Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

12 színtípus, 12 piros árnyalat

 

Folytassuk a legjellemzőbb színek árnyalatait színtípusonként bemutató sorozatot a piros szín különböző változataival. Pipacspiros, meggypiros, tulipánpiros, málnapiros, tiszta piros és sorolhatnám a különféle árnyalatokat. De vajon melyik színtípus számára melyik a legelőnyösebb?

Mielőtt behatolunk a színkör pirosak uralta területére, érdemes elolvasnod a sorozat első részében található általános információkat, hogy jobban megértsd, mi alapján különítjük el a színek árnyalatait.

A 12 színtípus piros árnyalatai

A színkörön a pirosak a zöldekkel szemben helyezkednek el, vagyis ezek a komplementer színei. Alapvetően meleg színnek tekinthetők. A narancsok és a lilák között találhatók. Más megközelítésben, minél több sárga keveredik a piroshoz, annál narancsosabb, melegebb az árnyalata és minél több kék keveredik hozzá, annál lilásabb, hidegebb árnyalatot kapunk.

Ebből már sejtheted is, hogy a meleg színtípusok (tavasz, ősz) számára inkább a melegebb, narancsosabb pirosak, míg a hideg típusok számára a hidegebb, lilásabb pirosak, valamint, mivel a tiszta piros hideg szín, a tiszta piros lesznek a megfelelőek.

Miután a hideg-meleg skálán meghatároztuk a pirosat, a világos-sötét és a telített-telítetlen skálán is érdemes meghatározni az árnyalatait. Minél több fehér keveredik a tiszta piroshoz, annál világosabb és minél több fekete található a pirosban, annál sötétebb. A szürke árnyalatait a tiszta piroshoz keverve telítetlen árnyalatokat kapunk.

Nézzük ezek alapján, hogy az alap színtípusokon belül hogyan különböztetjük meg a piros árnyalatait!

Világos: a világos nyár pirosai világosak, közepesen telítettek és hidegek. Ilyen például a szegfűpiros szín.

Hideg: a hideg nyár pirosai is közepesen telítettek és hidegek. Ilyen például a meggypiros, mely intenzív, de nem harsogó.

Lágy: a lágy nyár pirosai inkább rózsaszínek. Lehetnek világosabbak, vagy kissé sötétebbek, de mindenképpen telítetlenek és hidegek. Ilyen például a mályva.

Sötét: a sötét tél színtípus pirosai sötétek (kékesbordók, bíbor színek), hidegek és telítettek, mint például a burgundivörös.

Hideg: a hideg vörösek tiszták és élénkek, melyek lehetnek világosabbak, vagy sötétebbek, bordóbbak is. Ilyen például a málnapiros.

Élénk: az élénk tél számára azok a legélénkebb hideg pirosak a legmegfelelőbbek, melyek egyben közepes sötétségi szintűek is. A tiszta piros tipikus példája ennek.

Világos: a világos tavasz színtípus pirosai melegek, világosak és közepesen telítettek. Ilyen például a pipacspiros.

Meleg: a meleg tavasz pirosai élénkek, telítettek és melegek. Ilyen például a tulipánpiros.

Élénk: az élénk tavasz egy különleges színtípus, melynek szinte minden élénk szín jól áll, függetlenül attól, hogy az hideg, vagy meleg. A sötét-világos skálán is viszonylag nagy a mozgástér. A tiszta piros természetesen itt is jól alkalmazható, de az élénk korall, vagy a paradicsompiros is remekül illeszkedik a palettájához.

Sötét: a sötét ősz legjobb pirosai a sötét-világos skálán inkább sötétebbek, meleg, azaz rozsdás árnyalatúak és nem túlságosan élénkek, telítettek. Ilyen például a téglavörös.

Meleg: a meleg ősz színtípus pirosai gyakorlatilag megegyeznek a meleg tavasz pirosaival, talán némileg telítetlenebbek, sötétebbek. A paradicsompiros például ilyen.

Lágy: a lágy ősz finom, visszafogott piros színei is melegek, de meglehetősen telítetlenek és világosabbak. A lazacpiros például ilyen.

A képek forrása: Pinterest

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8