskeny derekuk, ezáltal kilókkal többnek látszanak.

A bővebb fazonok a magas, H alkatúak számára előnyösek.

Az A alkatúak inkább rövidebb állású pulóvereket válasszanak, melyek a felsőtestet eltakarják, de nem szélesítik a csípőt és a feneket.

A V alkatúak kerüljék a vastag, testes fonalból készült pulóvereket, helyette válasszanak lágyabb esésű, hosszított modelleket.

pulover

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."