Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A hideg nyár színkombinációi

2019.04.24.

A lágy nyár színtípussal indított sorozat most a hideg nyár jellegzetességeinek bemutatásával folytatódik. Színszakértőként gyakran tapasztalom, hogy a színek kombinálása még akkor is gondot jelent a vendégeimnek, ha egyébként ösztönösen a helyes színtartományból válogatják a ruhatárukat.

A hideg nyár típus esetében leszögezhetjük, hogy mindenféle meleg színárnyalatot érdemes elkerülni. A sárga és a piros kritikus terület, hiszen alapvetően meleg színekről beszélünk. Így ezeknél különösen fontos, hogy ne lépjük át azt a képzeletbeli határvonalat, amely a hideg és a meleg árnyalatok között húzódik, nevezetesen a citromsárga és a meggypiros közepesen telített árnyalatait.

A hideg nyár színtípus színeinek megtalálásában a kihívást az jelenti, hogy élénkségben ne lőjük sem alá, sem fölé az optimális tartománynak. Ha ugyanis túl élénk (vagyis tél típusnak való) színeket használunk, akkor a hideg nyár természetes színeit elnyomjuk, a színek túlharsogják a viselőjét. Ezzel szemben, ha túlságosan erőtlen, pasztell árnyalatokat választunk, akkor sápasztó, unalmas, szomorkás lesz a hideg nyár típus megjelenése.

lágy nyár - hideg nyár - hideg tél

A hideg nyár színtípus harmonikus színpalettájának tulajdonságai a következők: hideg, közepesen telített, közepes kontrasztértékű, közepesen dinamikus, közepes világossági értékű.

gyenge kontraszt - közepes kontraszt - erős kontraszt

Összességében igen nőies, elegáns, tarka és vidám a hideg nyár színvilága. Érdemes kihasználni a színtípus adta lehetőségeket és a „majdnem tél” típushoz mérten lehet dinamikus és izgalmas variációkat választani.

Maradj a hideg tartományban!

A leghidegebb színek a hideg nyár legjobb színei, így a hideg kékek, a szürkék és az ezüst, vagy a hideg rózsaszínek ruhatárának elmaradhatatlan színei.

A "három szín szabály" mindig beválik!

A hideg nyár esetében különösen igaz, hogy három szín jelenléte alkotja a tökéletes harmóniát: alkoss a palettád sötétebb, világosabb és élénkebb színeiből színhármasokat. Klasszikus hideg nyár színhármas például a tengerészkék, a törtfehér és a meggypiros, de más, a palettán található színnel is remekül működik. Ezzel a módszerrel maximálisan kihasználhatod a hideg nyár színtípusban rejlő kontrasztértékeket.

Ne az életkorod, hanem a színtípusod szerint öltözz!

Sajnos még ma is sokszor felmerül, hogy a rózsaszín viselése bizonyos kor felett nem illendő. Szeretném ehelyütt is hangsúlyozni, hogy a hideg nyár 80 évesen is ragyogni fog a rózsaszínekben, különös tekintettel arra, hogy az ősz hajjal pazar párosítás. Ha szeretnéd a "babás" hatást kicsit visszafogni, párosítsd a rózsaszínt a semleges színeiddel, azaz szürkékkel, törtfehérrel, vagy tengerászkékkel.

Ne félj a sárgától!

A sárgához igen bátortalanul nyúlnak a nyár típusok, de a hideg nyár biztosan sokféle kombinációban tudja használni a citromsárga közepesen telített árnyalatát. A sárga többek között kékekkel, türkizekkel, törtfehérrel, szürkével és élénkrózsaszínnel is remekül mutat.

Viselj analóg színkombinációkat!

Ha izgalmassá akarod tenni a megjelenésed, használj a színkörön szomszédos színeket. Ilyen színkombináció lehet például a bíbor-lila-kék, vagy a kék-türkiz-zöld. Ezek a színösszeállítások különlegesek, mégis kellemes és harmónikus hatásúak.

A hideg nyár színtípus tehát változatos és egyedi színvariációkra ad módot, érdemes kihasználni a színpalettában rejlő lehetőségeket. A letisztultabb, időtlen stílus és a klasszikus elegancia is meríthet a hideg nyár színvilágából, de akár a romantikus stílus kedvelői is megtalálhatják a stílushoz illő színkombinációkat a hideg nyár színvilágában.

A képek forrása: google, pinterest, kettlewellcolors

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8