Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

Tavaszi-nyári kapszula gardrób színtípusonként

A kapszula gardrób kialakítása hasznos és élvezetes tevékenység. Hasznos, hiszen átgondoltan, céltudatosan vásárolunk és élvezetes, mert kreatív, jól variálható és mutatós lesz a ruhatárunk.

Az első meleg tavaszi napon ránk tör a vágy, hogy vegyünk magunknak egy-két új ruhadarabot a tavaszi-nyári kollekcióból. Az efféle vágyvezérelt impulzusvásárlás végeredménye azonban gyakran nem kielégítő, inkább lehangoló. A megvásárolt termékek ugyanis sok esetben (hogy csak néhány példát említsek) nem illenek a már meglévő ruháinkhoz, vagy kiderül, hogy több hasonló darab is lapul a szekrényünk mélyén, esetleg a vásárlást követő reggelen már nem is értjük, hogy előző nap "mi tetszett ezen annyira".

Előkészületek

A kapszula gardrób felépítése előtt adj magadnak egy kis időt arra, hogy átgondold, milyen ruhatárat is szeretnél az idei szezonban. Gondolkozz el azon, hogy például:

  • milyen jellegű ruhák váltak be az előző tavaszi-nyári időszakban?
  • a meglévő ruhadarabjaid közül mit fogsz biztosan viselni idén is?
  • változott-e az életmódod tavaly óta?
  • változott-e a munkahelyed és ezzel együtt a hétköznapi öltözködésed?

Ezt követően fusd át a kínálatot. Javaslom, hogy kezd az üzletek webshop-jaival. Itt kényelmesen és tüzetesen átvizsgálhatod, hogy a legújabb trendekből mi az, ami tetszik és van időd átgondolni, hogy melyik fazon és szín illik hozzád a felhozatalból. Nem javaslom azonban, hogy mindjárt meg is rendeld a kiszemelt darabokat. Menj el az üzletbe, nézd meg hogy a valóságban milyenek is anyagban, minőségben és próbáld is fel, hogy az elképzelésednek megfelelően festesz-e bennük.

A kapszula gardrób kialakítása

Válassz 3-4 színt, ami köré felépíted majd a kapszulát. Ezzel egységes színharmóniát teremtesz, melyet aztán kiegészítőkkel tovább színezhetsz, ha úgy tartja a kedved. Ügyelj arra, hogy a kiválasztott színekből legalább egy semleges legyen, valamint hogy a kiválasztott színek egymással harmonizáljanak. Fontos, hogy kedveld ezeket a színeket együtt és külön-külön is.

Kapszula gardrób = kevés ruha, sok variációs lehetőség

Hihetetlenül hangzik, de igaz, hogy egy 12 ruhadarabból álló kapszula gardróbból 60 féle szettet tudunk összeállítani, ami azt jelenti, hogy 2 hónap is eltelik, mire ugyanarra az összeállításra sor kerül. Természetesen a kapszula egy-egy elemét gyakrabban viseled majd egy 12 elemből álló kapszula gardróbban, mint teszem azt egy 25 elemből állóban. Nagy egyéni küldönbségek vannak abban, hogy milyen nagyságú ruhatárral érezzük teljesnek a gardróbunkat, hiszen ezt befolyásolja az egyéniségünk és az életmódunk is.

kapszula

kapszula

A ruhatár mérete akkor ideális, ha minden darabját viseljük időnként, és ha nem érezzük hiányát semmilyen ruhaféleségnek. Tapasztalataim szerint a hölgyek 80 százalékának igen nagy (többnyire rendszerezetlen) a ruhatára, mégis a többségük folyamatosan úgy érzi, hogy nincsenek megfelelő, azaz jól kombinálható, kényelmes és mutatós szettjei. A "nincs egy rongyom se, amit felvegyek" érzés szinte általános.

A kapszula gardrób tervezése tanulható

Az átláthatatlan ruhatárról egy kis rendszerezés után azonban gyakran kiderül, hogy majd minden igényt kielégít, csupán meg kell tanulni a ruhadarabok ésszerű csoportosítását. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a ruhatárunk nem feltétlenül egy kapszulából áll. Azt gondolom, hogy minimum két kapszulája mindenkinek van: egy tavaszi-nyári és egy őszi-téli. De az évszakokon túl is lehetnek különböző kapszuláink, ha például sokféle tevékenység tölti be a napjainkat. Szükség lehet alkalmi, munkahelyi, szabadidős és sport kapszulára is. A minimalista kapszula gardrób és az alapruhatár közötti különbségről egy korábbi írásomban olvashatsz.

Kapszula gardrób színtípusonként

A fent vázolt elvek mentén összeállítottam a négy alapszíntípus számáre egy-egy kapszulát. Természetesen ez csak példa a számtalan lehetőség közül, hiszen minden színtípus színpalettájából több ilyen kapszulát létre tudunk hozni. Mindegyik kapszula tartalmaz egy alapszínt is. Ebben a bejegyzésben most a színekre helyeztem a hangsúlyt, de természetesen a kapszulában elhelyezett alapdaraboknak fazonban és anyagféleségben is passzolniuk kell egymáshoz, hogy valóban variálhatók legyenek egymással.

SZINEK

kapszulagardrob

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."