Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Újra divat az overál

 

Az overáll eredetileg sportruhaként volt használatos, síelők, pilóták viselték. A divat világában először mint színpadi jelmez jelent meg, szívesen viselte például Elvis Presley, Mick Jagger, David Bowie, Freddie Mercury vagy éppen Suzi Quatro.

Ugyanakkor, valószínűleg az űrhajósok overáljaiból kiindulva, a jövő mindennapi ruhaviseleteként képzelték el a tervezők. A sci-fi filmek szinte mindegyikében, a mai napig overált viselnek a szereplők.

Az első nagy overál-divathullám az 1970-es években volt és átnyúlt a ’80-as évekre is. A mintás és/vagy színes overálokban pompázó hölgyek ellepték az utcákat. Viseltek overált a hétköznapokon, de alkalmi ruhaként is egyre népszerűbbé vált.

Manapság az overál másodvirágzását éli, most a korábbinál letisztultabb, konszolidáltabb formában. Remekül kiválthatjuk vele a blúz-nadrág párost, a blúz-szoknya együttest, vagy a komplé ruháját. Alkalmi ruha helyett is kiváló, vagány és elegáns megoldás lehet.

Ha overál vásárlására adjuk a fejünket, a következőket érdemes végiggondolni:

  1. A nem arányos testalkatoknál, ahol a felső- és az alsó testrész között méretbeli különbég van, nehezebb megfelelő overált találni. Természetesen léteznek olyan fazonok, melyek ezekre a testformákra is remekül illeszkednek, de meg kell őket keresni. Ne vegyünk meg egy „félig tökéletes” overált (amelyik példáula a fenéken szépen kisimul, de a felsőtesten lötyög).
  2. Fontos, hogy az overál derékvonala valóban a derékon legyen. Az X alkatúak számára a derékban karcsúsított, övpántos megoldás a legjobb, a H alkatúak választhatnak derékpánt nélküli lezserebb fazont is.
  3. Nem csupán a derékvonalnak, de a mellvarrásnak és a nadrág hosszának is illeszkedniük kell az alkatunkhoz. A konfekcióméretek többnyire az átlagos testarányokhoz készülnek, az átlagnál alacsonyabb, vagy magasabb hölgyek is nehezebben fogják megtalálni az ideális overált.
  4. Az overál egyneműsége miatt nyújtja az alkatot, így az alacsony hölgyek kissé nyúlánkabbnak látszanak, míg a telt hölgyek enyhén karcsúbbnak tűnhetnek. Ez utóbbi csak a sötétebb színek esetében igaz. Az előbbiekből következően magas hölgyek számára kevésbé előnyös választás.
  5. Az overál fazonjának és anyagának kiválasztásakor nem csupán a testalkatot, de az alkalmat is érdemes figyelembe venni, amelyre a kiválasztott modellt viselni szeretnénk.  Egy esti alkalomra választhatunk például nyitott hátú, fényes, vagy enyhén áttetsző anyagú megoldást is, hétköznapra, vagy munkahelyre természetesen szolidabb, konszolidáltabb darabokat kell keresnünk.
  6. Az alkalom azt is meghatározza, hogy milyen kiegészítőket, felsőrészeket viselhetünk az overálunkhoz. Mielőtt megvásároljuk a kiválasztott darabot gondoljuk át, hogy otthon a szekrényünkben lapuló blézerek, kardigánok, cipők közül mit tudunk majd viselni a legújabb szerzeményünkkel.
  7. Az overálfazonok tárháza manapság igen széles, minden stílushoz megtalálhatjuk a megfelelő modellt a klasszikustól az extravagáns stílusig.

hétköznapi viseletalkalmi viselet

8. Végül még egy nem elhanyagolható szempont: Ha egész nap viseljük az overált, (de talán egy hosszabbra nyúlt esti party alatt is) több alkalommal tapasztalni fogjuk, hogy a mosdóban nem könnyű vele megbirkózni... :)

Ha még több overált szeretnél látni, kattints a képre és gyere a Pinterest oldalra:

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8