Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

Testhez illő fehérnemű

A Kommunikáció és stílus magazin mindmáig legnépszerűbb bejegyzései a fehérneműhöz kapcsolódnak, így közkívánatra most ismét ez lesz a téma. A leggyakoribb probléma a testalkathoz illő melltartók és bugyik helyes méretének és fazonjának kiválasztása. Ebben a cikkben megpróbálom összegyűjteni azokat a szempontokat, melyek megkönnyítik a fehérnemű vásárlást.

A megfelelő melltartóméret kiválasztásához a következő méréseket kell elvégezned:

(Erről egy korábbi bejegyzésben már volt szó, de nem árt az ismétlés.)

Az első mérést a mell alatti körméret megállapítása, melyet éppen a melleid alatt kell megejtened. A mérőszalag legyen vízszintes és szorosan vezesd körbe a karjaid alatt. Ez a szám adja meg a melltartó méretét. Mivel a melltartók méretezése 5 centiméterenként ugrik, ezért ha a mellkas méreted 79 cm, akkor a 80-as méret számodra a megfelelő. Ha 86 cm, akkor a 85-ös lesz a te méreted.

A második mérést a melled körül végezd. (Ha nagyobb a melled, vagy nincs kellő tartása, lehetőleg úgy végezd a mérést, hogy rajtad van egy – nem push up és nem szivacsos – melltartó). A mellbőség méretét pontosan a mellcsúcson, a mellbimbó magasságában mérve kapod meg. A mérőszalag legyen laza, ne szorítsd nagyon a melledre. A mell legteltebb részének körméretét kell megállapítani, úgy hogy hátul is a mellcsúcs magasságában legyen a mérőszalag.

 

A mell alatti körméret és a mellbőség különbsége adja a melltartó méretét. Így például, ha a körméreted 91 cm, a mell körméreted pedig 109 cm, akkor 90D a méreted.

 

Mell alatti körméret

Mellméret

A két érték különbsége

Kosárméret

63-67

65

12

A

68-72

70

13-14

B

73-77

75

15-16

C

78-82

80

17-18

D

83-87

85

19-20

E

88-92

90

21-22

F

83-97

95

23-24

G

98-102

100

25-26

H

 

Ha a melled kikandikál a melltartó alól, ha felemeled a karod, akkor kisebb körméretet kell választanod.Ha az üzletben a méréseid alapján kiválasztott melltartókat felpróbálod, még mindig érhet meglepetés. Ha a melltartót felpróbálva az alábbiakat látod a tükörben, nem jó a méret, vagy a fazon:

  • A melltartód pántjának egy szintben kell lenni a tested körül. Ha a pánt a hátadon felcsúszik, az azt jelenti, hogy a pánt túl rövid, vagy a melltartó körmérete túl bő. A pántokon általában lehet állítani, de ha ezt követően is felcsúszik a hátadon, akkor válassz eggyel kisebb körméretet. (vagyis pl. a 90D helyett 85D)
  • Ha a hátadon csúnyán bevág a melltartó és alatta, vagy felette hurkák képződnek, akkor egyel nagyobb körméretre van szükséged. (azaz pl. 90D helyett 95D)
  • A melleknek kényelmesen bele kell illeszkedniük a melltartó kosarába, anélkül, hogy kicsúsznának alul vagy fölül. Ebben az esetben nagyobb kosárra van szükséged.  Ha nem simul ki a kosár a melleden, hanem ráncot vet, vagy eláll a melledtől, akkor kisebb kosarat válassz.
  • Ha a melltartó két mell közötti része eláll a testedtől eggyel nagyobb kosárra lesz szükség (vagyis pl. a 90D helyett 90E).
  • A melltartó pántoknak nem szabad túlságosan bemélyedniük a válladba. Ha ez történik, próbálj ki nagyobb pántméretet, vagy más fazonú melltartót. A nagyobb mellek súlyosabbak is, ezért érdemes szélesebb vállpántos fazont választani.
  • Arra is érdemes odafigyelni, főleg a push-up melltartóknál, hogy a két mellet ne szorítsa egymáshoz a melltartó. Akkor mutat jól a dekoltázs, ha a két mell között egy kis árok húzódik.

A helyes melltartóméreten kívül a melltartó fazonjának kiválasztása sem mellékes szempont. A különböző mellformákhoz különféle melltartófazon illik.

1. Szabályos, kerek, telt mellek

szabalyos

Ez az ideális melltípus, mely lehet kis méretű (A kosaras), lehet normál méretű (B, vagy C kosaras) és lehet nagy méretű (D, vagy nagyobb kosaras).

Normál mellméretnél bármilyen fazonú melltartóban remekül mutat. Nincs szükség a vastag szivacsokra, push-up-okra, merevítőkre, egyéb praktikákra. Különösen jól mutat a félkosaras fazon és nyugodtan választhatsz pánt nélküli megoldást is.

Ha kis méretű a melled, és nagyobbnak szeretnéd láttatni, a szivacsos, vagy félig szivacsos de ne túl merev melltartót javaslom. Jó megoldás lehet a szabott, formázott kosár is, mely kissé nagyobbnak mutatja a mellet. A szép mellformát kár push-up megoldásokkal, vagy vastag szivacsokkal eltakarni, de a díszített melltartókkal érdemes próbálkozni. Arra azonban ügyelni kell, hogy a felette viselt ruhán ne üssön át a minta, mert az nem esztétikus. Ha nem zavar a mellméreted, válassz egyszerű, varrás nélküli modelleket. Remek választás a pánt nélküli melltartó is.

A nagy mellekre már biztosan hat a gravitáció, hiába szép a formájuk, kell az alátámasztás. Kényelmes lehet a komfort melltartó, melynek vastagabb a pántja és így jobban megtartja a mellek súlyát és a vállakat is kíméli. A félkosaras és a mélyen dekoltált melltartók alátámasztják ugyan a mellet, de szép formáját megmutatják, így mindkettő igazán jó választás ehhez a mellformához. Jó, ha a melled alatt szélesebb szegély van a melltarón és a merevítő is segíthet.

2. Hegyes mellek

hegyes

A hegyes mell a kismellűeknél előforduló forma. Nem kerekded, de telt, van tartása. Ez a mellforma általában nem tölti ki a melltartó kosarát, így a szivacsos, félkosaras melltartó fazon javasolt. Olyan modellt válassz, amelyben a szivacs a kosár alján, vízszintesen helyezkedik el, így kicsit felfelé emeli a mellet, nem pedig egymás felé nyomja. Lehet enyhe push-up hatásu fazont is választani és a szabott kosarak is jól állhatnak ehhez a mellformához. A sportmelltartó is elegendő lehet, hogy megtartsa és természetes alakot kölcsönözzön a kebleknek.

3. Tartás nélküli mellek

tartasnkl

Tartás nélküli mellek minden mellméretnél előfordulhatnak. Lehet alkati adottság, vagy a kor előrehaladtával a kötőszövetek megereszkedésének következménye.

Minden mellméretnél az a cél, hogy tartást biztosítsunk a kebleknek. Lehet, hogy egy jólszabott merevítős fazon is elég ehhez, de az is előfordulhat, hogy push-up megoldást kell választani, ez utóbbi a normál mellméret esetében célszerű, de a nagy melleknél óvatosan kell bánni a push-up-okkal, nehogy természetellenes helyre kerüljön a melled. Jobb megoldás a telikosaras, mint a félkosaras és a mély dekoltázsú fazon sem előnyös, mivel a keblek szövete nem feszes, telt. Kisebb melleknél azért lehet vele próbálkozni.

4. Eltérő méretű mellek

eltero

Senkinek sem egyforma méretű a két melle, de előfordul, hogy a méretbeli különbség már zavaró. Ebben az esetben olyan modellt kell keresned, amely kivehető szivacsbetétes, így a nagyobb melleden a melltartó kosarából ki tudod venni a szivacsot. A melltartó fazonját pedig a mell formájának megfelelően kell kiválasztanod.

Itt említem meg, hogy a mellműtéten átesett hölgyek számára kapható speciális betétes melltartó is.

 5. Közeli mellek – keskeny hát

kozeli

Akinek keskeny a háta, főleg, ha nagyobb mellekkel áldotta meg a sors, szinte biztosan ebbe a típusba tartozik. Ilyenkor a mellek természetes állapotukban nagyon közel vannak egymáshoz, vagy összeérnek. Ez nem csak esztétikai probléma, de kényelmetlen is lehet, így érdemes megfelelő szabású, a melleket egymástól távol tartó, vagy merevítős melltartóval korrigálni.

6. Távoli mellek – széles hát

tavoli

A széles hát magában hordja annak lehetőségét, hogy a mellek túlságosan távolra esnek egymástól. Kisebb mellméretnél a melleket befelé terelő push-up megoldások alkalmasak az optimális hatás elérésére. Ezeknél nem csak a mell alatt van szivacs, de a mell külső szélén is, így kissé egymás felé tereli a melleket. Nagyobb kebleknél már a melleket összehúzó melltartópánt is segítség lehet (például a nyakpántos fazon).

Szerencsére ma már olyan bő a melltartó választék, hogy kis odafigyeléssel mindenki megtalálhatja azt a méretet és fazont, amelyben kényelmes és csinos lehet.

***

 

 

    Vissza
    Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

    Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

    Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
    2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
    A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
    info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
    ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

    ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

    Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

    Fekete Márta

    "Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

    Gáspár Andrea

    "Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

    Hlaváta Gyöngyi

    "Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."