Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Színtípusok és a színek "hőmérséklete"

 

A színek tulajdonságait könnyű megérteni, hiszen a mindennapokban folyamatosan látjuk és sokszor meg is nevezzük a különböző színeket. A világos, vagy sötét, az élénk, vagy pasztell, a hideg, vagy meleg színek jelentésével mindannyian tisztában vagyunk. Azonban amikor a saját színtípusunknak megfelelő árnyalatokra kezdünk „vadászni” az üzletekben, gyakran rájövünk, hogy nem is olyan egyszerű meghatározni egy adott szín tulajdonságait.

A hideg és meleg színtulajdonságok megértése alapszinten igen egyszerű: a meleg érzetet keltő színek, így a vörös, a ciklámen, a sárga, a narancs, vagy a barna meleg színek, a hűvös érzetet keltő színek, így a kék, a lila, a zöld, a türkiz a hideg színek.

Igen ám, de ezeknek a színeknek önmagukban is ezernyi árnyalata van. Ezért lehetséges például, hogy minden színtípus számára megtalálhatjuk a színek megfelelő árnyalatát. Ezeknek az árnyalatoknak a meghatározása már komolyabb odafigyelést, vagy jó színérzéket kíván.

Az alap színtípusok (vagyis a színtípusok legjellemzőbb vonásait tartalmazó halmazok) könnyen elhelyezhetők a hideg-meleg skálán : a TÉL és a NYÁR színtípus a színek hideg árnyalatait tartalmazza, az ŐSZ és a TAVASZ színtípus pedig a színek meleg árnylatatit foglalja magában.

 TÉL    NYÁR   ŐSZTAVASZ
HIDEGMELEG

A négy alaptípus azonban nem ilyen homogén. Az altípusok egy-egy "szomszédos" altípushoz közelítenek.

A hideg tél és a hideg nyár, ahogy a nevük is mutatja, hideg típusok, így a hideg-meleg tengelyen nem mozdulnak el a hideg tartományból. Itt a színek telítettsége és világossági értéke mentén mozdulnak el a színek.

A meleg ősz és a meleg tavasz az ellentétes oldalon, a meleg tartomány szélén találhatók. Az élénk, világos tavaszi színek és az ősz telítetlenebb, sötétebb színei közelednek egymáshoz. De mindig a meleg tartományban maradnak.

Az élénk tavasz és az élénk tél a színek legtisztább árnyalatait foglalják magukban, így a tiszta piros, a tiszta sárga és a tiszta kék az ő palettájukon található. Ezek a színek sem a meleg, sem a hideg irányban nem mozdulnak el.

A többi altípusnál lehetséges kisebb nagyobb elmozdulás a hideg-meleg tengelyen.

TISZTA
élénk tél
élénk tavasz
HIDEGmelegből a hideg felé, vagy hidegből a meleg feléMELEG
hideg tél
hideg nyár
sötét tél
sötét ősz
világos nyár
világos tavasz
lágy ősz
lágy nyár
meleg ősz
meleg tavasz

Nézzük meg, hogy (példaképpen) a piros szín esetében hogyan alakulnak az árnyalatok a hideg-meleg tengelyen.

HIDEGTISZTAMELEG

hideg tél
hideg nyár

élénk (tiszta) tél
élénk (tiszta) tavasz

meleg ősz
meleg tavasz

Az összképet tovább árnyalja, hogy a színek telítettségi és világossági értékei is változnak az altípusok között.

A hideg és meleg árnyalatok megkülönböztetése színérzék és gyakorlat kérdése. Az árnyalatok érzékelése kezdetben összehasonlítással egyszerűbb. Ha 2-3 különböző árnyalatot egymás mellé teszünk könnyebben meglátjuk, hogy melyik hidegebb, melyik melegebb. Később erre már nem lesz szükség, megfelelő gyakorlattal "rááll" a szemünk.

Tulajdonképpen a színtanácsadás során is az történik, hogy a különböző árnyalatokat összehasonlítva állapítjuk meg, hogy azok közül a hidegebb, vagy melegebb (ezen kívül a  telítettebb, vagy telítetlenebb, a sötétebb, vagy világosabb) árnylatok állnak a legjobban a természetes színeinkhez.

Képek forrása: Kettlewellcolors

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8