• .

Zöld színhangzatok

 

A zöld a hideg és a meleg színek határán található másodlagos szín, a meleg sárga és a hideg kék keveréke. Frissesség, elevenség, ugyanakkor visszafogottság jellemzi.

Most nézzük meg, hogy más színekkel kombinálva milyen színhatások, vagy más szóval színhangzatok érhetők el.

 Az első példa a zöld és komplementer színe, a vörös kombinációja. Az összhatás vibráló és élénk. A zöld is élénkebbnek tűnik komplementerének köszönhetően, de a vörös különösen erőteljes hatásúvá válik a zöld mellett.

A második példa a zöld monokróm kombinációja, amikor a zöld világosabb és sötétebb árnyalatait kombináljuk. Ez a színhangzat egyesíti a különböző zöld árnyalatok friss, üde és eleven hatását és nyugodt, kiegyensúlyozott benyomást eredményez.

A harmadik variáció a zöld analóg színkombinációja. Itt a zöldet a színkörön mellette helyet foglaló két szomszédos színnel, ebben az esetben a türkizzel és a kékkel kombináljuk. Ez a színhangzat diszkrét és hűvös hatást kelt.

 

A következő szintén analóg színkombináció, de a másik irányból, így a sárgászöld és a sárga színnel alkot most színhangzatot a zöld. Míg a zöld-türkiz-kék kombináció hűvös hatást eredményezett, a sárga és a sárgászöld meleg és üde összhatást eredményez. Az előbbiről talán a nyári tengerpart, míg az utóbbiról a tavaszi mező juthat eszünkbe.

Az ötödik színhangzat az ütköző, mely a zöld esetében a püspöklila egy árnyalata. Ezt a színkombinációt úgy állíthatjuk elő, ha a zöld komplementerének, vagyis a vörösnek a színkörön található szomszédját párosítjuk a zölddel. Ez lehet a püspöklila, vagy a narancspiros. Ha a vörös mindkét szomszédját felhasználjuk egy szettben a zöld mellé, még izgalmasabb összhatást érhetünk el. Az ütköző és az osztott komplementer színhangzat merész, szokatlan színhatásokat eredményez.

Végül nézzük meg a zöld és a zöld-vörös komplementer páros keverékéből előállított szürke kombinációját. A semleges szürke kiemeli és élénkíti a zöldet.

Amikor egy ruhadarabhoz kiegészítőket válogatsz, érdemes az összhatást elemezni:

  • Vajon valóban ilyen színhatásra vágysz?
  • Ez a színkombináció áll legközelebb egyéniségedhez, stílusodhoz?
  • Harmonikus egységet alkot a választott színhatás és saját természetes színtípusod?
  • Illik-e ez a színkombináció az alkalomhoz?

***

A képek forrása: google.com 

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8