K&S Stúdió - ahol magadra találsz...

Színtanácsadás, stílustanácsadás, sminktanácsadás

Stílusnapló - egy költözés viszontagságai az öltözködés szemszögéből

2015.11.02.

Új lakásba költözünk, ami önmagában véve örömteli esemény, azonban aki már próbálta, biztosan tudja, hogy a lakásvásárlás és felújítás igazi embert próbáló feladat. Az én esetemben a helyzet súlyosbodott azzal, hogy legtöbb holmim, így a ruháim jelentős része is dobozokba került erre a mintegy 2 hónapos időszakra.

Próbáltam pozitívan hozzáállni a kritikus időszakhoz és elhatároztam, hogy tapasztalataimat megosztom Veletek. Úgy döntöttem, hogy kísérlet alanyává teszem magam, a kísérlet tárgya pedig az lesz, hogy a sokat emlegetett alapruhatár hogyan működik, ha valóban csak az a néhány ruhadarab áll rendelkezésünkre, melyek ebbe a szűkre szabott "kapszulába" beleférnek.

Mint minden rendes alapruhatárat, így ezt is 2 szempont vezérli:

 • a ruhadarabok egymással jól variálhatók legyenek, minden, mindennel viselhető legyen színe, fazonja és anyaga alapján is.

 • az alapruhatárat alkotó ruhadarabokból a hétvégi lazulóstól, a protokoll eseményig, minden alkalomra össze lehessen válogatni legalább 2 szettet.

Nos, az én alapruhatáram 16 darabos lett (ez kicsit több a klasszikus 10 elemből álló kapszulánál), tekintettel arra, hogy ősz elején még szinte nyári meleg volt, de úgy gondoltam, hogy mire a dobozokban pihenő ruhatáramhoz férek, igencsak csípősek lesznek a reggelek.

Alapruhatáram elemei a következők lettek:

 1. Egy klasszikus trench coat a hűvösebb napokra.
 2. Egy bézs, klasszikus szabású ruha, mely alkalomra is megfelel, de ha hétköznap viselem sem leszek "felülöltözött".
 3. Egy farmerruha, mert kényelmes és praktikus, önmagában, vagy kardigánnal inkább sportos, de blézerrel az elegáns kategóriában is megállja a helyét néhány megfelelő kiegészítővel.
 4. Egy farmernadrág, melyre ugyancsak igazak a farmerruhánál elmondottak.
 5. Egy sötétkék szövetnadrág hivatali ügyintézéshez (na, ebből aztán most akad jócskán: ügyvéd, bank, szolgáltatók stb.).
 6. Két szövetszoknya. Az egyik klasszikus sötétkék.
 7. A másik homokszínű. Mindkettő klasszikus ceruza szabású.
 8. Egy sötétkék blézer. Na, ez aztán tényleg mindenhez viselhető.
 9. Egy szürkésrózsaszínű kardigán, szintén klasszikus szabású, kerek nyakkivágású.
 10. Egy egyszerű, halványrózsaszín, háromnegyedes ujjú felsőrész.
 11. Egy szürke alapon fehér pöttyös, rövid ujjú póló.
 12. Egy sötétkék ejtett vállú póló.
 13. Egy hosszú ujjú csíkos póló.
 14. Egy világosbarna csizma.
 15. Egy krémszínű balerinacipő.
 16. Egy sötétkék közepes sarokmagasságú, klasszikus fazonú félcipő.

Elgondolásom szerint ez az alapruhatár megfelelő mennyiségű és minőségű összeállítást eredményez. Hogy valóban így van-e, az a gyakorlatban fog kiderülni.

ELSŐ NAP

A reggel kicsit hűvös, de napközben nyári meleg lesz. Bizakodó vagyok, tele energiával, futok a dolgaim után, ha van egy kis időm nézegetem a lakberendezési áruházak kínálatát. Délután pedig jelenésem van az ügyvédnél, hogy aláírjuk az új lakásunk adásvételi szerződését. Micsoda izgalmak! :)

Egy rohangálós, de hivatalos elfoglaltságot is nyújtó napon a farmerruhát és a kardigánt választom. A kiegészítőkkel felöltöztetve egy összeszedett, sportosan elegáns szettben indulok útnak.

1.nap

MÁSODIK NAP

Egyszerű munkanap, semmi rendkívüli. Ma kicsit matrózosra veszem a figurát, de összhatásában most is a sportosan elegáns stílust követem. Szeretem a boot-cut fazonú nadrágokat, elegánsabbak, mint a szűk skinny.

2. nap

HARMADIK NAP

Ma is sok lesz a dolgom, mint rendesen. Nem lesz időm hazamenni napközben, de este színházba megyünk. Most jól jön, a kis csipkeutánzatos bézs ruhám. Kényelmes és mutatós, de kelően visszafogott. Először a sötétkék blézert veszem fel hozzá, de aztán indulás előtt mégis lecserélem a kardigánra. Ez az összeállítás komfortosabb lesz napközben.

3.nap

NEGYEDIK NAP

Amikor konszolidált üzletasszonyként kell megjelennem valahol, mindig a kosztüm-blúz triót választom. Ez a klaszikus hivatali megjelenés bizalmat ébreszt az emberekben, azt sugallja, hogy a viselője már nem nyeretlen kétéves és tudja, hogy mit akar... :) Nos én már valóban nem vagyok nyeretlen kétéves, tudom, hogy mit akarok és aki megbízik bennem, merem remélni, hogy soha nem éri csalódás, de nem árt, ha ezt tükrözi a megjelenésem is...

4.nap

ÖTÖDIK NAP

A tegnapelőtti színösszeállítás nagyon bevált, úgyhogy mára is valami hasonlót keresek, de ma nincs külön programunk, így lehet egy kicsit bohókásabb az összkép. A kardigán és a cipő már harmadszor kerül sorra a héten. Ha az ember 16 ruhadarabból válogat, ismétlődés is előfordul szép számmal. Úgy döntök, hogy néhány rózsaszín kiegészítővel teszem változatosabbá a mai szettet és a hangulatomat.

5.nap
HATODIK NAP


Vasárnap. Ma csak a pihenésre koncentrálok, kikapcsolok minden zavaró tényezőt, nem gondolok arra, hogy éppen két lakás között létezünk. A régi szeretett kis lakásunkat már más lakja, az új pedig még a felújításra vár... Egy farmer és a tengerészcsíkos póló lesz ma az utitársam.
6.nap


HETEDIK NAP

Múlt héten beteltem a bézs-rózsaszín kombóval, mára valami kevésbé lágy hatásra vágyom, különös tekintettel arra, hogy ma a mindenható banki ügyintézővel kell megküzdenem, szóval tekintélyt parancsoló, határozott megjelenésre van szükségem, nem pedig szendére, símulékonyra :)
7.nap

NYOLCADIK NAP

Ma a Tudományos Akadémiára vagyok hivatalos és ennek az eseménynek és helynek meg kell adni a tiszteletet, illik a legjobb ruhámat felvenni. Jelen pillanatban nekem ez a legjobb ruhám. Felvehetném a sötétkék szoknyát és a sötétkék blézert a halványrózsaszín blúzzal, de nem akarok nagyon szigorú benyomást kelteni, inkább maradok a bézs ruhámnál... Van némi kontraszt a ruha és a blézer stílusa között, de (szerintem) ettől kicsit izgalmasabb lett a szett, mint ha kosztüm+blúz kombóban mennék. :)

8.nap


KILENCEDIK NAP

Hirtelen hűvösebbre fordult az idő, így előkerült a trencskó és a csizma. Ma komoly tárgyalópartnerként kell megjelennem, így a kosztümöt választom, de szokásomhoz híven inkább a sportosan elegáns irányvonalat követem, így a csíkos póló most is jó szolgálatot tesz majd. A mai szetthez váltócipőre is szükségem lesz, mert egy üzleti tárgyalásra mégsem ülhet be az ember csizmában...

9.nap

TIZEDIK NAP

Erre a hétre kijut a hivatalos programokból és a sötét színekből. Ahogy a múlt héten a bézs-rózsaszín összeállításokra úntam rá, úgy ezen a héten a sötétkék kombinációkkal kezdek eltelni. Íme az első felfedezésem az alapruhatárammal kapcsolatban: Hiányoznak a színek!!!! A kombinálhatóság érdekében az alapruhatár darabszáma mellett a színválasztékát is próbáltam minimalizálni, de 10 nap után be kell, hogy lássam, az én színimádatommal ez a paletta hamar unalmasnak bizonyult.

10.nap

TIZENEGYEDIK NAP

A lakásfelújítás előkészületei közepette kicsit minden más hátrébb kerül a fontossági sorrendben, így ma reggel nem is bánom, hogy nem kell sokat töprengenem azon, hogy mit vegyek fel. Íme az alapruhatár egyik előnyös tulajdonsága!

Gondot okoz ugyanakkor a mosás, hiszen sem a sötét, sem a világos holmikból nem gyűlik össze egy mosógépre való, még akkor sem, ha a párom ruháit is beleszámítom. Szóval itt az újabb megállapításom: minél kevesebb a ruhád, annál gyakrabban kell mosnod és annál kevesebb ruha kerül alkalmanként a mosógépbe...szóval nem igazán energia- és pénztakarékos.

11.nap

TIZENKETTEDIK NAP

Ismét a pasztellek, a barna csizma, a trench coat... Bármennyire is szeretem ezeket a ruhadarabokat, bármennyire is szeretem ezt a pasztell színhatást, már nem okoz örömet az öltözködés...

A TÖBBI RUHÁMAT AKAROM!!!

Erre azonban jelenleg semmi esély, az új lakás tégláig rombolva, a dobozok egymás hegyén-hátán egy raktárban...

14. nap

TIZENHARMADIK NAP

A kísérlet véget ért. Bár terveim szerint addig folytattam volna, míg be nem költözünk az új lakásunkba, tegnap mégis úgy éreztem, muszáj néhány új ruhadarabot beszereznem. Inkább az elveim és a szigorú spórolásra való törekvés feladása, mint még egy hét az alapruhatárammal? Úgy tűnik, igen.

Bevallom, nem gondoltam, hogy még azelőtt feladom, mielőtt az alapruhatáram összes variációja sorra kerülne. Igazából a színek hiánya volt a legdeprimálóbb ebben a kísérletben, valamint az, hogy a ruhadarabok kis száma miatt a kreativitás nem kapott elég teret az öltözködésben.

Vasárnap van. Csalódott vagyok. Az egyik tegnapi szerzeményemmel, egy kék, csíkos pulóverrel vígasztalom magam.

13.nap

TIZENNEGYEDIK NAP

Hát, igen! Kiegészült a ruhatáram egy fukszia színű inggel és egy sállal is.

Ha visszagondolok az alapkoncepciómra, ami alapján a ruhatárat összeválogattam, talán ott tévedtem, hogy a színskálát túlságosan szűkre szabtam. Bár ismerem magam és tudom, hogy a színek szerelmese vagyok, mégis azt gondoltam, hogy 3-4 szín elegendő lesz erre a mintegy két hónapos periódusra. Tévedtem. De ez a tapasztalat is jó valamire: kellő önismeret és a saját igényeink figyelembe vétele nélkül nem lehet megfelelő ruhatárat kialakítani.

A kényszer szülte kísérlet közelebb vitt önmagam és öltözködési igényeim megértéséhez, így a jövőben könnyebb lesz a fontossági sorrendet felállítani és végső soron a ruhatáram alakításához is jó kiinduló pont lesz, azt hiszem.

Remélem ez a kis napló legalább annyira tanúlságos számotokra is, mint számomra.:)

14.nap

Az illusztrációk a Polyvore segítségével készültek.

***vissza