Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Szépség mítosz /2. - A zebralány

2014.07.02.

A szép testet a legtöbb ember az arányos testtel, a vonzó arccal, a dús hajjal és a szép bőrrel írja le. A cikksorozat előző részében a testi fogyatékosságok és a szépség viszonyát érintettem, most egy másik szokatlan, de igen elgondolkodtató „másság” bemutatásával próbálok rámutatni, hogy a szépség mennyire viszonylagos, mennyire szubjektív fogalom.

Winnie Harlow egy 19 éves színesbőrű lány, akinek életét, mint sajnos nagyon sok színesbőrű emberét, megnehezíthette volna a rasszizmus és az ezzel együtt járó beilleszkedési nehézségek. Winnie-nek azonban a saját közösségében sem sikerült megtalálnia a biztonságot, az együvé tartozás érzését, mert ritka bőrbetegsége (vitiligo) saját etnikumától, a többi jamaikaitól is különbözővé tette. Alig volt 5 éves, amikor addig fekete bőrén fehér, pigmenthiányos foltok jelentek meg és ettől kezdve nem volt sem fekete, sem fehér.

A csúfolódások, másságának elutasítása miatt kamasz korában az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta, később plasztikai műtétekről és kozmetikai beavatkozásokról álmodozott, hogy újra olyan lehessen, mint az övéi.

A lány végül mégis más utat választott. Topmodell lett és éppen különleges megjelenése miatt vált keresetté a divatszakmában.

Winnie-nek tehát sikerült erényt kovácsolnia különös megjelenéséből. Története újra arra késztet bennünket, hogy elgondolkodjunk azon: mi is a szépség valójában?

***

A képek forrása: google.com

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8