Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Plus size fehérnemű – hogyan és hol vásároljak?

2014.06.20.

Minden plus size méretű hölgy találkozik ilyen-olyan fehérnemű okozta problémával. A nagy méretű melltartók különösen sok problémát okoznak, igen nehéz egyszerre kényelmes és mutatós modelleket találni. Ha mégis találsz ilyet, a megfelelő méret kiválasztása is gondot okozhat.

Először is nézzük meg, hogy hogyan kell a megfelelő méretet kiválasztani.

Az első mérést a mell alatti körméret megállapítása, melyet éppen a melleid alatt kell megmérni. A mérőszalag legyen vízszintes és szorosan vezesd körbe a karjaid alatt. Ez szám adja meg a melltartó méretét. Mivel a melltartók méretezése 5 centiméterenként ugrik, ezért ha a mellkas méreted 79, akkor a 80-as méret számodra a megfelelő. Ha 86, akkor a 85-ös lesz a te méreted.

A második mérést a melled körül végezd, úgy, hogy rajtad van a kedvenc (nem push up és nem szivacsos) melltartód. A mellbőség méretét pontosan a mellcsúcson, a mellbimbó magasságában mérve kapod meg. A mérőszalag legyen laza. A mell legteltebb részének körméretét kell megállapítani, úgy hogy hátul is a mellcsúcs magasságában legyen a mérőszalag. A mell alatti körméret és a mellbőség különbsége adja a melltartó méretét. Így például, ha a körméreted 91, a mell körméreted pedig 109, akkor 90D a méreted.

Mell alatti körméret

Mellméret

A két érték különbsége

Kosárméret

63-67

65

12

A

68-72

70

13-14

B

73-77

75

15-16

C

78-82

80

17-18

D

83-87

85

19-20

E

88-92

90

21-22

F

83-97

95

23-24

G

98-102

100

25-26

H

Országonként különböző lehet a kosárméret betűjele:

Ha az üzletben a méréseid alapján kiválasztott melltartókat felpróbálod, még mindig érhet meglepetés. Ha a melltartót felpróbálva az alábbiakat látod a tükörben, nem jó a méret, vagy a fazon:

  • Ha a melled kikandikál a melltartó alól, ha felemeled a karod, akkor kisebb körméretet kell választanod.
  • A melltartód pántjának egy szintben kell lenni a tested körül. Ha a pánt felcsúszik a hátadon, az azt jelenti, hogy a pánt túl rövid. Első sorban NEM a melltartó pántok adják a melltartó tartását. Ha úgy érzed, hogy csak a melltartó pántok tartják melleidet, akkor is válassz az eggyel kisebb körméretet. (vagyis pl. a 90D helyett 85D)
  • Ha a hátadon csúnyán bevág a melltartó és alatta hurkák képződnek, akkor egyel nagyobb körméretre van szükséged. (azaz pl. 90D helyett 95D)
  • A melleknek kényelmesen bele kell illeszkedniük a melltartó kosarába, anélkül, hogy kicsúsznának alul vagy fölül, vagy ráncolnák a melltartó anyagát.
  • Ha a melltartó két mell közötti része eláll a testedtől egyel nagyobb kosárra lesz szükség (vagyis pl. a 90D helyett 90E).
  • A melltartó pántodnak nem szabad bevágniuk a válladon sem. Ha ez történik, próbálj ki nagyobb pántméretet, vagy más fazonú melltartót. A nagyobb mellek súlyosabbak is, ezért érdemes szélesebb vállpántos fazont választani.

Érdemes azt is végiggondolni, hogy milyen alkalomra szeretnéd viselni a fehérneműt. Sajnos nem olcsó mulatság a jó minőségű és csinos fehérnemű, de elkerülhetetlen, hogy többféle modellt is vásároljunk.

1. Otthonra komfort, vagy tehermentesítő, könnyű pamut melltartót érdemes választani, amely nincs tele merevítőkkel és szélesebb vállpántok tartják a súlyt.

2. Sportoláshoz speciális sportmelltartót javaslok. Egyes sporttevékenységek, például a futás nagyon kényelmetlen nagyobb keblekkel a speciális melltartófazonok nélkül.

3. A ruhafazonhoz illő melltartó lehet pánt nélküli, variálható pántos, mélyen dekoltált, félkosaras, telikosaras, varrás nélküli, szabott kosaras, mellkisebbítő fazonú. Lényeges, hogy a melltartó és a pántja se látszon ki a ruha alól. Vigyázni kell a varrott és a csipkemintás modellekkel is, mert a ruha anyagán átnyomódó varrások, minták nem nyújtanak kellemes látványt.

4. Léteznek erotikus, szexi fehérneműk is, melyeket speciális alkalmakra ajánlok. :)


 A hogyan? kérdésre talán megadtam a választ. A hol? már sokkal nehezebben megválaszolható.

Érdemes szaküzletekben vásárolni, mert ott felpróbálhatod a melltartót és akár több fazon közül választhatod ki azt, amelyik a legjobban áll rajtad. A szaküzletek többsége azonban nem tart nagy méretű fehérneműt, vagy ha igen, az inkább gyógyászati segédeszköznek látszik, mint csinos fehérneműnek. Azért ne add fel, kérdezősködj az ismerőseid között, keresd az interneten a nagy méretű fehérneműt is árusító üzleteket, mert a próba fontos.

Ha mégsem sikerül meglelned a megfelelő szaküzletet, több webáruház is kínál szép plus size fehérnemű termékeket. Itt sajnos kiesik a próba lehetősége, a csere elég macerás, de egy próbát talán megér, hogy megtudd, nálad működik-e a fehérnemű vásárlásnak ez a módja. Itt különösen fontos, hogy precízen rögzítsd a méreteidet!

Kigyűjtöttem néhány webáruházat, ahol nagyon szép plus size modelleket kínálnak:

Bravissima

A megrendelt fehérneműk az ügyfélszolgálaton felpróbálhatók ( Bp. 1213 Bokros u. 3.), ez ugyan igazán csak a közelben lakóknak könnyebség.


Gaia

Termékei tervezésénél és kialakításánál a vonzó design, a bőrbarát alapanyagok, a kényelmes viselet és széles méretskála áll a középpontba.

 


Angelina

Kifejezetten a nagy méretekre specializálódott webáruház.

***

A képek forrása: pinterest.com, bravissima.hu, gaia-fehernemu.hu, angelinafehernemu.hu

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8