Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Kedvenc színeink: RÓZSASZÍN

 

A rózsaszín nőies, lágy színvilágot képvisel, a gyengédség és az empátia színe. Ennek ellenére a nők körében is megosztó színnek számít, általában vagy elutasítjuk, vagy imádjuk. De aki szereti sem mindig találja meg a színtípusának megfelelő árnyalatot. Most megmutatom, hogy melyik színtípusnak mely rózsaszín árnyalatokat érdemes választani és milyen más színekkel javaslom párosítani.

Az a tapasztalatom, hogy a rózsaszín árnyalataival van a legtöbb baj. Sokszor látom, hogy a nyár típusúak örömmel konstatálják, hogy az egyik legjobb szín a színpalettájukon a rózsaszín, aztán amikor vásárlásra kerül a sor barackrózsaszínű ruhadarabokat választanak. A tavasz színtípusba tartozóknál is előfordul, hogy a lilásrózsaszíneket próbálják beilleszteni a ruhatárukba.

A helyes árnyalat azért fontos, mert a hideg színtípusok arca a meleg rózsaszínektől "besárgul", a meleg színtípusok pedig sápadtak, erőtlenek lesznek a hideg rózsaszín ruhadarabokban.

Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba!

A rózsaszínek tulajdonképpen a különféle piros árnyalatok telítettlen változatai, vagyis a pirosak és a fehér keverékei. Ám a pirosak sem mind tiszta pirosak, így lehet bennük valamennyi sárga (ezekből lesznek a meleg rózsaszín árnyalatok), vagy valamennyi kék (ezekből lesznek a hideg rózsaszín árnyalatok).

     meleg rózsaszínek                                                hideg rózsaszínek     

Ebből következően a hideg színtípusok számára a hideg rózsaszínek a megfelelők

*az élénkebb rózsaszínek a tél típusúakon mutatnak jól (például a púderrózsaszín),
*a nyaraknak a pedig inkább a telítettlenebbek, kékesebbek (például lilás rózsaszín). 

A meleg rózsaszínek ellenben a meleg színtípusoknak állnak jól, mégpedig

*az ősz típusúaknak a halványabb, telítettlenebb árnyalatok (például halványbarack),
*a kissé élénkebbek (például korall) pedig a tavasz típusúaknak.

 

Ha a megfelelő rózsaszín árnyalatot választjuk, tulajdonképpen a palettánk bármely színével párosíthatjuk. A nyár esetében az erős kontrasztokat érdemes kerülni, ezért a rózsaszín mellé legjobb pasztell színeket választani, de szóba jöhet még a középkék, a középlila, vagy a középszürke is.

A tél esetében nem kell félni a kontrasztoktól, de mindenképpen olyan színeket kell a rózsaszín mellé választani, amelyek nem nyomják el. Talán a legjobb választás a sötétszürke, vagy a rózsaszín egy élénkebb árnyalata, de a sötétkék is jó párja lehet a rózsaszínnek.

Az ősz palettáról érdemes kicsit sötétebb, közepesen telített színeket választani a barackrózsaszín mellé.

A tavasz élénksége megengedi, hogy akár komplementer kontrasztot is képezzünk a rózsaszín megfelelő árnyalatával, de a rózsaszín egy élénkebb árnyalata is remek megoldás lehet.

A rózsaszín jól alkalmazható mindenféle stílus mellett, bár tény, hogy leginkább a romantikus stílus keretein belül, különösen más pasztellekkel együtt alkalmazva teljesedhet ki a nőiességet, lágyságot sugalló hatása. Aki azonban éppen emiatt a túlságosan lágy hatás miatt nem kedveli, viselheti karakteres színek (például sötétkék, sötétszürke, kakaóbarna, türkiz, fehér stb.) melletti kiegészítőnek, ezzel kicsit lágyítva ezeket az erőteljes, nehéz színeket.

A képek forrása: Pinterest.com

***

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8