• K&S

Női karakterek

2015.03.30.

A „testre szabott” stílus megtervezésekor kevés szó esik egy fontos, de nehezebben körülírható jellemzőről, a női karakterről. Erről olvashatsz ebben az írásban.

Sok szó esik a stílustanácsadó oldalakon a testalkatról, a színtípusokról és ez helyes is, hiszen ezeknek az adottságoknak az ismerete segít az objektív önkép kialakításában és irányt is szab a stílusépítésnek.

Az egyéni stílus és megjelenés megválasztásánál ezeken kívül, jellemzően az alapvető jellemvonások, a temperamentum mellett az életforma, a foglalkozás, vagy például az aktuális élethelyzet végiggondolását szoktuk javasolni.

A „testre szabott” stílus megtervezésekor, ezzel szemben kevés szó esik egy ugyancsak fontos, de nehezebben körülírható jellemzőről, a női karakterekről.

Milyen női karaktereket, ismerünk?

Ezerféle szempont szerint típusba sorolhatjuk a hölgyeket, de a megjelenés szempontjából talán a szexuális és az intellektuális kisugárzás dimenzióiban érdemes a nőiséget vizsgálni.

Előrebocsátom, hogy ez a példaképpen felsorakoztatott néhány karaktertípus semmiféle értékrangsort nem tükröz, vagyis aki sem szexuális, sem intellektuális kisugárzásban nem kiemelkedő, nem kevésbé „nőies”, mint aki mindkét skálán magasan helyezkedik el, csupán más női karaktert testesít meg.

Az egyéni stílus megválasztásakor tehát a női karakternek fontos, ha nem a legfontosabb szerep jut. De melyek is ezek a karakterek? Mint a cikk elején említettem, nehezen megfoghatóak ezek a karaktertípusok, de néhány jellemző példát megpróbálok körülírni.

Szexbomba

Ebbe a nőtípusba azok a hölgyek tartoznak, akiknek igen magas a szexuális kisugárzásuk, az intellektusuk azonban kevéssé mutatkozik meg a karakterükön. Nőies testükön minden férfi szeme megakad, arcocskájuk bájos, kislányos, naiv.

Megjelenésük éppen elég feltűnő önmagában is, ezért a szolid, nőies ruhadarabok javasoltak számukra.

Amazon

Azok a nők testesítik meg ezt a karaktert, akik a magas szexuális kisugárzásuk mellett intellektuálisan is ragyognak. Nőies idomaik és átható tekintetük igen feltűnő, drámai jelenséggé teszik őket.

Ha az intellektuális kisugárzásukat szeretnék előtérbe helyezni, választhatják a klasszikus, hivatali stílust, de ha inkább „puhítani” igyekeznek a karakterüket, a nőiesebb, lágyabb időtlen stílust is kipróbálhatják. Ha pedig keresik a feltűnést, a drámai stílus is remekül állhat a karakterükhöz.

Monalisa

Vannak nők, akiket a kellemes testi adottságaik mellett igazán az intellektusuk tesz ellenállhatatlanná. Nem szexbombák, mégis izzik körülöttük a levegő.

A klasszikus stílustól a romantikus stílusig sokféle lehetőség kínálkozik e karakter számára, de érdemes a finom, visszafogott megoldásokat választani, melyek hagyják érvényesülni a szellemi kisugárzásukat.

Athéna

Biztosan mindenki ismer olyan hölgyeket is, akiknek női kisugárzásuk háttérbe szorul a sziporkázó intellektusuk mellett.

Azok a nők, akik ebbe a típusba tartoznak, gyakran szeretnének nőiesebbnek látszani, ezért ragaszkodnak a habos, lágy nőies megjelenéshez. Jobban illik azonban hozzájuk az időtlen, vagy klasszikus, lezser, vagány megjelenés, akár az androgün stílussal is érdemes kísérletezni.

Milyen vagyok én?

A sziporkázó szexuális és/vagy intellektuális kisugárzás persze nem lehet mindannyiunk sajátja, de kisebb-nagyobb mértékben mindegyikünkben jelen van. Fontos, hogy ráismerjünk magunkra valamelyik karakterben, és ne válasszunk magunknak egy nekünk tetszőt. Hiába is szeretnénk egy másik női karaktert választani, öltözködésünkkel, hajviseletünkkel, egyéb praktikákkal nem változtathatjuk magunkat más nővé, mint amilyennek születtünk, vagy amilyenek a felnőtté válás során lettünk. Disszonáns, groteszk megjelenés lesz a végeredmény, ha női énünket egy másik karakterhez illő stílusba bújtatjuk. Nézzünk erre néhány példát:

Feladatunk tehát, hogy meglássuk önmagunk értékeit és hiányosságait, megérezzük a női karakterünket és elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk.

A képek forrása: pinterest.com, google.com

***

 

vissza

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"