• K&S
  • K&S
  • k&s
  • K&S
  • k&s
  • k&s
  • k&s
  • k&s

A három szín szabály

2019.05.07.

Amikor az öltözködés során színeket kombinálunk, inkább csak az érzéseink után megyünk, mintsem hogy tudományos elméletek alapján állítanánk össze a szettjeinket. Most mégis javaslok egy szabályt, amely ugyan nincs kőbe vésve, de sok esetben hasznát veheted majd az öltözködésben.

A három szín szabály lényege, hogy választunk egy alapszínt és hozzá két kiegészítő színt. Ezzel egy harmonikus egyensúlyt teremtünk, sem unalmas, sem túl tarka nem lesz az összhatás. Az alapszín lehet a palettánk egy semleges színe, de választhatjuk az egyik kedvenc színünket is.

A alapszín kiválasztása kötődhet az alkalomhoz, vagy szituációhoz is (pl. állásinterjú, esküvő, karácsonyi party), de az aktuális hangulatod is lehet a kiindulópont. Ha egy adott szituációhoz választunk főszínt, érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen üzenetet szeretnénk közvetíteni a megjelenésünkkel (ez egy állásinterjúnál például igen fontos szempont, de akár a foglalkozásunk is lehet kiindulópont). 

Ha kiválasztottuk a főszínt, a színtípusunktól függ, hogy kiegészítő színként mit választunk. A példa kedvéért most az univerzális tengerészkéket hívjuk segítségül mind a 12 színtípusnál. Számtalan variáció létezik, ez csupán egy lehetséges színösszeállítás minden színtípus esetében. 

A hideg típusoknál (hideg tél, hideg nyár) a legjobb, ha egy sötét, egy világos és egy élénk árnyalat alkotja a színhármast. Ez kellő kontrasztot ad az összeállításnak, ugyanakkor egyensúlyt is teremt. Arányuk lehet egyharmad-egyharmad is, de viheti a prímet az alapszín is.

Az élénk színtípusok (élénk tél, élénk tavasz) a vibráló, élénk színösszeállításokban mutatnak a legjobban, így a visszafogott tengerészkék mellé mindenképpen két élénk árnyalatot érdemes választani, az sem baj, ha komplementerek. Az arányok lehetnek kiegyenlítettek, de, ha az élénk színek az arc közelében vannak, az alapszín is dominálhat a szett egészében.

A lágy színtípusok (lágy nyár, lágy ősz) tulajdonképpen bármely két színt választhatják a tengerézkék mellé, hiszen ez a színvilág eléggé egynemű, hasonló színértékű árnyalatok alkotják. Ennek okán a színek aránya sem meghatározó, ízlés szerint variálható.

A meleg színtípusok (meleg ősz, meleg tavasz) esetében fontos, hogy a hideg tengerészkék mellett a meleg hatás domináljon. A sötét-világos-élénk felosztás itt is működik, ugyanúgy, mint a hideg típusoknál és  az egyharmad-egyharmad felosztás is megfelelő.

A sötét színtípusok (sötét ősz, sötét tél) számára a sötétebb színek együttállása eredményezi a legjobb hatást, ezért nem kell a kontrasztos megoldásokra törekedni. Ha mégis választunk egy világosabb kiegészítő színt is, annak aránya ne haladja meg a 25 százalékot.

A világos típusok (világos nyár, világos tavasz) számára a tengerészkék nem a legideálisabb alapszín, hiszen meglehetősen sötét. Bizonyos alkalmakra azonban szükség lehet egy ilyen megoldásra is. Ilyenkor érdemes két világos kiegészítő színt választani, melyek együttesen alkossák a szett színeinek legalább 50 százalékát és lehetőség szerint az arc közelében helyezzük el azokat.

A képek forrása: Pinterest

***

vissza

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"