Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

Élénk tél versus élénk tavasz

Ugyan két „közeli” színtípusról van szó, a tipikus élénk tavaszt mégsem téveszthetjük össze a tipikus élénk téllel. Mindkettő ragyog, mindkettő odavonzza a tekintetet, de bőrük és hajuk színe szemlátomást különbözik egymástól. Azonban az élet és benne a színtanácsadás nem mindig ilyen egyértelmű...

Az élénk színtípusok közös jellemzője, különlegessége az extra erős kontrasztértékben rejlik, vagyis arcbőrük ragyogó, szem- és hajszínük telített, az összhatás pedig vibráló.

A szem élénkségéhez hozzájárul a szemfehérje vakító fehérsége, mely szinte minden élénk típusnál megfigyelhető. Az erős kontraszt hatás miatt azt szoktuk mondani, hogy ennek a két típusnak minden szín jól áll, ha elég élénk. Ez persze költői túlzás, (és sok tévedésre is okot adhat), hiszen, ha így lenne, akkor mi különböztetné meg ezt a két színtípust egymástól?

Az élénk tavasz meleg és élénk színeihez a hasonló színtulajdonságokkal rendelkező árnyalatok illenek a legjobban, így például a napsárga, a fűzöld, a vízkék, pipacs és a korall. Az élénk tavasz színei összességében melegebbek (sárga alapúak) világosabbak, könnyedebbek, mint az élénktéléi.

Az élénk tél hideg és telített színeihez színtulajdonságaikban közel állnak például a citromsárga, a fenyőzöld, a királykék, a rubin és a pink. Az élénk tél színei összességében sötétebbek, drámaibbak és hidegebbek (kékes alapúak), mint az élénk tavaszéi.

Bár tipikus megjelenésükben nagyon különbözőek, számos közös színnel rendelkeznek, melyeknek jellemzőjük (nem meglepő módon) a telített színtulajdonságuk. Ezek például a fekete, a tiszta piros, a tiszta sárga, a tiszta kék, de az élénk türkiz, vagy az élénk almazöld is ugyanolyan jól mutat az élénk tavaszokon, mint az élénk teleken.

elenk

Talán meglepetést okozok azzal, ha elárulom, hogy ez a két színtípus sokszor feladja a leckét a színtanácsadóknak, de mindjárt megérted, hogy mire gondolok. :)

Minden színtípusnál előfordul, hogy megtévesztő színtulajdonságokkal rendelkezők is beletartoznak. Róluk ránézésre esetleg mást gondolnánk (sok esetben még a gyakorlott színtanácsadó is), mint amit a színkendős analízis során tapasztalunk. Ez az élénk típusokra is igaz.

A bal oldali ↓ képeken látható hölgy példának okáért nem tipikus élénk tavasz, első blikkre élénk télnek gondolhatnánk. A gyakorlott szem persze az arcszín és a hajszín alapján talán gyanakodni kezd, de igazán a színkendők fogják megmutatni, hogy a hidegebb, vagy a melegebb élénk színek előnyösebbek számára. Nehezítő körülmény, hogy több „tipikus tél színárnyalat” is jól áll az atipikus élénk tavasznak (is), így például a tiszta piros, a tiszta kék, a tiszta sárga, vagy a fekete. 

Az élénk színtípusoknak elég nagy mozgástér adatik a hideg-meleg skálán. Sok múlik a színek kombinálásán is. Ha megfelelően kiegyenlített megoldást találunk, együtt viselhetnek hideg és meleg színeket. Ennek a két színtípusnak találták ki a colorblock megoldásokat, a komplementer, vagy az analóg színkombinációkat, de más trikróm, vagy tetrakróm színkombinációk is remekül mutatnak rajtuk.

elenk_tipusok

Mindazonáltal, hiba lenne azt hinni, hogy minden élénk szín jól fog mutatni mindkettőjükön. A szettek összeállításánál fontos lehet a színek öltözeten belüli helye  és aránya. Különösen a sminkszínek megválasztásánál érdemes a színtípusnak megfelelő árnyalatoknál maradni, mert a rosszul megválasztott alapozó, pirosító, vagy rúzsszín diszharmóniát eredményezhet.

elenk_kombinaciok

***

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."