Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

LÁgy ősz, vagy lágy nyár? - Krisztina

Krisztina azzal keresett meg, hogy nem tudja eldönteni, milyen színtípusba tartozik, mert bár lágy, áttetszően finom, nagyon világos bőre és szürkésbarna hajszíne miatt a nyár típusba sorolta magát, a nyár színtípusnak megfelelő hideg, pasztell árnyalatokban nem érzi jól magát. Zöldes szeme szürkés árnyalatú lesz, bőrén a szeplők, anyajegyek sárgásan virítanak.

Ezzel szemben a pasztell, föld színekben, az őszi színvilágban jól érzi magát, és ha vöröses árnyalatúra festi a haját, sok dicséretet kap a környezetétől.

Azt kérdezi, hogy lehetséges, hogy bár természetes színei alapján tipikus nyár, mégsem a nyár színei állnak jól neki, sőt a természetes hajszíne sokkal jobban mutat egy kis rezes melírral.

Nos, ebből a leírásból is látható, hogy sok esetben nem is olyan könnyű eldönteni, hogy melyik színtípusba tartozunk. Bár az évszaktípus szerinti besorolás igen szemléletes, de ha csak ebben a négy színvilágban gondolkozunk, nem biztos, hogy megtaláljuk a megoldást.

Az altípusokkal együtt 12 típust állíthatunk fel, és ha jobban megfigyeljük ezeket az altípusokat, könnyen rájöhetünk, hogy minden színtípus „összeér” egy másikkal, és minden alcsoportnak létezik egy „párja”. Ezek a párok nagyon hasonlóak, sokszor igen nehezen, csak gondos elemzés után különíthetőek el egymástól.

Erről részletesen olvashattok két régebbi bejegyzésben:

  1. Színelemzés/4 szín
  2. Színelemzés/12 szín

Kriszti esetében abban biztosak lehettünk, hogy lágy színtípussal van dolgunk, hiszen színei visszafogottak, pasztellek, semlegesek. A lágy típus „hideg” változata a lágy nyár, „meleg” párja pedig a lágy ősz. Mint azt a képeken is láthatjátok, ez a két altípus sok esetben nagyon nehezen különíthető el egymástól. A lágy nyár arcszíne inkább a rózsaszínbe hajlik, a lágy őszé inkább barackrózsaszín. A lágy nyár haja inkább hamvas, a lágy őszé ellenben meleg, arany árnyalatú. A lágy nyár szeme szürkés- (kék, zöld), a lágy őszé pedig barnás- (zöld, mogyoró).

Kriszti arcbőre barackrózsaszínes (meleg, vagy semleges árnyalatú), anyajegyei, szeplői sárgásak, haja hamvas szőkésközépbarna, szeme (hideg) szürkés türkiz. Összességében vegyes színtípusnak mondható.

„Létezik olyan, hogy valakinek nem harmonikusak a természetes színei?” – kérdezte Kriszti erre a vegyes jellegre utalva.

Sokan azt a nézetet vallják, hogy a természet soha nem "téved", én azonban azt gondolom (és biztos vagyok benne, hogy ti is tapasztaltátok már), hogy időnként a természetnek is kell egy kis segítség. Egy jól megválasztott hajszín, egy élénkítő smink, vagy egy árnyalatnyi változást előidéző arcpír jótékony hatású lehet a Krisztáéhoz hasonló határeseteknél, ahol valami felé billenteni szeretnénk a mérleget. Nem is beszélve arról, hogy a lágy típusoknál gyakran előfordul, hogy a gyerekkori hajszín megfakul (az ősz típusúaknál elveszíti vörös fényét, a nyár típusúaknál szürkésbarnává sötétedik), így az eredeti hajszín visszafestése kifejezetten jó hatást eredményez.

Kriszti azt mondja, ha a lágy ősz színeit ölti magára, ha haja kap egy kis vöröses fényt, a szeplők elhalványulnak, beleolvadnak az arc színébe, ezért ezt a színvilágot jobban kedveli.

Nem Kriszti az egyetlen, aki a lágy ősz és a lágy nyár közötti  átmenetet képviseli. Például Natascha McElhone is a két altípus között ingadozik és egyik változat sem természetellenes, hiszen természetes színei annyira semlegesek, hogy mindkét irányba elmozdulhat.

natascha mcelhone

A lágy ősz és a lágy nyár színei nagyon közel állnak egymáshoz, így nem csoda, ha a két altípus számára ajánlható színek néhol átfedik egymást. A lágy ősz színpalettáján kicsit több a meleg (sárgás, barnás) árnyalat, míg a lágy nyárén a hideg színek túlsúlya látszik (kékeszöldekek és a lilásrózsaszínek). Azonban ezeknek a színpalettáknak a hideg és a meleg színei is remekül illenek egymáshoz.

Ezek a zömében semleges színek például mindkét színtípus számára megfelelőek:

lagy

 

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."