Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Sportosan elegáns, avagy a hétköznapok eleganciája

 

A „sportosan elegáns” stílus egyáltalán nem fából vaskarika, ahogyan azt néhányan vélik. Ha nem a szavakon lovagolunk, hanem az elnevezés mögötti tartalomra és az irányzat kialakulására koncentrálunk, közelebb kerülünk annak megértéséhez, hogy miért olyan népszerű ez a stílus a 21. században is.

Coco Chanel, a sportosan elegáns stílus előfutára

Immár száz éve annak, hogy az 1920-as években felütötte a fejét az a forradalmian új szemlélet, mely máig nem veszítette érvényét, és bár nem látunk a jövőbe, de abban biztosak lehetünk, hogy a 21. században is ez lesz az irányadó az öltözködés terén. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ennek a kultúraváltásnak, vagy ha még drámaibban akarok fogalmazni, paradigmaváltásnak az előfutára a konvenciókra fittyet hányó, lázadó nő, Coco Chanel. A hányatott sorsú, de igen tehetséges és karizmatikus fiatal nő célja az volt, hogy a társadalmi rangot és az éppen aktuális női ideált megtestesítő viseleteket elutasítva, a kényelmes és az egyszerű öltözködést tűzze a zászlajára. Bár talán ő maga sem gondolta, de egy új nőtípust teremtett, a független, szabad, laza, öntudatos, a világra nyitott, felvilágosult és emancipált nő ideálja Coco Chanellel indult és sem a második világháború, sem a felszabadulást követő, a klasszikus nőideált újra divatba emelő „New Look” nem tudta elsöpörni.

Coco Chanel stílusát a kényelem és az egyszerűség jellemezte

A női életforma változása és a sportosan elegáns stílus

Ha jobban belegondolunk, ez nem is történhetett másképp, hiszen a nők nagy része 1920-ban arra vágyott, hogy kitörhessen a nincstelenségből, a cselédsorból, vagy az arisztokraták unalmas semmittevéséből . A női emancipációt a kényszerűség, azaz a két világháború felgyorsította.  A nőknek a háborúk alatt és sok esetben azt követően is (hiszen a férfiak elestek, vagy megsebesültek a fronton) egyedül kellett boldogulniuk, munkát kellett vállalniuk, a családról, vagy önmagukról gondoskodniuk.  A második világháborút követően már általánossá vált, hogy a nők önálló döntéseket hoztak, tanultak, dolgozni jártak, kísérő nélkül közlekedtek, autót vezettek, állandó mozgásban voltak. Ez az életforma magával hozta az öltözködési motivációk átrendeződését is: a hölgyek számára a megfelelni vágyás és a másokhoz való igazodás helyét felváltotta a KÉNYELEM IRÁNTI IGÉNY. Megnőtt a kereslet az olyan ruhadarabok iránt, amelyek egyszerre voltak csinosak és kényelmesek.

Így indult el hódító útjára a hétköznapi elegancia, vagy, ahogy manapság nevezzük a „SPORTOSAN ELEGÁNS” stílus. És hogy miért éppen ezzel a szóösszetétellel foglaljuk össze ezt a megjelenési stílust? A modern női öltözetek tulajdonképpen a férfi viseletekből erednek. A nadrágok, a kosztümök, az ingek, a kötött holmik (melyeket szintén Coco vezetett be a női öltözetek sorába), a tweedszövetekből készült kabátok és kosztümök, mind a férfiaknál bevált elemek. Másrészt a sportruházat egyes darabjai alakultak át utcai viseletté. A lovaglóruhák, a teniszruhák, a golfruhák kisebb átalakuláson átesve, szintén helyet kaptak a hétköznapi női viseletek között.

Amikor a stílustanácsadásra hozzám érkező hölgyektől megkérdezem, hogy mi a legfontosabb számukra az öltözködésben, ma is, szinte kivétel nélkül a kényelmet említik az első helyen. Természetesen a nőiességet és az összeszedettséget nem nélkülöző, harmonikus megjelenésre vágynak a hozzám érkezők, de nem szeretnének szigorú szabályok szerint öltözni, nem kedvelik a feltűnést, inkább a színek helyes megválasztásával és az alkathoz igazított szabásvonalakkal kívánják hangsúlyozni a nőiességüket.

A sportosan elegáns stílus jellemzői:

Először is ne keverjük össze a sportosan elegáns stílust a különféle stílusirányzatok olyan extravagáns vegyítésével, mint a tütü és a tornacipő, vagy az estélyi ruha és a bakancs egy szetten belüli alkalmazása. A sportosan elegáns stílus mentes a feltűnéstől és bár nincsenek kőbe vésett szabályai (így a farmernadrág és az elegáns körömcipő például remekül megfér egymással), de vannak általános érvényű jellegzetességei:

 • egyszerű, letisztult és mindenekelőtt kényelmes szabásvonalak,
 • jól variálható, évszakokon átívelő ruhadarabok,
 • természetes, minőségi alapanyagok
 • változatos, de nem hivalkodó kiegészítők

A sportosan elegáns stílus alapdarabjai:

Vegyük most sorra, hogy mit is tartalmazhat egy sportosan elegáns női alapruhatár, hozzátéve, hogy egyéni ízléstől és személyiségtől függően persze kisebb-nagyobb különbségek lehetségesek.

 • szövetkabát
 • steppelt kabát
 • trench coat
 • kosztüm, vagy blézer + szövetnadrág és/vagy szoknya
 • blúz
 • ing
 • pamut top
 • egybeszabott ruha
 • farmer nadrág

sportosan elegánsA sportosan elegáns stílus a hétköznapok stílusa. Bár alkalmas lehet egyes nem hétköznapi jellegű eseményeken való megjelenésre (színház, parti, hivatalos ügyintézés, stb.), de a dress code által meghatározott megjelenést kívánó eseményekre, például esküvőkre, bálokra, fogadásokra szükség lehet néhány, kifejezetten ezekre az alkalmakra vásárolt ruhadarabra is.

Coco Chanel az 1920-as években igazi, modern gondolkodásmódjával megelőzte a korát és, ha tetszik, 21. századi nőként tekintett a divatra és a női identitásra. Talán nem véletlen, hogy bár sokan temették az általa képviselt stílust a ’50-es, ’60-as években, mégis képes volt a megújulásra. Szerencsére számos követője is akadt. Karl Lagerfeld, Donna Karan, Christopher Bailey, Calvin Klein, Margaret Howell, Michael Kors, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Viktoria Beckham mind annak az irányzatnak a képviselői, amely a modern nő hétköznapi viseleteire (is) koncentrál és így a sportosan elegáns stílus jegyeit hordozza.

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8