Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Öltözködési stílusok és színvariációk - TAVASZ

2015.03.02.

Egyes szín és stílustanácsadók arra tesznek kísérletet, hogy a színtípusokat és az öltözködési stílusokat párokba állítsák. Ezt az elgondolást én tévútnak gondolom.

Hogy csak egy példát említsek, a nyár típust hol a klasszikus, hol a romantikus  stílussal állítják párba.

Ez az elképzelés totális félreértés! Az öltözködési stílus ugyanis a személyiség függvénye nem pedig a színtípusé. Attól, hogy valakinek vörös tincsei vannak és aranyló szeplők teszik üdévé az arcát, még lehet például exhibicionista művész, aki az extravagáns, vagy drámai megoldásokat kedveli, de lehet akár a letisztult, klasszikus megjelenést kedvelő üzletasszony is.

Hogy a színek és az öltözködési stílusok között semmilyen összefüggés nincs, mégsem állíthatjuk. A stílusok a színviszonyokban nyilvánulhatnak meg. A különböző színösszeállítások, színhangzatok hangulatot, stílust jeleníthetnek meg. Ezek a színhangzat típusok azonban bármelyik színtípus palettájáról összeválogathatók.

Nézzük meg, hogy mire is gondolok!

Kezdjük a tavasz típussal!

A tavasz típus színpalettáját mindenki jól ismeri (az illusztáció csak a legjellemzőbb színeket tartalmazza, valójában ennél lényegesen több szín szerepel a tavasz színskáláján):

Nézzük meg, hogy a különböző stílusokhoz milyen kifejező színpárokat választhatunk erről a palettáról:

Klasszikus stílus

A klasszikus stílus jellemzője az elegancia, a letisztultság, az egyszerűség és a kiegyensúlyozottság. Ezt a kellemes, harmonikus megjelenést a színek terén biztosíthatják például az analóg színhangzatok.

Válasszunk hát a tavasz színpalettájáról tetszőlegesen egy, a szívünknek kedves árnyalatot és keressünk hozzá analóg párokat. Ahogy az ábrán is láthatod, az analóg színhangzat a színkör szomszédos szeletének egy-egy színét jelenti.

A kiválasztott analóg színekhez már csak a klasszikus stílusra jellemző szabásvonalakat kell megtalálni, természetesen az adott testalkat típusnak megfelelően.

a tengerészkék analóg színpárjaia színkör szomszédos szeletének árnyalatai

Romantikus stílus

A romantikus stílushoz most a monokróm színhangzat lágy, nyugodt hatását használjuk fel.

A barackrózsaszín árnyalataiból kiindulva kialakíthatunk egy romantikus hatású szettet, néhány a stílusra jellemző ruhadarab kiválasztásával:

a barack monokróm színpárjaiugyanazon körcikk különböző árnyalatai

Drámai stílus

A drámai stílus a merész és feltűnő megoldásokat kedvelő nők stílusa. Ehhez a megjelenéshez melyik színhangzat is illene jobban, mint a komplementer...

A komplementer kontraszt olyan drámai hatást eredményez, hogy nem is kell feltűnő ékszereket, kihívó mintákat keresgélni.

a vízkék és komplementer színpárjai két szemközti körcikk árnyalatai

Időtlen stílus

Végül nézzük meg, hogy az időtlen stílus hogyan jeleníthető meg a színekben!

Azok a nők, akiknél az elegancia mellett a természetes, lágy összhatás is fontos, ezt a stílust választják. Ruhatáruk minden darabja variálható, kényelmes, kevés, de összeillő színekből áll. A ruhák a legtöbb  programra alkalmasak és bármely életkorban viselhetők.

Ehhez a stílushoz kitűnő választás egy szín és semleges színpárjának együttes alkalmazása. Egy szín semleges színpárja úgy állítható elő, hogy a színt és annak komplementerét vegyítjük és a kapott szín különböző árnyalatait egy színhangzatban alkalmazzuk.

a citromsárga és semleges színpárjaikét komplementer szín keveréke

A folytatásban a többi színtípust is körbejárjuk majd a színhangzatok és a stílusok jegyében.

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8