Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

12 színtípus, 12 zöld árnyalat

 

Tavasz lévén, a szemünk előtt válik zölddé a természet, egyértelmű, hogy ennek az évszaknak a zöld különféle árnyalatai az uralkodó színei. A ruhaüzletek is megtelnek hívogató tavaszi zöldekkel, de vajon melyik árnyalatot válasszuk? Egyáltalán viseljünk-e zöldet?

Mielőtt behatolunk a színkör zöldek uralta területére, érdemes elolvasnod a sorozat első részében található általános információkat, hogy jobban megértsd, mi alapján különítjük el a színek árnyalatait.

A 12 színtípus zöld árnyalatai

A színkörön a zöldek a pirosakkal szemben helyezkednek el, vagyis ezek a komplementer színei. A hideg kékek és a meleg sárgák között találhatók, és e két szín keverékéből jönnek létre. Felmerülhet a kérdés, hogy meleg, vagy hideg színnek tekinthetők-e a zöldek. Nos, erre nincs egyértelmű válasz. Minél több sárgát tartalmaz az adott zöld árnyalat, annál melegebb és minél több kék keveredik hozzá, annál hidegebb.

A meleg színtípusok (tavasz, ősz) számára inkább a melegebb, sárgásabb zöldek, míg a hideg típusok számára a hidegebb, kékesebb zöldek a megfelelőek.

Miután a hideg-meleg skálán meghatároztuk a zöldeket, a világos-sötét és a telített-telítetlen skálán is érdemes meghatározni az árnyalatait. Minél több fehér keveredik a tiszta zöldhöz, annál világosabb és minél több fekete található a zöldben, annál sötétebb. A szürke árnyalatait a zöldekhez keverve telítetlen árnyalatokat kapunk.

Nézzük ezek alapján, hogy az alap színtípusokon belül hogyan különböztetjük meg a zöld árnyalatait!

TAVASZ

Világos: a világos tavasz színtípus zöldjei melegek, világosak és közepesen telítettek. Ilyen például az üde almazöld.

Élénk: az élénk tavasz egy különleges színtípus, melynek minden élénkzöld árnyalat jól áll. Ezek között is legelső helyen a tavaszi természet legjellemzőbb árnyalata, a friss és élénk fűzöld.

Meleg: a meleg tavasz zöldjei határozottan sárgásak. A harsány kivi árnyalat tipikus példa erre.

ŐSZ

Sötét: a sötét ősz legjobb zöldjai a sötét-világos skálán inkább sötétebbek, meleg, azaz sárgás, vagy barnás árnyalatúak és nem túlságosan élénkek, telítettek. Ilyen például a csodás olajzöld.

Lágy: a lágy ősz finom, visszafogott zöldjei is melegek, de meglehetősen telítetlenek és világosabbak is. A khaki különböző árnyalatai például ilyenek.

Meleg: a meleg ősz színtípus zöldjei sárgásak és közepesen telítettek. A moha jellegzetes árnyalata például ilyen.

NYÁR

A hideg színtípusok, különösen a nyarak nem dúskálnak a zöld árnyalatokban, az ő színviláguk uralkodó színe a kék. Éppen ezért a tél és a nyár típusok palettáin megtalálható zöldek zömében inkább türkizek.

Világos: a világos nyár zöldjei világosak, közepesen telítettek és hidegek. Ilyen például a hawaii zöld.

Lágy: a lágy nyár zöldjei lehetnek világosabbak, vagy kissé sötétebbek, de mindenképpen telítetlenek és kékesek. Ilyen például a tengerzöld.

Hideg: a hideg nyár zöldjei is közepesen telítettek és hidegek. A kékeszöld, vagy pávazöld különféle árnyalatai megfelelőek számukra.

TÉL

Sötét: a sötét tél színtípus zöldjei, nem meglepő módon, sötétek, hidegek és telítettek, mint például a fenyőzöld.

Élénk: az élénk tél számára nagyobb a mozgástér a zöldek világában. A lényeg, hogy a kiválasztott árnyalat telített legyen. A kivi tipikus példája ennek.

Hideg: a hideg zöldek kékesek, melyek lehetnek kicsit világosabbak, vagy sötétebbek is. Ilyen például az erdőzöld.

A képek forrása: Pinterest

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8