K&S Stúdió - stílustanácsadás felsőfokon

Színtípusok és a színek telítettségi értéke

2017.10.05.

A színtanácsadások során igyekszem a színelmélet legfontosabb elemeit elmagyarázni a vendégeimnek, hiszen erre a tudásra szükségük lesz majd a színtípusuknak megfelelő színek kiválasztásánál. Nem hagyatkozhatunk ugyanis csupán a színpalettákra, hiszen ugyanazt a 20-40 színt, ami a katalógusokban szerepel, nem feltétlenül találjuk meg az üzletekben.

A három színtulajdonság, mely alapján a színeket jellemezhetjük a világosság, a színezet és a telítettség.

Talán a legnehezebben megérthető színtulajdonság a telítettség, így most megkísérlem kicsit  részletesebben megmutatni, hogy mit is jelent ez.

A színek telítettsége fontos szerepet játszik a színtípusok meghatározásakor. A telítettségi érték a tiszta szín és a vele azonos világosságú szürke közötti átmenetet jelzi.

 

 telítetlen

                telített

Ahogy ezen az ábrán is látszik, tulajdonképpen a fehér, a fekete és az adott tiszta szín (itt a ciklámen) különböző arányú keveréke adja a telítettségi értékeket.

Az ábrán látható két ciklámen árnyalat azonos telítettségű, azonos színezetű (ugyanaz a ciklámen van jelen mind a két árnyalatban), de különböző világossági értékű. Itt tehát már két színtulajdonság, a telítettségi és a világossági érték is szerepet kap.

Egy adott szín árnyalatai tehát a telítettségi és a világossági értékei alapján különböztethetők meg.

Mit is jelent ez a színtípusok vonatkozásában?

A fenti ábrákon használt ciklámen szín a hideg színek csoportjába tartozik, ezért azt mutatom meg, hogy a hideg színtípusok (tél, nyár) altípusai számára hogyan választhatjuk ki a megfelelő ciklámen árnyalatokat.

Tél típusok

Hideg tél (Tél-nyár)

A hideg tél a legvisszafogottabb tél típus. A nyár hatása alatt a telített és a közepesen telített ciklámen árnyalatokat választhatja:

Élénk tél (tél-tavasz)

Az élénk tél a tavasz típus hatása alatt áll, vagyis a telített színek, így a telített ciklámen árnyalatok állnak legjobban a természetes színeihez.

Pippa TopSilky Scoop Neck

Sötét tél (tél-ősz)

Az ősz színtípus hatása alatt álló sötét tél típus számára a sötét, telített ciklámen árnyalatok a legideálisabbak.

Davina TeeMilan Knit Cardigan

Nyár típusok

Hideg nyár (nyár-tél)

A hideg nyár a tél típus hatása alatt a közepesen telített ciklámenek közül válogathat.

Világos nyár (nyár-tavasz)

A világos nyár a tavasz színtípushoz közelítő világos, közepesen telített és telítetlen ciklámen színekben mutat a legjobban.

Lágy nyár (nyár-ősz)

A lágy nyár az ősz hatása alatt a telítetlen ciklámenekben kel életre. Az élénk ciklámenek elnyomják a természetes színeit.

Remélem, hogy sikerült kicsit érthetőbbé tenni, hogy hogyan kerülnek be a színek egy-egy színtípus palettájába a telítettségi és a világossági értékük alapján. Természetesen a ciklámen csak egy példa, az összes szín kiválasztása ezen elvek alapján történik.

Telített színek

Közepesen telített színek

Telítetlen színek

Az ábrák forrása: szinkommunikacio.hu

***


 

 

vissza

Bemutatkozás

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera