Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Színtípusok és a színek telítettségi értéke

 

A színtanácsadások során igyekszem a színelmélet legfontosabb elemeit elmagyarázni a vendégeimnek, hiszen erre a tudásra szükségük lesz majd a színtípusuknak megfelelő színek kiválasztásánál. Nem hagyatkozhatunk ugyanis csupán a színpalettákra, hiszen ugyanazt a 20-40 színt, ami a katalógusokban szerepel, nem feltétlenül találjuk meg az üzletekben.

A három színtulajdonság, mely alapján a színeket jellemezhetjük a világosság, a színezet és a telítettség.

Talán a legnehezebben megérthető színtulajdonság a telítettség, így most megkísérlem kicsit  részletesebben megmutatni, hogy mit is jelent ez.

A színek telítettsége fontos szerepet játszik a színtípusok meghatározásakor. A telítettségi érték a tiszta szín és a vele azonos világosságú szürke közötti átmenetet jelzi.

 

 telítetlen

                telített

Ahogy ezen az ábrán is látszik, tulajdonképpen a fehér, a fekete és az adott tiszta szín (itt a ciklámen) különböző arányú keveréke adja a telítettségi értékeket.

Az ábrán látható két ciklámen árnyalat azonos telítettségű, azonos színezetű (ugyanaz a ciklámen van jelen mind a két árnyalatban), de különböző világossági értékű. Itt tehát már két színtulajdonság, a telítettségi és a világossági érték is szerepet kap.

Egy adott szín árnyalatai tehát a telítettségi és a világossági értékei alapján különböztethetők meg.

Mit is jelent ez a színtípusok vonatkozásában?

A fenti ábrákon használt ciklámen szín a hideg színek csoportjába tartozik, ezért azt mutatom meg, hogy a hideg színtípusok (tél, nyár) altípusai számára hogyan választhatjuk ki a megfelelő ciklámen árnyalatokat.

Tél típusok

Hideg tél (Tél-nyár)

A hideg tél a legvisszafogottabb tél típus. A nyár hatása alatt a telített és a közepesen telített ciklámen árnyalatokat választhatja:

Élénk tél (tél-tavasz)

Az élénk tél a tavasz típus hatása alatt áll, vagyis a telített színek, így a telített ciklámen árnyalatok állnak legjobban a természetes színeihez.

Pippa TopSilky Scoop Neck

Sötét tél (tél-ősz)

Az ősz színtípus hatása alatt álló sötét tél típus számára a sötét, telített ciklámen árnyalatok a legideálisabbak.

Davina TeeMilan Knit Cardigan

Nyár típusok

Hideg nyár (nyár-tél)

A hideg nyár a tél típus hatása alatt a közepesen telített ciklámenek közül válogathat.

Világos nyár (nyár-tavasz)

A világos nyár a tavasz színtípushoz közelítő világos, közepesen telített és telítetlen ciklámen színekben mutat a legjobban.

Lágy nyár (nyár-ősz)

A lágy nyár az ősz hatása alatt a telítetlen ciklámenekben kel életre. Az élénk ciklámenek elnyomják a természetes színeit.

Remélem, hogy sikerült kicsit érthetőbbé tenni, hogy hogyan kerülnek be a színek egy-egy színtípus palettájába a telítettségi és a világossági értékük alapján. Természetesen a ciklámen csak egy példa, az összes szín kiválasztása ezen elvek alapján történik.

Telített színek

Közepesen telített színek

Telítetlen színek

Az ábrák forrása: szinkommunikacio.hu

***


 

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8