Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

12 színtípus, 12 zöld árnyalat

Tavasz lévén, a szemünk előtt válik zölddé a természet, egyértelmű, hogy ennek az évszaknak a zöld különféle árnyalatai az uralkodó színei. A ruhaüzletek is megtelnek hívogató tavaszi zöldekkel, de vajon melyik árnyalatot válasszuk? Egyáltalán viseljünk-e zöldet?

zold

 

A 12 színtípus zöld árnyalatai

A színkörön a zöldek a pirosakkal szemben helyezkednek el, vagyis ezek a komplementer színei. A hideg kékek és a meleg sárgák között találhatók, és e két szín keverékéből jönnek létre. Felmerülhet a kérdés, hogy meleg, vagy hideg színnek tekinthetők-e a zöldek. Nos, erre nincs egyértelmű válasz. Minél több sárgát tartalmaz az adott zöld árnyalat, annál melegebb és minél több kék keveredik hozzá, annál hidegebb.

A meleg színtípusok (tavasz, ősz) számára inkább a melegebb, sárgásabb zöldek, míg a hideg típusok számára a hidegebb, kékesebb zöldek a megfelelőek.

Miután a hideg-meleg skálán meghatároztuk a zöldeket, a világos-sötét és a telített-telítetlen skálán is érdemes meghatározni az árnyalatait. Minél több fehér keveredik a tiszta zöldhöz, annál világosabb és minél több fekete található a zöldben, annál sötétebb. A szürke árnyalatait a zöldekhez keverve telítetlen árnyalatokat kapunk.

 

Nézzük ezek alapján, hogy az alap színtípusokon belül hogyan különböztetjük meg a zöld árnyalatait!

TAVASZ

Világos: a világos tavasz színtípus zöldjei melegek, világosak és közepesen telítettek. Ilyen például az üde almazöld.

Élénk: az élénk tavasz egy különleges színtípus, melynek minden élénkzöld árnyalat jól áll. Ezek között is legelső helyen a tavaszi természet legjellemzőbb árnyalata, a friss és élénk fűzöld.

Meleg: a meleg tavasz zöldjei határozottan sárgásak. A harsány kivi árnyalat tipikus példa

ŐSZ

Sötét: a sötét ősz legjobb zöldjai a sötét-világos skálán inkább sötétebbek, meleg, azaz sárgás, vagy barnás árnyalatúak és nem túlságosan élénkek, telítettek. Ilyen például a csodás olajzöld.

Lágy: a lágy ősz finom, visszafogott zöldjei is melegek, de meglehetősen telítetlenek és világosabbak is. A khaki különböző árnyalatai például ilyenek.

Meleg: a meleg ősz színtípus zöldjei sárgásak és közepesen telítettek. A moha jellegzetes árnyalata például ilyen.

NYÁR

A hideg színtípusok, különösen a nyarak nem dúskálnak a zöld árnyalatokban, az ő színviláguk uralkodó színe a kék. Éppen ezért a tél és a nyár típusok palettáin megtalálható zöldek zömében inkább türkizek.

Világos: a világos nyár zöldjei világosak, közepesen telítettek és hidegek. Ilyen például a hawaii zöld.

Lágy: a lágy nyár zöldjei lehetnek világosabbak, vagy kissé sötétebbek, de mindenképpen telítetlenek és kékesek. Ilyen például a tengerzöld.

Hideg: a hideg nyár zöldjei is közepesen telítettek és hidegek. A kékeszöld, vagy pávazöld különféle árnyalatai megfelelőek számukra.

TÉL

Sötét: a sötét tél színtípus zöldjei, nem meglepő módon, sötétek, hidegek és telítettek, mint például a fenyőzöld.

Élénk: az élénk tél számára nagyobb a mozgástér a zöldek világában. A lényeg, hogy a kiválasztott árnyalat telített legyen. A kivi tipikus példája ennek.

Hideg: a hideg zöldek kékesek, melyek lehetnek kicsit világosabbak, vagy sötétebbek is. Ilyen például az erdőzöld.

tavasz_osz

tel_nyar

A képek forrása: Pinterest

***

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."