Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Ékszerek és színtípusok

 

A színtanácsadásokon mindig szót ejtünk az ékszerek színeiről is, hiszen a kiegészítők is fontos részei annak a színharmóniának, amit igyekszünk megteremteni.

Ebben a bejegyzésben összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat az ékszerek viselésével kapcsolatban. Itt most csupán a színekre koncentrálok, de stílusunk kialakításakor az ékszerek formája, dizájnja is fontos lehet. Ez utóbbi szempontot majd egy későbbi posztban veszem górcső alá.

Fémek

A nemesfémek esetében viszonylag könnyű a dolgunk, hiszen nincs túl nagy színválaszték.

  • A meleg színtípusok bőre sárgás, aranyfényű, vagy semleges, így a meleg fényű nemesfémek harmonizálnak a bőrükkel. A sárga arany, az óarany, a réz és a rózsa arany a megfelelő színválasztás.
  • A hideg színtípusoknak szürkés, rózsaszínes, bézs, vagy semleges színű a bőrük, így számukra a hideg fémszínek, így az ezüst, a fehérarany, a platina, a palládium és egyes esetekben a rózsa arany a jó megoldás.

Kövek

A  féldrágakövek és drágakövek színgazdagságához nem férhet kétség, éppen ezért a választás is nehezebb lehet, mint a fémek esetében.

A meleg színtípusok a féldrágakövek, drágakövek esetében a színtípusuknak megfelelő színpalettán szereplő, vagy ahhoz közelítő meleg színű kövek közül választhatnak. A korallszín, a vörösek, a narancsok, a türkizek, a zöldek, a sárgák, vagy a barnák remek kiegészítői lesznek a ruhatáruknak.

A hideg színtípusok színtén a palettájukat alapul véve, a különféle hideg színű kövek közül válogathatnak. A lilák, a kékek, a rózsaszínek mellett a tiszta áttetsző kvarcok, a szürkék és a feketék közül választhatnak.

Ékszerválasztás

Az ékszerek kiválasztásakor általában nem egy szimpla kövekből, vagy fémekből álló modellel állunk szemben, hanem azok kombinációjából, így körültekintőbben kell kiválasztani a színtípusunknak megfelelőt. Ha például több színből áll a kiválasztott nyaklánc, a színek összhatását kell figyelembe vennünk éppúgy, mint egy tarka ruhadarabnál.

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8