K&S Stúdió - ahol magadra találsz...

Színtanácsadás, stílustanácsadás, sminktanácsadás

Hogyan kombináljuk a színeket? 1. Nyár

2018.01.26.

A színtanácsadások alakalmával gyakran felvetődik a kérdés, hogy a színtípusunkba tartozó színeket hogyan kombináljuk. Igaz ugyan, hogy az egyes altípusok színei egymással harmonizálnak, ám mégis sokféle hangulatú és karakterű színhangzatot tudunk előállítani, stílusunk, ízlésünk és egyéniségünk függvényében.

A színek kombinálása izgalmas és kreatív feladat, de kell hozzá némi színérzék és olykor bátorság is, hogy a jól bevált, ámde kissé unalmasnak ítélt színpárok, színhármasok mellett frissebb, modernebb, kreatívabb megoldásokat is keressünk.

Ebben a sorozatban megmutatom, hogy hogyan lehet legegyszerűbben eligazodni a színpalettánkon belül.

Hideg nyár

A hideg nyár színpalettájával kezdem, mivel egyik kedves vendégem, Fanni (aki szintés a hideg nyarak népes táborát gyarapítja) kért meg rá, hogy készítsek számára egy összeállítást a színek kombinálhatóságáról.

A hideg nyár színtípus a nyár alaptípuson belül a legkontrasztosabb, legtarkább, legélénkebb, ezért az ebbe a színtípusba tartozóknak jól állnak a több színből álló, kicsit tarkább megoldások. A túlságosan egynemű (például világos a világossal, telítetlen a telítetlennel) színhangzatok nem előnyösek számukra, inkább a dinamikusabb megoldások (világos-sötét, világos-élénk, sötét-élénk) javasoltak.

1. lépés

Először is osszuk ketté a színeinket semleges és nem semleges színekre. A hideg nyár esetében a semleges színek közé sorolhatjuk a tengerészkéket, az acélkéket, a szürke különböző árnyalatait és a törtfehéret (rózsaszínes, lilás, szürkés, kékes).

2. lépés

Ha sikerült elkülönítenünk palettánk semleges színeit, ezek felhasználásával alkossunk olyan színpárokat, amelyeket szívesen viselnénk együtt. Természetesen rengeteg variáció elképzelhető, csupán néhányat villantok fel itt.

3. lépés

Próbáljuk meg kiegészíteni a színpárokat egy harmadik színnel, hozzunk létre olyan színtriókat, amelyeket érdekesnek, vagy harmonikusnak találunk. Látni fogjuk, hogy létrehozhatunk klasszikus színhármasokat, vagyis olyan színharmóniákat, melyeket gyakran egymás mellé helyeznek. Ezek biztonságos megoldások. Ugyanakkor lesznek szokatlanabb, modernebb színhármasok is, melyeket izgalmasnak, vagy zavarba ejtőnek találunk.

Ha már bátrabbak vagyunk, akkor előállíthatunk színpárokat és színhármasokat a semleges színek kihagyásával is.

modern

modern

Lágy nyár

A lágy nyár színei visszafogottabbak, füstösebbek, telítetlenebbek a hideg nyárénál. Az élénkebb kékek, rózsaszínek és lilák helyét sejtelmes, szürkés színek váltják fel. Ha jól megfigyelitek ezeket a színeket, tulajdonképpen eléggé semlegesek, nincs nagy telítettségbeli különbség a szürkék és a kékek, vagy a lilák és a zöldek között. Élénkebb színeket egyáltalán nem találni ezen a palettán.

Ez a kicsit egynemű paletta elsőre talán kicsit egyhangúnak tűnik, de éppen a sejtelmessége adja a különlegességét. Ami abszolút előnye ennek a palettának, hogy bármely két színt bátran párba állíthatjuk. Tulajdonképpen itt nem is olyan fontos a semleges és a nem semleges színek elkülönítése, de segítség lehet annak, aki még csak most ismerkedik a színtípusával.

A színpárok mellé harmadik, kiegészítő színt sem nehéz találni. Az összhatás minden esetben nyugodt, kiegyensúlyozott.

Megfigyelhetitek, hogy a semleges színek elhagyásával alkotott színpárok sem lesznek élénkebbek, kontrasztosabbak, ugyanaz a kontrasztérték, ugyanaz a színhangzat marad. A lágy nyaraknak különösen jól állnak a monokróm színharmóniák.

lny
lny

Világos nyár

A világos nyár nem összetévesztendő a lágy nyár világosabb változatával, mely világos ugyan, de lágy jellegéből adódóan telítetlen éy egynemű. A világos nyár azonban inkább élénk, mint fakó, némiképp érezni benne a tavasz vibrálását. Ezek az igazi fagylaltszínek.

A világos nyár semleges színei is inkább világosabbak, a sötétkékek csak mutatóban vannak jelen.

Ezzel a színpalettával sincs különösebben nehéz dolgunk. A kissé kontrasztosabb színpárok éppúgy szerepelhetnek a repertoárban, mint a monokrómok, vagy pasztellek.

A harmadik színnel kissé kiegyensúlyozhatjuk az összhatást.

A semleges színek elhagyásával kissé tarkább lesz ugyan az összkép, de megmarad a lágy, krémes jelleg. Itt csúcsra járathatjuk a fagylalt-hatást. :)

vny
vny

Nem feledkezem meg a többi színtípusról sem, minden altípus sorra kerül rövidesen. Figyeljétek a bejegyzéseket!

Az illusztrációk a Polyvore felhasználásával készültek

***

vissza