Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Testhez illő fehérnemű /1.

 

A Kommunikáció és stílus magazin mindmáig legnépszerűbb bejegyzései a fehérneműhöz kapcsolódnak, így közkívánatra most ismét ez lesz a téma.

A leggyakoribb probléma a testalkathoz illő melltartók és bugyik helyes méretének és fazonjának kiválasztása. Ebben a cikkben megpróbálom összegyűjteni azokat a szempontokat, melyek megkönnyítik a fehérnemű vásárlást.

A megfelelő melltartóméret kiválasztásához a következő méréseket kell elvégezned:

(Erről egy korábbi bejegyzésben már volt szó, de nem árt az ismétlés.)

Az első mérést a mell alatti körméret megállapítása, melyet éppen a melleid alatt kell megejtened. A mérőszalag legyen vízszintes és szorosan vezesd körbe a karjaid alatt. Ez a szám adja meg a melltartó méretét. Mivel a melltartók méretezése 5 centiméterenként ugrik, ezért ha a mellkas méreted 79 cm, akkor a 80-as méret számodra a megfelelő. Ha 86 cm, akkor a 85-ös lesz a te méreted.

A második mérést a melled körül végezd. (Ha nagyobb a melled, vagy nincs kellő tartása, lehetőleg úgy végezd a mérést, hogy rajtad van egy – nem push up és nem szivacsos – melltartó). A mellbőség méretét pontosan a mellcsúcson, a mellbimbó magasságában mérve kapod meg. A mérőszalag legyen laza, ne szorítsd nagyon a melledre. A mell legteltebb részének körméretét kell megállapítani, úgy hogy hátul is a mellcsúcs magasságában legyen a mérőszalag.

A mell alatti körméret és a mellbőség különbsége adja a melltartó méretét. Így például, ha a körméreted 91 cm, a mell körméreted pedig 109 cm, akkor 90D a méreted.

Mell alatti körméret

Mellméret

A két érték különbsége

Kosárméret

63-67

65

12

A

68-72

70

13-14

B

73-77

75

15-16

C

78-82

80

17-18

D

83-87

85

19-20

E

88-92

90

21-22

F

83-97

95

23-24

G

98-102

100

25-26

H

Ha az üzletben a méréseid alapján kiválasztott melltartókat felpróbálod, még mindig érhet meglepetés. Ha a melltartót felpróbálva az alábbiakat látod a tükörben, nem jó a méret, vagy a fazon:

  • Ha a melled kikandikál a melltartó alól, ha felemeled a karod, akkor kisebb körméretet kell választanod.
  • A melltartód pántjának egy szintben kell lenni a tested körül. Ha a pánt a hátadon felcsúszik, az azt jelenti, hogy a pánt túl rövid, vagy a melltartó körmérete túl bő. A pántokon általában lehet állítani, de ha ezt követően is felcsúszik a hátadon, akkor válassz eggyel kisebb körméretet. (vagyis pl. a 90D helyett 85D)

  • Ha a hátadon csúnyán bevág a melltartó és alatta, vagy felette hurkák képződnek, akkor egyel nagyobb körméretre van szükséged. (azaz pl. 90D helyett 95D)
  • A melleknek kényelmesen bele kell illeszkedniük a melltartó kosarába, anélkül, hogy kicsúsznának alul vagy fölül. Ebben az esetben nagyobb kosárra van szükséged.  Ha nem simul ki a kosár a melleden, hanem ráncot vet, vagy eláll a melledtől, akkor kisebb kosarat válassz.
  • Ha a melltartó két mell közötti része eláll a testedtől eggyel nagyobb kosárra lesz szükség (vagyis pl. a 90D helyett 90E).

  • A melltartó pántoknak nem szabad túlságosan bemélyedniük a válladba. Ha ez történik, próbálj ki nagyobb pántméretet, vagy más fazonú melltartót. A nagyobb mellek súlyosabbak is, ezért érdemes szélesebb vállpántos fazont választani.
  • Arra is érdemes odafigyelni, főleg a push-up melltartóknál, hogy a két mellet ne szorítsa egymáshoz a melltartó. Akkor mutat jól a dekoltázs, ha a két mell között egy kis árok húzódik.

A helyes melltartóméreten kívül a melltartó fazonjának kiválasztása sem mellékes szempont. A különböző mellformákhoz különféle melltartófazon illik.

1. Szabályos, kerek, telt mellek:

Ez az ideális melltípus, mely lehet kis méretű (A kosaras), lehet normál méretű (B, vagy C kosaras) és lehet nagy méretű (D, vagy nagyobb kosaras).

Normál mellméretnél bármilyen fazonú melltartóban remekül mutat. Nincs szükség a vastag szivacsokra, push-up-okra, merevítőkre, egyéb praktikákra. Különösen jól mutat a félkosaras fazon és nyugodtan választhatsz pánt nélküli megoldást is.

Ha kis méretű a melled, és nagyobbnak szeretnéd láttatni, a szivacsos, vagy félig szivacsos de ne túl merev melltartót javaslom. Jó megoldás lehet a szabott, formázott kosár is, mely kissé nagyobbnak mutatja a mellet. A szép mellformát kár push-up megoldásokkal, vagy vastag szivacsokkal eltakarni, de a díszített melltartókkal érdemes próbálkozni. Arra azonban ügyelni kell, hogy a felette viselt ruhán ne üssön át a minta, mert az nem esztétikus. Ha nem zavar a mellméreted, válassz egyszerű, varrás nélküli modelleket. Remek választás a pánt nélküli melltartó is.

A nagy mellekre már biztosan hat a gravitáció, hiába szép a formájuk, kell az alátámasztás. Kényelmes lehet a komfort melltartó, melynek vastagabb a pántja és így jobban megtartja a mellek súlyát és a vállakat is kíméli. A félkosaras és a mélyen dekoltált melltartók alátámasztják ugyan a mellet, de szép formáját megmutatják, így mindkettő igazán jó választás ehhez a mellformához. Jó, ha a melled alatt szélesebb szegély van a melltarón és a merevítő is segíthet.

2. Hegyes mellek

A hegyes mell a kismellűeknél előforduló forma. Nem kerekded, de telt, van tartása. Ez a mellforma általában nem tölti ki a melltartó kosarát, így a szivacsos, félkosaras melltartó fazon javasolt. Olyan modellt válassz, amelyben a szivacs a kosár alján, vízszintesen helyezkedik el, így kicsit felfelé emeli a mellet, nem pedig egymás felé nyomja. Lehet enyhe push-up hatásu fazont is választani és a szabott kosarak is jól állhatnak ehhez a mellformához. A sportmelltartó is elegendő lehet, hogy megtartsa és természetes alakot kölcsönözzön a kebleknek.

3. Tartás nélküli mellek

Tartás nélküli mellek minden mellméretnél előfordulhatnak. Lehet alkati adottság, vagy a kor előrehaladtával a kötőszövetek megereszkedésének következménye.

Minden mellméretnél az a cél, hogy tartást biztosítsunk a kebleknek. Lehet, hogy egy jólszabott merevítős fazon is elég ehhez, de az is előfordulhat, hogy push-up megoldást kell választani, ez utóbbi a normál mellméret esetében célszerű, de a nagy melleknél óvatosan kell bánni a push-up-okkal, nehogy természetellenes helyre kerüljön a melled. Jobb megoldás a telikosaras, mint a félkosaras és a mély dekoltázsú fazon sem előnyös, mivel a keblek szövete nem feszes, telt. Kisebb melleknél azért lehet vele próbálkozni.

4. Eltérő méretű mellek

Senkinek sem egyforma méretű a két melle, de előfordul, hogy a méretbeli különbség már zavaró. Ebben az esetben olyan modellt kell keresned, amely kivehető szivacsbetétes, így a nagyobb melleden a melltartó kosarából ki tudod venni a szivacsot. A melltartó fazonját pedig a mell formájának megfelelően kell kiválasztanod.

Itt említem meg, hogy a mellműtéten átesett hölgyek számára kapható speciális betétes melltartó is.

 5. Közeli mellek – keskeny hát

 

Akinek keskeny a háta, főleg, ha nagyobb mellekkel áldotta meg a sors, szinte biztosan ebbe a típusba tartozik. Ilyenkor a mellek természetes állapotukban nagyon közel vannak egymáshoz, vagy összeérnek. Ez nem csak esztétikai probléma, de kényelmetlen is lehet, így érdemes megfelelő szabású, a melleket egymástól távol tartó, vagy merevítős melltartóval korrigálni.

6. Távoli mellek – széles hát

A széles hát magában hordja annak lehetőségét, hogy a mellek túlságosan távolra esnek egymástól. Kisebb mellméretnél a melleket befelé terelő push-up megoldások alkalmasak az optimális hatás elérésére. Ezeknél nem csak a mell alatt van szivacs, de a mell külső szélén is, így kissé egymás felé tereli a melleket. Nagyobb kebleknél már a melleket összehúzó melltartópánt is segítség lehet (például a nyakpántos fazon).

Szerencsére ma már olyan bő a melltartó választék, hogy kis odafigyeléssel mindenki megtalálhatja azt a méretet és fazont, amelyben kényelmes és csinos lehet.

Folyt.köv.

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8