• K&S

Színtanácsadás haladóknak: mályva, vagy lazac?

2018.11.09.

Ebben a sorozatban igyekszem a színtanácsadások alkalmával és a hozzám írt levelekben, vagy Facebook posztokban feltett kérdésekre válaszolni, hiszen valószínűleg másokban is felmerülnek ugyanazok a gondolatok a színtípusokkal, színekkel kapcsolatban. Ezek a részletkérdések nagyon fontosak lehetnek a színtípusotoknak megfelelő árnyalatok beazonosításakor.

Színtancsadás haladóknak

A tört és kevert színek beazonosítása igazi kihívás. Már a színek leírása, vagy meghatározása is akadályokba ütközhet, hiszen nehezen tudjuk nevén nevezni a színárnyalatokat. Ezeket a színeket a hideg-meleg skálán is nehezebben tudjuk elhelyezni, így nem csoda, hogy felmerül a kérdés, hogy például hol a határ a mályva lilásrózsaszínje és a lazac melegebb rózsaszíne között. Ez a dilemma természetesen leginkább a lágy típusok esetében merül fel. Esetleg a világos típusok is találkozhatnak ezzel a kérdéssel...

A mályva szín tulajdonságai

A mályva is egy ilyen nehezebben körülírható szín. Leginkább tompa lilásrózsaszínként tudjuk meghatározni, de mivel egy telítetlen színről beszélünk, összességében kissé szürkésnek látjuk. Ez a szürke hatás leginkább élénkebb színek mellett érzékelhető. A szürkés hatás egyébként minden hideg és telítetlen színre jellemző.

Foglaljuk tehát össze, hogy mi jellemzi a mályva színt:

  • a bíbor, vagy lilásrózsaszín színtartományban találjuk
  • telítetlen
  • hideg
  • közepes világosságú

A mályva szín helye a színtípusok rendszerében

Színtulajdonságaiból adódóan a mályva a hideg, világos és telítetlen színek közé tartozik és mint ilyen, a nyár színtípus palettáján helyezkedik el. Azon belül is a lágy nyár számára lesz megfelelő.

A lazac szín tulajdonságai

A lazac szín helye a színtípusok rendszerében

A lazac is kevert szín, egyfajta narancsrózsaszín. Lágyabb és hidegebb a korallnál és melegebb a jeges rózsaszínnél, így a hideg-meleg skálán nehéz elhelyezni, narancsos hatása miatt mégis inkább a meleg színek közé soroljuk.

A lazac a meleg színtípusok számára ajánlható. Mivel világos és kevésbé telített, leginkább a világos tavasz, a lágy ősz és kiegészítő színként a meleg ősz tudja kihasználni.

A lazac szín jellemzői:

  • a narancs színtartományban helyezkedik el
  • telítetlen
  • meleg
  • világos

Lehet, hogy most azt gondoljátok, hogy ezt a két színt biztosan nem lehet összetéveszteni, de még mielőtt ebben a tudatban elhagynátok ezt az oldalt, felhívom a figyelmeteket, hogy ezeknek a színeknek (mint ahogy minden más színnek is) számtalan árnyalata van. Az egyik kicsit élénkebb, a másik kicsit világosabb, a harmadik kicsit melegebb és így tovább.

Ahogyan azt a színkörön is láthatjátok, a mályva és a lazac nincs közel egymáshoz, de leginkább csak a hideg-meleg skálán nagyobb ez a távolság. A sötét-világos és a telített-telítetlen skálán közel állnak.

A mályva és a lazac közötti átmenetben találunk olyan árnyalatot, melyekről már nehezen tudjuk megmondani, hogy valyon a hideg mályva, vagy a meleg lazac színcsoportba soroljuk-e.  A jó hír, hogy ezek az árnyalatok a lágy nyár és a lágy ősz, esetleg a világos tavasz számára is megfelelőek lehetnek. Ugyanakkor a meleg ősz számára már biztosan túl hidegek ezek az árnyalatok. Ennek oka abban áll, hogy a lágy ősz és a világos tavasz is a nyár felé közelítő altípus. Erről a színtípusokról szóló bejegyzésekben olvashattok.

Az eddigiekből következően, minél sárgásabb, narancsosabb az adott árnyalat, annál valószínűbb, hogy a meleg színtípusok számára megfelelő és minél lilásabb, szürkésebb, annál valószínűbb, hogy a hideg színtípusok valamelyikének palettáján lesz a helye. Ha egy "köztes" árnyalattal találkozunk bánjunk velük óvatosabban. Győződjünk meg róla, hogy illeszthető a palettánkhoz, azaz párosítható-e a színtípusunkhoz tartozó színekkel.

Remélem sikerült a mályva, kontra meleg rózsaszín kérdést tisztázni. Várom a további kérdéseiteket! :)

A képek forrása: google.com

***

vissza

Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"

"Halasan koszonom a  velem toltott sok idodet, igazan elveztem minden percet . Az osszerakott anyag oriasi segitsegemre lesz, a rengeteg informacio amit kaptam csak ugy zsong a fejemben meg mindig. :) Biztos vagyok benne, hogy meg keresni foglak. Andrea"

"Köszönök szépen mindent! Nagyon igényes a füzet is, az e-book-tól pedig leesett az állam... :-) Rengeteg munkád lehetett benne. Nagyon örültem, hogy eljutottam Hozzád, csodás szakember vagy! Kriszti"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"