Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Tudj meg többet a plus size testalkatokról!

2015.10.08.

Ebben az írásban megpróbálok néhány alapvetést összeszedni a plus size témával kapcsolatban és reményeim szerint sikerül eloszlatni pár tévhitet is… Szó lesz az alapvető öltözködési szabályokról és áttekintjük a különböző plus size testalkatok legfontosabb jellemzőit is.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a plus size egy gyűjtőfogalom, nem pedig egy testalkat típus, ellentétben azzal, ahogyan ezt a kifejezést időnként még a szakemberek is kezelik. Szóval a plus size méretű hölgyek testalkata lehet X, H, V, A, vagy O.

Van, akinek az alsó testfelére rakódnak a plusz kilók, van, akinek a hasára. Csontozatukból adódóan vannak hölgyek, akiknek keskeny a csípőjük és szélesebb a válluk, vagy éppen fordítva, keskeny a válluk és széles a csípőjük. Ezen kívül is rengeteg eltérő részlet lehet: például vannak vékony lábú, hosszú nyakú, magas plus size méretű hölgyek, de akadnak köztük alacsonyak, rövid nyakúak, vagy vaskos lábúak is. A variációk száma végtelen.

Mindezek figyelembevételével elmondhatjuk, hogy NINCS EGY ADOTT SZABÁSVONAL, EGY ADOTT ÖLTÖZKÖDÉSI FORMULA, amely minden plus size méretű hölgy számára jó megoldás lenne. Legjobb, ha alaposan megfigyeled a tested és végiggondolod, hogy számodra mi az ideális: azaz mit érdemes hangsúlyozni, mit pedig elfedni, háttérbe helyezni, amikor összeállítod az öltözetedet.

Ezen a példán láthatod, hogy az öt alapvető testalkat típusnak más-más ruhafazon ajánlott. Hozzátéve, hogy itt csak a legalapvetőbb jellemzőkre, azaz a mell-derék-csípő arányra koncentráltunk és nem figyeltük a nyak,a dekoltázs, a láb tulajdonságait. Ezeken a modelleken ezek a kis feketék mutatnak jól, de mint már említettem ezer és ezer egyéni variáció létezik...

Nézzük meg egyenként, kicsit részletesebben, hogy mire érdemes leginkább odafigyelni az öt leggyakoribb plus size testalkat típusnál!

Az X alkatú plus size-ok kerüljék a bő felsőrészeket! Érdemes, sőt kötelező a derekat hangsúlyozni övvel, derékban karcsúsított megoldásokkal. A szoknyák lehetnek egyenes, vagy A vonalúak, esetleg enyhén lefelé szűkülők. A nadrágok fazonja a láb formájától függően lehet egyenes, lefelé enyhén bővülő, lefelé enyhén szűkülő.

Ne essünk át a ló másik oldalára! Nem kell széles, hangsúlyos öveket választani és legyen elég az öv! Nem kell zsebekkell, húzott ujjakkal, feltűnő ékszerekkel elrontani az összhatást. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a szett optikailag ne ossza ketté a testet, vagyis kerüljük az éles színkontrasztokat.

A H alkatú plus size-ok ellenben ne viseljenek övet! A mellvarrást, vagy a mell alatt karcsúsított megoldásokat javaslom.

Ezen a képen jól látszik, hogy a H plus size testalkatnál mennyire előnytelen a derék hangsúlyozása. Az egész ruhát uraló virágminta szintén előnytelen. Ugyancsak rossz választás a tartás nélküli kelme. Az ejtett váll és ujjmegoldás, csakúgy mint a ruha aljának fordított V szabása kizárólag abban az esetben javasolt, ha a kar és a láb (térd) esztétikus látványt nyújt... A másik példa egy, a H alkatúaknak előnyösebb megoldást mutat, ahol a derékról a mell alá kerül a karcsúsító vonal. Ahogy látszik, a mintákról sem kell minden áron lemondani - csupán a helyét kell megtalálni. :)

A V alkatúak számára az A vonalú-, vagy körszoknyák, a bővebb nadrágok javasoltak, mert ezek a fazonok kissé szélesebbnek mutatják a csípőt. A felsőtest amúgy is hangsúlyos, így maradjon háttérben. A széles vállak, a nagy mellek ne kapjanak főszerepet az öltözetben! Bánjunk csínján a dekoltázzsal is! A nagy mellek akkor is odavonzzák a tekintetet, ha nem tesszük közszemlére. :)

Az A alkatúaknál fordított a helyzet, itt a felsőtest kaphat nagyobb szerepet, míg a széles csípő és a vastag combok vonulnak szolídan a hattérbe. Azok az A alkatúak, akiknek keskeny a derekuk használhatnak övet, de itt sem kell túlzásokba esni, elég egy keskeny csík, ami jelzi a derék vonalát.

Az O testalkatúaknak különösen vigyázniuk kell a különböző felső- és alsórészek párosításával. Legjobb ha az alsó és a felső ruhadarab egyforma színű, jöhet az egyszínű ruha, és a komplé is. Az egyszerű szabásvonalak javasoltak, ellentétben a fodrokkal, zsebekkel, rátétekkel. Természetesen az öv szóba sem jöhet és a derék tájékán a mintáktól is lebeszélném az O típusba tartozókat. A zsákruhák és a szűk megoldások csak rontanak a helyzeten, ne kísérletezzünk velük.

Egy közös jellemzőjük mégis van a plus size nőknek: nevezetesen, hogy kisebb-nagyobb mértékben túlsúlyosak.

(Megjegyzem, hogy a nagyon magas, de vékony hölgyek is a plus size mérettípusba sorolhatók, de én őket mindenképpen külön választanám és majd egy későbbi írásban elemezném az alkatukkal kapcsolatos sajátosságokat).

A túlsúly önmagában is nyújt némi támpontot az öltözködés terén.  Aki túlsúlyos, az testalkatától függetlenül az alábbi szabályokra biztosan támaszkodhat:

  1. Kerülendők a merev, vastag ruhaszövetek és a túl lágy, „repülős” anyagok. (Kerülendők a vastag kötött pulóverek és kardigánok is!) Helyettük lágy esésű, de enyhén formatartó szöveteket érdemes keresni.
  2. Kerülendők a réteges, több keresztirányú osztást adó öltözetek. Jó megoldás például az egybeszabott ruha, vagy a monokróm szettek, melyek optikailag egységes hatást eredményeznek. Minél kevesebb réteg legyen egymáson.
  3. Kerülendők a hangsúlyos minták (kivéve az optikai karcsúsítást célzó megoldások). Az apróbb minták, vagy a minták egy adott helyen, célzottan történő alkalmazása is jó megoldás lehet. A problémásabb testrészeket ne emeljük ki keresztcsíkokkal, nagyobb pöttyökkel, virágmintákkal. A minta legyen inkább jelzésszerű, dobjuk fel vele a szett hangulatát, de ne ezek uralják a szettet!
  4. Kerülendők az egész szettre kiterjedő, élénk, vagy pasztell színek, valamint a fényes anyagokat. Ezek optikailag nagyítják a testet. A közepesen telített, sötétebb színek kellemesebb hatást eredményeznek.
  5. Kerülendők a túl rövid, a túl hosszú, a túl szűk és a túl bő ruhadarabok. Legjobb, ha az arany középutat választjuk. A szoknyák legyenek egyenes szabásúak, vagy enyhén bővülők és közepes hosszúságúak. A nadrágok szára ne legyen sem túl szűk, sem túl bő. A felsőrészek ne hasonlítsanak lebernyegrekre, poncsókra, inkább enyhén karcsúsított fazonokat érdemes választani.
  6. Variáljuk az alsó és felsőrészeket! Ha kicsit bővebb szabású felsőrészt választunk, soha ne vegyünk fel hozzá bővülő szoknyát, vagy bőszárú nadrágot. Ha az alsórész bővebb, keressünk hozzá karcsúsított felsőrészt! Lényeg az arányosság és az összhang.
  7. Tulajdonképpen első helyre kívánkozna, de itt emelem ki a fehérnemű fontosságá! Jólszabott fehérnemű nélkül a leggondosabban összeállított plus size szett sem lesz tökéletes! Erről egy régebbi írásomban olvashattok!

Ne a tökéletes alkatúakhoz hasonlítsuk magunkat!

Persze mindenki szeretne karcsú, magas, homokóra alkatú díva lenni, de ez keveseknek adatik meg. Ezen kár keseregni! Legyen az a célunk, hogy egészségesek és fittek legyünk, mert ez (többnyire) a mi döntésünk. És persze törekedjünk arra, hogy csinosak legyünk, mert ez nem alkat, inkább odafigyelés kérdése!

psí

***

A képek forrása: pinterest. com

Az illusztrációk a polyvore.com segítségével készültek.

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8