Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

Sportosan elegáns, avagy a hétköznapok eleganciája

A „sportosan elegáns” stílus egyáltalán nem fából vaskarika, ahogyan azt néhányan vélik. Ha nem a szavakon lovagolunk, hanem az elnevezés mögötti tartalomra és az irányzat kialakulására koncentrálunk, közelebb kerülünk annak megértéséhez, hogy miért olyan népszerű ez a stílus a 21. században is.

Coco Chanel, a sportosan elegáns stílus előfutára

Immár száz éve annak, hogy az 1920-as években felütötte a fejét az a forradalmian új szemlélet, mely máig nem veszítette érvényét, és bár nem látunk a jövőbe, de abban biztosak lehetünk, hogy a 21. században is ez lesz az irányadó az öltözködés terén. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ennek a kultúraváltásnak, vagy ha még drámaibban akarok fogalmazni, paradigmaváltásnak az előfutára a konvenciókra fittyet hányó, lázadó nő, Coco Chanel. A hányatott sorsú, de igen tehetséges és karizmatikus fiatal nő célja az volt, hogy a társadalmi rangot és az éppen aktuális női ideált megtestesítő viseleteket elutasítva, a kényelmes és az egyszerű öltözködést tűzze a zászlajára. Bár talán ő maga sem gondolta, de egy új nőtípust teremtett, a független, szabad, laza, öntudatos, a világra nyitott, felvilágosult és emancipált nő ideálja Coco Chanellel indult és sem a második világháború, sem a felszabadulást követő, a klasszikus nőideált újra divatba emelő „New Look” nem tudta elsöpörni.

A női életforma változása és a sportosan elegáns stílus

Ha jobban belegondolunk, ez nem is történhetett másképp, hiszen a nők nagy része 1920-ban arra vágyott, hogy kitörhessen a nincstelenségből, a cselédsorból, vagy az arisztokraták unalmas semmittevéséből . A női emancipációt a kényszerűség, azaz a két világháború felgyorsította.  A nőknek a háborúk alatt és sok esetben azt követően is (hiszen a férfiak elestek, vagy megsebesültek a fronton) egyedül kellett boldogulniuk, munkát kellett vállalniuk, a családról, vagy önmagukról gondoskodniuk.  A második világháborút követően már általánossá vált, hogy a nők önálló döntéseket hoztak, tanultak, dolgozni jártak, kísérő nélkül közlekedtek, autót vezettek, állandó mozgásban voltak. Ez az életforma magával hozta az öltözködési motivációk átrendeződését is: a hölgyek számára a megfelelni vágyás és a másokhoz való igazodás helyét felváltotta a KÉNYELEM IRÁNTI IGÉNY. Megnőtt a kereslet az olyan ruhadarabok iránt, amelyek egyszerre voltak csinosak és kényelmesek.

Így indult el hódító útjára a hétköznapi elegancia, vagy, ahogy manapság nevezzük a „SPORTOSAN ELEGÁNS” stílus. És hogy miért éppen ezzel a szóösszetétellel foglaljuk össze ezt a megjelenési stílust? A modern női öltözetek tulajdonképpen a férfi viseletekből erednek. A nadrágok, a kosztümök, az ingek, a kötött holmik (melyeket szintén Coco vezetett be a női öltözetek sorába), a tweedszövetekből készült kabátok és kosztümök, mind a férfiaknál bevált elemek. Másrészt a sportruházat egyes darabjai alakultak át utcai viseletté. A lovaglóruhák, a teniszruhák, a golfruhák kisebb átalakuláson átesve, szintén helyet kaptak a hétköznapi női viseletek között.

Amikor a stílustanácsadásra hozzám érkező hölgyektől megkérdezem, hogy mi a legfontosabb számukra az öltözködésben, ma is, szinte kivétel nélkül a kényelmet említik az első helyen. Természetesen a nőiességet és az összeszedettséget nem nélkülöző, harmonikus megjelenésre vágynak a hozzám érkezők, de nem szeretnének szigorú szabályok szerint öltözni, nem kedvelik a feltűnést, inkább a színek helyes megválasztásával és az alkathoz igazított szabásvonalakkal kívánják hangsúlyozni a nőiességüket.

A sportosan elegáns stílus jellemzői:

Először is ne keverjük össze a sportosan elegáns stílust a különféle stílusirányzatok olyan extravagáns vegyítésével, mint a tütü és a tornacipő, vagy az estélyi ruha és a bakancs egy szetten belüli alkalmazása. A sportosan elegáns stílus mentes a feltűnéstől és bár nincsenek kőbe vésett szabályai (így a farmernadrág és az elegáns körömcipő például remekül megfér egymással), de vannak általános érvényű jellegzetességei:

  • egyszerű, letisztult és mindenekelőtt kényelmes szabásvonalak,
  • jól variálható, évszakokon átívelő ruhadarabok,
  • természetes, minőségi alapanyagok
  • változatos, de nem hivalkodó kiegészítők

A sportosan elegáns stílus alapdarabjai:

Vegyük most sorra, hogy mit is tartalmazhat egy sportosan elegáns női alapruhatár, hozzátéve, hogy egyéni ízléstől és személyiségtől függően persze kisebb-nagyobb különbségek lehetségesek.

  • szövetkabát
  • steppelt kabát
  • trench coat
  • kosztüm, vagy blézer + szövetnadrág és/vagy szoknya
  • blúz
  • ing
  • pamut top
  • egybeszabott ruha
  • farmer nadrág

A sportosan elegáns stílus a hétköznapok stílusa. Bár alkalmas lehet egyes nem hétköznapi jellegű eseményeken való megjelenésre (színház, parti, hivatalos ügyintézés, stb.), de a dress code által meghatározott megjelenést kívánó eseményekre, például esküvőkre, bálokra, fogadásokra szükség lehet néhány, kifejezetten ezekre az alkalmakra vásárolt ruhadarabra is.

Coco Chanel az 1920-as években igazi, modern gondolkodásmódjával megelőzte a korát és, ha tetszik, 21. századi nőként tekintett a divatra és a női identitásra. Talán nem véletlen, hogy bár sokan temették az általa képviselt stílust a ’50-es, ’60-as években, mégis képes volt a megújulásra. Szerencsére számos követője is akadt. Karl Lagerfeld, Donna Karan, Christopher Bailey, Calvin Klein, Margaret Howell, Michael Kors, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Viktoria Beckham mind annak az irányzatnak a képviselői, amely a modern nő hétköznapi viseleteire (is) koncentrál és így a sportosan elegáns stílus jegyeit hordozza.

idotlen

A képek forrása: pinterest.com

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."