Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Tavaszi-nyári kapszula gardrób színtípusonként

 

A kapszula gardrób kialakítása hasznos és élvezetes tevékenység. Hasznos, hiszen átgondoltan, céltudatosan vásárolunk és élvezetes, mert kreatív, jól variálható és mutatós lesz a ruhatárunk.

Az első meleg tavaszi napon ránk tör a vágy, hogy vegyünk magunknak egy-két új ruhadarabot a tavaszi-nyári kollekcióból. Az efféle vágyvezérelt impulzusvásárlás végeredménye azonban gyakran nem kielégítő, inkább lehangoló. A megvásárolt termékek ugyanis sok esetben (hogy csak néhány példát említsek) nem illenek a már meglévő ruháinkhoz, vagy kiderül, hogy több hasonló darab is lapul a szekrényünk mélyén, esetleg a vásárlást követő reggelen már nem is értjük, hogy előző nap "mi tetszett ezen annyira".

Előkészületek

A kapszula gardrób felépítése előtt adj magadnak egy kis időt arra, hogy átgondold, milyen ruhatárat is szeretnél az idei szezonban. Gondolkozz el azon, hogy például:

  • milyen jellegű ruhák váltak be az előző tavaszi-nyári időszakban?
  • a meglévő ruhadarabjaid közül mit fogsz biztosan viselni idén is?
  • változott-e az életmódod tavaly óta?
  • változott-e a munkahelyed és ezzel együtt a hétköznapi öltözködélsed?

Ezt követően fusd át a kínálatot. Javaslom, hogy kezd az üzletek webshop-jaival. Itt kényelmesen és tüzetesen átvizsgálhatod, hogy a legújabb trendekből mi az, ami tetszik és van időd átgondolni, hogy melyik fazon és szín illik hozzád a felhozatalból. Nem javaslom azonban, hogy mindjárt meg is rendeld a kiszemelt darabokat. Menj el az üzletbe, nézd meg hogy a valóságban milyenek is anyagban, minőségben és próbáld is fel, hogy az elképzelésednek megfelelően festesz-e bennük.

A kapszula gardrób kialakítása

Válassz 3-4 színt, ami köré felépíted majd a kapszulát. Ezzel egységes színharmóniát teremtesz, melyet aztán kiegészítőkkel tovább színezhetsz, ha úgy tartja a kedved. Ügyelj arra, hogy a kiválasztott színekből legalább egy semleges legyen, valamint hogy a kiválasztott színek egymással harmonizáljanak. Fontos, hogy kedveld ezeket a színeket együtt és külön-külön is.

Kapszula gardrób = kevés ruha, sok variációs lehetőség

Hihetetlenül hangzik, de igaz, hogy egy 12 ruhadarabból álló kapszula gardróbból 60 féle szettet tudunk összeállítani, ami azt jelenti, hogy 2 hónap is eltelik, mire ugyanarra az összeállításra sor kerül. Természetesen a kapszula egy-egy elemét gyakrabban viseled majd egy 12 elemből álló kapszula gardróbban, mint teszem azt egy 25 elemből állóban. Nagy egyéni küldönbségek vannak abban, hogy milyen nagyságú ruhatárral érezzük teljesnek a gardróbunkat, hiszen ezt befolyásolja az egyéniségünk és az életmódunk is.

12 elemből álló kapszula gardrób60 különböző szett

A ruhatár mérete akkor ideális, ha minden darabját viseljük időnként, és ha nem érezzük hiányát semmilyen ruhaféleségnek. Tapasztalataim szerint a hölgyek 80 százalékának igen nagy (többnyire rendszerezetlen) a ruhatára, mégis a többségük folyamatosan úgy érzi, hogy nincsenek megfelelő, azaz jól kombinálható, kényelmes és mutatós szettjei. A "nincs egy rongyom se, amit felvegyek" érzés szinte általános.

A kapszula gardrób tervezése tanulható

Az átláthatatlan ruhatárról egy kis rendszerezés után azonban gyakran kiderül, hogy majd minden igényt kielégít, csupán meg kell tanulni a ruhadarabok ésszerű csoportosítását. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a ruhatárunk nem feltétlenül egy kapszulából áll. Azt gondolom, hogy minimum két kapszulája mindenkinek van: egy tavaszi-nyári és egy őszi-téli. De az évszakokon túl is lehetnek különböző kapszuláink, ha például sokféle tevékenység tölti be a napjainkat. Szükség lehet alkalmi, munkahelyi, szabadidős és sport kapszulára is. A minimalista kapszula gardrób és az alapruhatár közötti különbségről egy korábbi írásomban olvashatsz.

Kapszula gardrób színtípusonként

A fent vázolt elvek mentén összeállítottam a négy alapszíntípus számáre egy-egy kapszulát. Természetesen ez csak példa a számtalan lehetőség közül, hiszen minden színtípus színpalettájából több ilyen kapszulát létre tudunk hozni. Mindegyik kapszula tartalmaz egy alapszínt is. Ebben a bejegyzésben most a színekre helyeztem a hangsúlyt, de természetesen a kapszulában elhelyezett alapdaraboknak fazonban és anyagféleségben is passzolniuk kell egymáshoz, hogy valóban variálhatók legyenek egymással.

Kapszula gardrób tavasz színtípusúaknak

Kapszula gardrób tél színtípusúaknak

Kapszula gardrób ősz színtípusúaknak

Kapszula gardrób nyár színtípusúaknak

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8