Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Válassz nyári kalapot!

 

Az erős napsütés sokunkat késztet arra, hogy nyáron kalapot hordjunk még akkor is, ha egyébként nem kedveljük az efféle fejfedőket. Így aztán nincs is sok tapasztalatunk arról, hogy milyen fazon is áll jól nekünk. Csupán arra koncentrálunk, hogy a méret stimmeljen.

Ha eddig nem jutott eszedbe, hogy a kalap formáját is tüzetesebben megvizsgáld, itt az ideje, hogy megismerkedj néhány alapvető szabállyal, hogy ne csak a bőrödet óvd meg, de csinos is legyél a jótékonyan árnyékoló nyári kalapokban.

A különféle arcformák különböző kalapformákat kívánnak meg, sőt nem csupán a fejforma, de például a testalkat és a testmagasság is befolyásoló tényező a megfelelő kalap kiválasztásakor.

Nézzük először a fejformát!

GYÉMÁNT ARCFORMA

Ha hosszúkás és szögletes az arcod, hegyes, vékony az állad, választhatsz széles, közepes, vagy aszimmetrikus karimájú kalapot. Ezek a karimaformák ellensúlyozzák arcod szögletes vonalait. Legjobb, ha kicsit horpasztott és nem túl magas a kalap felső része, mert ez megtöri és nem hosszítja az arcodat.

Ha nagyon keskeny, kicsi az arcod, soha ne válassz túl nagy kalapot, mert éppen az ellenkező hatást éred el, mint amit szeretnél és még kisebbnek for tűnni a fejméreted.

aszimmetrikus fedorakeskeny karimájú fedoraszéles karimájú fedora

NÉGYZET ALAKÚ ARCFORMA

Ha szögletes, de széles az arcod, széles a homlokod és erőteljes az állad, akkor a simlis baseball sapkát neked találták ki. A kerek, lapos forma is előnyös, de a klasszikus szalmakalap forma is jó megoldás. A lágy, laza, lekerekített vonalak ellensúlyozzák a szögletes, erőteljes arcformát. Soha ne válassz egyenes tetejű, szögletes kalapformát.

lapos, kerek cabbieklasszikus szalmakalapbaseball, vagy schoolboy

KEREK ARCFORMA

A csúcsosabb tetejű, aszimmetrikus, esetleg lefelé hajló karimájú kalapok jól állnak neked. A szögletesebb formák is szóba jöhetnek, ezek ellensúlyozzák arcod kerekségét. Kerüld a kis karimájú, vagy karima nélküli, lapos fazonokat.

széles karimájú fedoraklasszikus szalmakalapmagas tetejű, aszimmetrikus

HOSSZÚKÁS ARCFORMA

A hosszúkás arcformához a mélyen a homlokban ülő, elöl kiszélesedő, kissé lefelé hajló karimájú fedóra kalapok a legelőnyösebbek. A magas, csúcsos tetejű fazonok ellenben előnytelenek. A karima nélküli gatsby, vagy a kis karimájú fazonok is jó választásnak bizonyulhatnak.

közepes karimájú fedorakeskeny karimájú fedoragatsby

Ezek után térjünk át néhány mondat erejéig a testalkatok és a kalap összefüggéseire. Mindig ügyeljünk az arányosságra! Az alacsony hölgyek soha ne válasszanak széles karimájú kalapfazont, bármilyen is az arcformájuk. Nagyon groteszk látványt mutat és még alacsonyabbnak hat a test egy nagy kalap alatt.

Ugyanilyen disszonáns látvány, ha egy magas, testes hölgy túl kicsi kalapot visel, szóval jobb ezt is elkerülni...

Az arányok eltolódása miatt a V alkatú hölgyeknek sem előnyös a túl nagy, hangsúlyos kalap és ugyanígy az A alkatúak sem mutatnak jól egy pici kalapocskában.

Ha nem csak a strandon szeretnénk kalapot viselni, akkor mindenképpen hangoljuk össze a kalap és az öltözet stílusát. Sokszor látom, hogy a kalap "külön életet él" a szettben és elrontja az egyébként meglévő harmóniát.

A képek forrása: pinterest.com, egyéb illusztráció: goorin.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8