Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A stílus pszichológiája

2014.05.15.

Mi is valójában a stílus? Mi a különbség stílus és divat között?

Pszichológiai értelemben a stílus önmagunk kifejezésének egy sajátos módja, egyéniségünk kivetülése. Az éntudat megfogalmazásának ez a vizuális aspektusa arra késztet bennünket, hogy minden alkalommal, amikor felöltözünk „megfogalmazzuk” önmagunkat. A stílus ebben az értelemben egy kommunikációs eszköz is. Mindebből következően senkinek sem lehet egyéni stílusa anélkül, hogy önmagát ismerné, vagyis az igazi stílus az önismereten alapul.

A személyiségünkből fakadó stílus kialakítására nem csak azért törekszünk, hogy megmutassuk magunkat a világnak, hanem azért is, mert a saját stílus testi és lelki biztonságot, komfortérzetet ad számunkra.

Mint minden tudás, az önismeret is fejlődik, változik az idő múlásával, így stílusunk is megújul időnként.

Míg a stílus az önmagunkkal való kapcsolatunkról szól, a divat a ruhadarabok és a jelenkor kapcsolatát tükrözi. A stílus rólunk szól, a divat a ruhákról.

Stílus és divat más-más célokat szolgálnak, ugyanakkor egymástól elválaszthatatlanok is, hiszen a stílus kialakítása mindig a jelenkori divat termékeiből táplálkozik. Senkinek nem jut eszébe például, hogy személyiségét egy XIV. Lajos korabeli ruházattal fejezze ki. Mégis nagy szabadságot jelent, hogy az ezernyi ruhaféle közül mit választunk magunk számára. A stílus tulajdonképpen a demokrácia diadala is, hiszen az egyéniség érvényesítésének lehetősége csak a demokráciában képzelhető el.

A gazdaság fejlődése, a tömegtermelést, a fogyasztói társadalom viszont az egyéni stílus ellen hat. Az öltözködés a trendekről, a márkákról szól, nem az egyéniséget, hanem a társadalmi státuszt fejezik ki.

A társadalmi elvárások, szokások (például a manapság oly elterjedt dress code-ok) némiképp korlátozzák az egyéni stílust. Egyéniségünknek az öltözködésben való érvényesítésekor azt is figyelembe kell vennünk, hogy stílusunk mit üzen rólunk a külvilágnak. Tudatában kell lennünk annak, hogy környezetünk számos sztereotípia alapján ítél meg bennünket (ahogyan mi is másokat), így ha nem akarunk deviánsként elkönyvelt emberek lenni, alkalmazkodnunk kell ezekhez a szokásokhoz, elvárásokhoz.


Teszteld magad!

Mit gondolsz a képeken látható emberekről? Mi a foglalkozásuk? Milyen alapvető tulajdonságaik vannak? Vajon mi alapján alakítottad ki a véleményedet ezekről az ismeretlen emberekről?

A képek forrása: google.com

Kapcsolódó cikk: Öltözködési stílusok

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8