Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Kedvenc színeink: TÜRKIZ

2016.04.14.

Tudtátok, hogy a türkiz azon kevés színek egyike, amely minden színtípusnak jól áll? Bizony így van. Mivel a meleg kékek (zöldeskékek) és a hideg zöldek (kékeszöldek) egyesülnek benne, vagyis átmenetet képeznek a hideg és a meleg színek között, minden arcbőrhöz illenek.

Azért használom a többesszámot, mert mint minden színnek a türkiznek is számtalan árnyalata van. Vannak hidegebb és melegebb, telítettebb és telítettlenebb, világosabb és sötétebb türkizek.

Ahogy már említettem, a türkizek a kékek és a zöldek között helyezkednek el a színkörön, másképpen a kékek és a zöldek keverékéből állnak.

A türkizzel szemben a narancspirosak foglalnak helyet a színkörön, ezek a türkizek komplementerei, vagyis egymás hatását felerősítik, vibrálóvá teszik.

A türkiz pszichológiai hatását tekintve energetizáló, tisztaságot, üdeséget közvetít. Gyógyító hatást is tulajdonítanak a türkiz színnek.

Most pedig térjünk át arra, hogy a különböző színtípusoknak milyen türkizt érdemes választani! A Tavasz számára a világos, élénk zöldesebb türkizek a legjobbak. A nyarak a világos, kékesebb, telítettlen türkizekben mutatnak. Az őszök számára a sötét telítettlen türkizek javasoltak, azon belül is inkább a zöldesebb árnyalatok, melyekben nagyobb arányban van jelen a sárga. Végül a tél típusúak az élénk, telített sötétebb türkizt, vagy a jeges, egészen világos türkiz árnyalatot válasszák.

Természetesen az esetek döntő többségében a színeket nem önállóan használjuk, általában több színt kombinálunk az öltözeteinkben. Nézzünk hát egy-egy kombinációt a négy színtípus számára!

A telek számára kézenfekvő és látványos megoldás a türkizt feketével, 
és/vagy fehérrel kombinálni.

A nyarak kombinálhatják például szürkével, vagy törtfehérrel.

Az ősz színtípusba tartozók többek között sárgászöldekkel, barnákkal,
vagy akár khakivel is párosíthatják a türkizt.

A tavasz típusúak lehetnek bátrak és használhatják a türkizt akár
a komplementerével, azaz narancsvörössel is.

A képek forrása: pinterest

Kövesd kommunikáció turquoise nevű tábláját a Pinteresten.

***


vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8