Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A színek pszichológiája

2014.02.20.

Most a színek csodálatos világába tehetsz egy rövid utazást. Korábban már esett szó a színekről, amikor a saját színtípusodat kerested. Akkor arra koncentráltunk, hogy melyek a természetes színeidet kiemelő árnyalatok és tónusok. Most arra keressük a választ, hogy a különböző színeknek milyen lélektani hatása van. Ennek is nagy a jelentősége az öltözködésben, hiszen a színekkel is üzenünk.

 

A színek természete

Először a színek néhány alapvető tulajdonságát mutatom meg, hogy ne csak szeresd, de értsd is a színeket.

A fény elektromágneses sugárzás, melynek csak egy meghatározott (400-700 nm) tartományát érzékeljük.

A színeket három összetevőjük alapján érzékeljük:
- látjuk magát a színt, ez az árnyalat – meghatározott hullámhosszú fény

- látjuk, hogy a szín mennyire élénk, vagy fakó, ez a telítettség – színben a fehér arányától függ

- látjuk, hogy a szín mennyire világos, vagy sötét- ez a tónus – a fekete és fehér közötti elhelyezkedés

Az alapszínek a piros, a sárga és a kék. Ezek más színek keverékéből nem állíthatók elő. A kiegészítő színek az alapszínek keverékéből állnak. A narancs a piros és a sárga, a zöld a sárga és a kék, a lila pedig a piros és a kék keveréke.

A színkörön az alap és a kiegészítő színeket találod. Az egymással szemben lévő színek a kiegészítő színek. Két kiegészítő szín keveréke mindig szürke.

 

A zöld és a lila közötti színskálát hideg színeknek nevezzük, míg a sárga és a piros közöttieket meleg színeknek. A meleg és a hideg színek keverékei a semleges színek, azaz a szürkék (a fekete és a fehér is). Két, vagy több szín akkor harmonikus, ha keveréke szürkét eredményez, mely kikeverhető feketéből és fehérből, vagy két komplementer színből és fehérből, vagy több színből is, ha bennük a három alapszín, a sárga, a vörös és a kék megfelelő keverési arányban fordul elő.

Képek forrása: google.hu

A színek pszichológiai hatása

Fehér:
A tisztaság, a rend, a semlegesség színe. Ártatlanságot, jóságot, tiszta érzelmeket sugall. A többi szín között semlegesítő hatású, kiemeli a színeket.
Szürke:
Semleges, de egyhangúságot is tükrözhet.
Tartózkodást, visszahúzódást sugall. Kiemeli a színeket.
Fekete:
Összetett szín, sok mindent magában foglal. Az éjszaka, a halál, a szerencsétlenség, a bűn színe, ugyanakkor a kapcsolatok, a karrier az elegancia színe is. Fehérrel párosítva ünnepélyes hatást kelt.
Piros:
Aktivitást, dinamizmust, erotikát sugároz. A vér és a tűz színe, cselekvésre késztet. Negatív megközelítésben a harag színe.
Zöld:
A természet színe, így a megújulásé, a reményé, a nyugalomé, az egyensúlyé is. A sárga és a kék keveréke, ezért egyszerre frissítő és nyugtató hatású. Harmóniakeltő, összhangot teremt a test és a lélek között.
Kék:
Hűsítő és energiakiegyenlítő hatású. A nyugalom, a feloldódás, a végtelen érzésének színe, érzékenységet, finomságot fejez ki. A hűség, a hit, a hagyomány szimbóluma.
Sárga:
A természet színe, így a megújulásé, a reményé, a nyugalomé, az egyensúlyé is. A sárga meleg, vitalizáló hatású, viselője szabadságra, vidámságra, intellektuális élményekre áhítozik. A tudás, a kíváncsiság színe, a boldogságra, örömre, a korlátok nélküli szabad életre való vágyat tükrözi.

Narancssárga:
Élénkítő, vidámságot keltő, meleg szín, segíti a pozitív energiák áramlását. Nyíltságot, örömöt, boldogságot sugároz. Aktivizáló hatású, de hiányzik belőle a vörös agresszivitása.

Ibolya:
A hideg kék és a meleg vörös keveréke, nyugtató és nyugtalanító hatású is lehet attól függően, hogy melyik szín dominál. Vágyakkal, ábrándokkal teli, melankolikus szín. A misztikum, a tudatalatti, a titokzatosság színe. Ellentétes érzelmeket kiváltó hatása miatt sokan nem kedvelik.

Rózsaszín:
A tiszta, romantikus szerelem színe. A lágyságot, tisztaságot, az intimitást és a nőiességet jelképezi. Emellett a ragaszkodás, az együttérzés, az idealizmus és a hála jelentését is magában hordozza.

 Képek forrása: avea.hu, alkalmiruha.hu

 ***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8