Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

12 színtípus, 12 kék árnyalat

Ebben a most induló sorozatban a legfontosabb színek árnyalataira koncentrálunk. A színanalízis lényege, hogy az egyes színek különféle árnyalatait próbáljuk az arcunkhoz és megfigyeljük, hogy az alapvető színtulajdonságok változatai hogyan hatnak a természetes színeinkre. Az első részben a kék árnyalatait vesszük górcső alá. Kiválasztjuk a 12 színtípus legjellemzőbb kék árnyalatait.

Még mielőtt elmerülünk a kékek világában, szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy az adott színnek természetesen soha nem csupán egy-egy árnyalata áll jól nekünk. Ezért aztán nem érdemes egy-egy konkrét színkóddal meghatározni a színpalettánkon szereplő színeket. Inkább a különféle színtulajdonságok alapján tól-ig határokkal lehet körülírni, hogy melyek a számunkra megfelelő árnyalatok

Az általam tervezett egyedi színkártya is úgy készült, hogy a különféle színcsoportokon belül több jellemző színárnyalatot tartalmaz, megmutatva, hogy mely határok között lehet válogatni az adott szín árnyalatai közül.

Mi alapján harmonizálnak az árnyalatok az arcunkkal? 

  • a sötétebb árnyalatok emelik ki az adottságainkat, vagy inkább a világosabbak?
  • a melegebb, vagy a hidegebb árnyalatok állnak közelebb a természetes színeinkhez?
  • az élénk, erőteljes, vagy a telítetlen, pasztell árnyalatok illeszkednek jobban a természetes színeink kontrasztértékéhez?

 

Természetesen minden színtípusnak vannak jellemző árnyalatai, amelyekkel szemléletesen megmutathatjuk, hogy mi a különbség a 12 színtípus között. Ezeket használjuk a színkendős analízis során és ezeket az árnyalatokat fogom én is ebben a cikkben alapul venni.

A 12 színtípus kékjei

Először is nézzük, hogy a színkörön hol helyezkednek el a kékek!

A színkörön jól látható, hogy a kékek a sárgákkal szemben helyezkednek el, alapvetően hideg színnek tekinthetők. A zöldek és a lilák között találhatók. Más megközelítésben, minél több sárga keveredik a kékhez, annál zöldesebb, melegebb az árnyalata és minél több piros keveredik a kékhez, annál lilásabb, hidegebb árnyalatot kapunk.

Ebből már sejtheted is, hogy a meleg színtípusok (tavasz, ősz) számára inkább a melegebb, zöldesebb kékek, míg a hideg típusok számára a hidegebb, lilásabb kékek, valamint, mivel a tiszta kék hideg szín, a tiszta kékek lesznek a megfelelőek.

kek

Miután a hideg-meleg skálán meghatároztuk a kéket, a világos-sötét és a telített-telítetlen skálán is érdemes meghatározni a kék árnyalatait. Minél több fehér keveredik a tiszta kékhez, annál világosabb és minél több fekete található a kékben, annál sötétebb. A szürke árnyalatait a tiszta kékhez keverve telítetlen árnyalatokat kapunk.

kekek

 

Nyár színtípusok

Nézzük ezek alapján, hogy az alap színtípusokon belül hogyan különböztetjük meg a kék árnyalatait!

Világos: a világos nyár kékjei világosak, közepesen telítettek és hidegek. Ilyen például az égszínkék.

Hideg: a hideg nyár kékjei is lehetnek sötétebbek és világosabban is, közepesen telítettek és hidegek. Ilyn például a búzavirág kék.

Lágy: a lágy nyár kékjei lehetnek világosabbak, vagy kissé sötétebbek, de mindenképpen telítetlenek és hidegek. Ilyen például a púderkék.

 

Tavasz színtípusok

Világos: a világos tavasz színtípus kékjei melegebben (türkizesebbek), világosak és közepesen telítettek. Ilyen például a vízkék.

Meleg: a meleg tavasz kékjei tulajdonképpen a türkizek, zöldeskékek, melyek élénkek és telítettek is egyben. Ilyen például a türkiz.

Élénk: az élénk tavasz egy különleges színtípus, melynek szinte minden élénk szín jól áll, függetlenül attól, hogy az hideg, vagy meleg. A sötét-világos skálán is viszonylag nagy a mozgástér. Az élénk türkizeg természetesen itt is jól alkalmazhatók, de az olyan hidegebb kékek, mint a lazúrkék is jó választás lehet.

 

Ősz színtípusok

Sötét: a sötét ősz legjobb kékjei a sötét-világos skálán inkább sötétebbek, meleg, azaz zöldeskék árnyalatúak és nem túlságosan élénkek, telítettek. Ilyen például a karibikék.

Meleg: a meleg ősz színtípus kékjei gyakorlatilag megegyeznek a meleg tavasz kékjeivel, talán némileg telítetlenebbek. A türkiz például ilyen.

Lágy: a lágy ősz finom, visszafogott kék színei is melegek, vagyis türkizesek, de meglehetősen telítetlenek és közepes sötétségi értékűek. A jáde például ilyen.

 

Tél színtípusok

Sötét: a sötét tél színtípus kékjei sötétek, hidegek és telítettek, mint például a tengerészkék.

Hideg: a hideg kékek tiszták és élénkek, melyek lehetnek világosabbak, vagy sötétebbek is. Ilyen például a cölinkék.

Élénk: az élénk tél számára azok a legélénkebb hideg kékek a legmegfelelőbbek, melyek egyben közepes sötétségi szintűek is. A királykék tipikus példája ennek.

A képek forrása: Pinterest

 

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."