Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

LÁgy ősz, vagy lágy nyár? - Krisztina

 

Krisztina azzal keresett meg, hogy nem tudja eldönteni, milyen színtípusba tartozik, mert bár lágy, áttetszően finom, nagyon világos bőre és szürkésbarna hajszíne miatt a nyár típusba sorolta magát, a nyár színtípusnak megfelelő hideg, pasztell árnyalatokban nem érzi jól magát. Zöldes szeme szürkés árnyalatú lesz, bőrén a szeplők, anyajegyek sárgásan virítanak.

Ezzel szemben a pasztell, föld színekben, az őszi színvilágban jól érzi magát, és ha vöröses árnyalatúra festi a haját, sok dicséretet kap a környezetétől.

Azt kérdezi, hogy lehetséges, hogy bár természetes színei alapján tipikus nyár, mégsem a nyár színei állnak jól neki, sőt a természetes hajszíne sokkal jobban mutat egy kis rezes melírral.

Nos, ebből a leírásból is látható, hogy sok esetben nem is olyan könnyű eldönteni, hogy melyik színtípusba tartozunk. Bár az évszaktípus szerinti besorolás igen szemléletes, de ha csak ebben a négy színvilágban gondolkozunk, nem biztos, hogy megtaláljuk a megoldást.

Az altípusokkal együtt 12 típust állíthatunk fel, és ha jobban megfigyeljük ezeket az altípusokat, könnyen rájöhetünk, hogy minden színtípus „összeér” egy másikkal, és minden alcsoportnak létezik egy „párja”. Ezek a párok nagyon hasonlóak, sokszor igen nehezen, csak gondos elemzés után különíthetőek el egymástól.

lágy nyárlágy ősz

Erről részletesen olvashattok két régebbi bejegyzésben:

  1. Színelemzés/4 szín

  2. Színelemzés/12 szín

Kriszti esetében abban biztosak lehettünk, hogy lágy színtípussal van dolgunk, hiszen színei visszafogottak, pasztellek, semlegesek. A lágy típus „hideg” változata a lágy nyár, „meleg” párja pedig a lágy ősz. Mint azt a képeken is láthatjátok, ez a két altípus sok esetben nagyon nehezen különíthető el egymástól. A lágy nyár arcszíne inkább a rózsaszínbe hajlik, a lágy őszé inkább barackrózsaszín. A lágy nyár haja inkább hamvas, a lágy őszé ellenben meleg, arany árnyalatú. A lágy nyár szeme szürkés- (kék, zöld), a lágy őszé pedig barnás- (zöld, mogyoró).

Kriszti arcbőre barackrózsaszínes (meleg, vagy semleges árnyalatú), anyajegyei, szeplői sárgásak, haja hamvas szőkésközépbarna, szeme (hideg) szürkés türkiz. Összességében vegyes színtípusnak mondható.

„Létezik olyan, hogy valakinek nem harmonikusak a természetes színei?” – kérdezte Kriszti erre a vegyes jellegre utalva.

Sokan azt a nézetet vallják, hogy a természet soha nem "téved", én azonban azt gondolom (és biztos vagyok benne, hogy ti is tapasztaltátok már), hogy időnként a természetnek is kell egy kis segítség. Egy jól megválasztott hajszín, egy élénkítő smink, vagy egy árnyalatnyi változást előidéző arcpír jótékony hatású lehet a Krisztáéhoz hasonló határeseteknél, ahol valami felé billenteni szeretnénk a mérleget. Nem is beszélve arról, hogy a lágy típusoknál gyakran előfordul, hogy a gyerekkori hajszín megfakul (az ősz típusúaknál elveszíti vörös fényét, a nyár típusúaknál szürkésbarnává sötétedik), így az eredeti hajszín visszafestése kifejezetten jó hatást eredményez.

Kriszti azt mondja, ha a lágy ősz színeit ölti magára, ha haja kap egy kis vöröses fényt, a szeplők elhalványulnak, beleolvadnak az arc színébe, ezért ezt a színvilágot jobban kedveli.

Nem Kriszti az egyetlen, aki a lágy ősz és a lágy nyár közötti  átmenetet képviseli. Például Natascha McElhone is a két altípus között ingadozik és egyik változat sem természetellenes, hiszen természetes színei annyira semlegesek, hogy mindkét irányba elmozdulhat.

A lágy ősz és a lágy nyár színei nagyon közel állnak egymáshoz, így nem csoda, ha a két altípus számára ajánlható színek néhol átfedik egymást. A lágy ősz színpalettáján kicsit több a meleg (sárgás, barnás) árnyalat, míg a lágy nyárén a hideg színek túlsúlya látszik (kékeszöldekek és a lilásrózsaszínek). Azonban ezeknek a színpalettáknak a hideg és a meleg színei is remekül illenek egymáshoz.

lágy őszlágy nyár

Ezek a zömében semleges színek például mindkét színtípus számára megfelelőek:

lágy ősz

lágy ősz


A képek forrása: pinterest.com, V. Henderson, P. Henshaw: Color me confident, Polyvore
***
vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8