Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Női karakterek

2015.03.30.

A „testre szabott” stílus megtervezésekor kevés szó esik egy fontos, de nehezebben körülírható jellemzőről, a női karakterről. Erről olvashatsz ebben az írásban.

Sok szó esik a stílustanácsadó oldalakon a testalkatról, a színtípusokról és ez helyes is, hiszen ezeknek az adottságoknak az ismerete segít az objektív önkép kialakításában és irányt is szab a stílusépítésnek.

Az egyéni stílus és megjelenés megválasztásánál ezeken kívül, jellemzően az alapvető jellemvonások, a temperamentum mellett az életforma, a foglalkozás, vagy például az aktuális élethelyzet végiggondolását szoktuk javasolni.

A „testre szabott” stílus megtervezésekor, ezzel szemben kevés szó esik egy ugyancsak fontos, de nehezebben körülírható jellemzőről, a női karakterekről.

Milyen női karaktereket, ismerünk?

Ezerféle szempont szerint típusba sorolhatjuk a hölgyeket, de a megjelenés szempontjából talán a szexuális és az intellektuális kisugárzás dimenzióiban érdemes a nőiséget vizsgálni.

Előrebocsátom, hogy ez a példaképpen felsorakoztatott néhány karaktertípus semmiféle értékrangsort nem tükröz, vagyis aki sem szexuális, sem intellektuális kisugárzásban nem kiemelkedő, nem kevésbé „nőies”, mint aki mindkét skálán magasan helyezkedik el, csupán más női karaktert testesít meg.

Az egyéni stílus megválasztásakor tehát a női karakternek fontos, ha nem a legfontosabb szerep jut. De melyek is ezek a karakterek? Mint a cikk elején említettem, nehezen megfoghatóak ezek a karaktertípusok, de néhány jellemző példát megpróbálok körülírni.

Szexbomba

Ebbe a nőtípusba azok a hölgyek tartoznak, akiknek igen magas a szexuális kisugárzásuk, az intellektusuk azonban kevéssé mutatkozik meg a karakterükön. Nőies testükön minden férfi szeme megakad, arcocskájuk bájos, kislányos, naiv.

Megjelenésük éppen elég feltűnő önmagában is, ezért a szolid, nőies ruhadarabok javasoltak számukra.

Amazon

Azok a nők testesítik meg ezt a karaktert, akik a magas szexuális kisugárzásuk mellett intellektuálisan is ragyognak. Nőies idomaik és átható tekintetük igen feltűnő, drámai jelenséggé teszik őket.

Ha az intellektuális kisugárzásukat szeretnék előtérbe helyezni, választhatják a klasszikus, hivatali stílust, de ha inkább „puhítani” igyekeznek a karakterüket, a nőiesebb, lágyabb időtlen stílust is kipróbálhatják. Ha pedig keresik a feltűnést, a drámai stílus is remekül állhat a karakterükhöz.

Monalisa

Vannak nők, akiket a kellemes testi adottságaik mellett igazán az intellektusuk tesz ellenállhatatlanná. Nem szexbombák, mégis izzik körülöttük a levegő.

A klasszikus stílustól a romantikus stílusig sokféle lehetőség kínálkozik e karakter számára, de érdemes a finom, visszafogott megoldásokat választani, melyek hagyják érvényesülni a szellemi kisugárzásukat.

Athéna

Biztosan mindenki ismer olyan hölgyeket is, akiknek női kisugárzásuk háttérbe szorul a sziporkázó intellektusuk mellett.

Azok a nők, akik ebbe a típusba tartoznak, gyakran szeretnének nőiesebbnek látszani, ezért ragaszkodnak a habos, lágy nőies megjelenéshez. Jobban illik azonban hozzájuk az időtlen, vagy klasszikus, lezser, vagány megjelenés, akár az androgün stílussal is érdemes kísérletezni.

Milyen vagyok én?

A sziporkázó szexuális és/vagy intellektuális kisugárzás persze nem lehet mindannyiunk sajátja, de kisebb-nagyobb mértékben mindegyikünkben jelen van. Fontos, hogy ráismerjünk magunkra valamelyik karakterben, és ne válasszunk magunknak egy nekünk tetszőt. Hiába is szeretnénk egy másik női karaktert választani, öltözködésünkkel, hajviseletünkkel, egyéb praktikákkal nem változtathatjuk magunkat más nővé, mint amilyennek születtünk, vagy amilyenek a felnőtté válás során lettünk. Disszonáns, groteszk megjelenés lesz a végeredmény, ha női énünket egy másik karakterhez illő stílusba bújtatjuk. Nézzünk erre néhány példát:

Feladatunk tehát, hogy meglássuk önmagunk értékeit és hiányosságait, megérezzük a női karakterünket és elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk.

A képek forrása: pinterest.com, google.com

***

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8