• K&S

A színek pszichológiája

2014.02.20.

Most a színek csodálatos világába tehetsz egy rövid utazást. Korábban már esett szó a színekről, amikor a saját színtípusodat kerested. Akkor arra koncentráltunk, hogy melyek a természetes színeidet kiemelő árnyalatok és tónusok. Most arra keressük a választ, hogy a különböző színeknek milyen lélektani hatása van. Ennek is nagy a jelentősége az öltözködésben, hiszen a színekkel is üzenünk.

 

A színek természete

Először a színek néhány alapvető tulajdonságát mutatom meg, hogy ne csak szeresd, de értsd is a színeket.

A fény elektromágneses sugárzás, melynek csak egy meghatározott (400-700 nm) tartományát érzékeljük.

A színeket három összetevőjük alapján érzékeljük:
- látjuk magát a színt, ez az árnyalat – meghatározott hullámhosszú fény

- látjuk, hogy a szín mennyire élénk, vagy fakó, ez a telítettség – színben a fehér arányától függ

- látjuk, hogy a szín mennyire világos, vagy sötét- ez a tónus – a fekete és fehér közötti elhelyezkedés

Az alapszínek a piros, a sárga és a kék. Ezek más színek keverékéből nem állíthatók elő. A kiegészítő színek az alapszínek keverékéből állnak. A narancs a piros és a sárga, a zöld a sárga és a kék, a lila pedig a piros és a kék keveréke.

A színkörön az alap és a kiegészítő színeket találod. Az egymással szemben lévő színek a kiegészítő színek. Két kiegészítő szín keveréke mindig szürke.

 

A zöld és a lila közötti színskálát hideg színeknek nevezzük, míg a sárga és a piros közöttieket meleg színeknek. A meleg és a hideg színek keverékei a semleges színek, azaz a szürkék (a fekete és a fehér is). Két, vagy több szín akkor harmonikus, ha keveréke szürkét eredményez, mely kikeverhető feketéből és fehérből, vagy két komplementer színből és fehérből, vagy több színből is, ha bennük a három alapszín, a sárga, a vörös és a kék megfelelő keverési arányban fordul elő.

Képek forrása: google.hu

A színek pszichológiai hatása

Fehér:
A tisztaság, a rend, a semlegesség színe. Ártatlanságot, jóságot, tiszta érzelmeket sugall. A többi szín között semlegesítő hatású, kiemeli a színeket.
Szürke:
Semleges, de egyhangúságot is tükrözhet.
Tartózkodást, visszahúzódást sugall. Kiemeli a színeket.
Fekete:
Összetett szín, sok mindent magában foglal. Az éjszaka, a halál, a szerencsétlenség, a bűn színe, ugyanakkor a kapcsolatok, a karrier az elegancia színe is. Fehérrel párosítva ünnepélyes hatást kelt.
Piros:
Aktivitást, dinamizmust, erotikát sugároz. A vér és a tűz színe, cselekvésre késztet. Negatív megközelítésben a harag színe.
Zöld:
A természet színe, így a megújulásé, a reményé, a nyugalomé, az egyensúlyé is. A sárga és a kék keveréke, ezért egyszerre frissítő és nyugtató hatású. Harmóniakeltő, összhangot teremt a test és a lélek között.
Kék:
Hűsítő és energiakiegyenlítő hatású. A nyugalom, a feloldódás, a végtelen érzésének színe, érzékenységet, finomságot fejez ki. A hűség, a hit, a hagyomány szimbóluma.
Sárga:
A természet színe, így a megújulásé, a reményé, a nyugalomé, az egyensúlyé is. A sárga meleg, vitalizáló hatású, viselője szabadságra, vidámságra, intellektuális élményekre áhítozik. A tudás, a kíváncsiság színe, a boldogságra, örömre, a korlátok nélküli szabad életre való vágyat tükrözi.

Narancssárga:
Élénkítő, vidámságot keltő, meleg szín, segíti a pozitív energiák áramlását. Nyíltságot, örömöt, boldogságot sugároz. Aktivizáló hatású, de hiányzik belőle a vörös agresszivitása.

Ibolya:
A hideg kék és a meleg vörös keveréke, nyugtató és nyugtalanító hatású is lehet attól függően, hogy melyik szín dominál. Vágyakkal, ábrándokkal teli, melankolikus szín. A misztikum, a tudatalatti, a titokzatosság színe. Ellentétes érzelmeket kiváltó hatása miatt sokan nem kedvelik.

Rózsaszín:
A tiszta, romantikus szerelem színe. A lágyságot, tisztaságot, az intimitást és a nőiességet jelképezi. Emellett a ragaszkodás, az együttérzés, az idealizmus és a hála jelentését is magában hordozza.

 Képek forrása: avea.hu, alkalmiruha.hu

 ***

vissza

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"