• .

Színtípusok és mintás anyagok

 

A színtípusunknak megfelelő színek kiválasztása egy szakszerű színtanácsadást követően már nem okoz komoly problémát, ám a mintás ruhadarabokkal sokszor meggyűlik a bajunk. Ebben az írásban a minták színerdejében teszünk látogatást.

Könnyű a dolgunk, ha a mintás ruhadarab kizárólag a színtípusunknak megfelelő színeket tartalmazza.

Sok esetben azonban a tervezők megtréfálnak minket, keresik a szokatlan, vagy kontrasztos (komplementer, ütköző, osztott komplementer stb.) színkombinációkat. Ilyen esetekben érdemes az összhatásra koncentrálni és a ruhadarab hangulatát figyelembe venni. Mindaddíg, míg a színpalettából kilógó színek nem uralják el az összhatást, amíg inkább csak az adott színtípushoz tartozó színek kiemelését szolgálják, addig nem kell attól tartani, hogy diszharmóniát eredményeznek viseléskor. Az arc közelében azonban mindig legyenek túlsúlyban a színtípusunknak megfelelő színek.

Nézzük most meg, hogy a különböző színtípusokhoz milyen minták és milyen színkombinációk illenek.

TÉL

Kezdjük a sort a karakteres téllel. Ennek a színtípusnak az élénk (telített), tiszta, hideg és sötét színek állnak jól.

Az erős kontrasztok (sötét-világos, vagy komplementer, osztott komplementer) is remek hatást eredményeznek a tél természetes színei mellett, de természetesen az már a személyiség függvénye és nem a színtípusé, hogy a merész, vagy a visszafogott megjelenést favorizáljuk-e. Hasonló a helyzet a mintákkal. Azok  mennyisége, nagysága és típusa (geomatrikus, virágmintás, pöttyös, csíkos stb.) leginkább a testalkat függvénye, nem pedig a színtípusé.

A legkontrasztosabb megoldások, a legélénkebb színek az élénk télnek állnak jól. Az ebbe a típusba tartozók gyakran megriadnak, amikor az élénk színek kombinálását javaslom. Természetesen nem kötelező ezekkel a drámai megoldásokkal élni, de az élénk tél természetes színeit remekül kiemelik ezek a színhangzatok.  A hideg tél a hideg, de egy kissé kevésbé telített összhatású kombinációkat kedveli. A sötét tél számára a téli paletta sötétebb színeiből álló, kevésbé kontrasztos mintázatokat ajánlom.

élénk télhideg tél

sötét tél

NYÁR

A nyár színtípus a télnél telítettlenebb, pasztelebb hideg árnyalatokat foglal magában. Ezeknek a színeknek finom, elegáns, visszafogott karaktere van, de némi kontrasztot elviselnek a nyár típusba tartozók is.

A hideg nyár a hideg téllel rokon altípus, annál kissé visszafogottabb, de a nyarak közül mindenképpen a legkarakteresebb. A világos nyár ezzel szemben kissé egynemű, világos összhatást igényel. Sem a kontrasztokat, sem a sötét színeket nem érdemes eröltetni. A lágy nyár színei törtek, kissé fáradtak és sötétek, de természetesen csak a többi nyár altípushoz képest.

hideg nyárvilágos nyárlágy nyár

TAVASZ

A tavasz, a télhez hasonlóan telített, élénk ám világos és legfőképpen meleg színekből áll. A vidám, feltűnő színösszeállítások, az erős kontrasztok sem állnak távol a tavasztól.

A tavasz altípusok között a visszafogottságot, a világos, meleg árnyalatokat a világos tavasz képviseli. Itt sem az éles kontrasztok, sem a feltűnő színhangzatok nem érvényesülnek. Az élénk tavasz ennek éppen az ellenkezője, élénk, kontrasztos, harsány, figyelem felkeltő. A meleg tavasz mélyebb, lágyabb, kicsit az őszbe hajló színvilágú.

világos tavaszélénk tavaszmeleg tavasz

ŐSZ

Az ősz színtípus a nyáréhoz hasonlóan visszafogottabb, nyugalmasabb színvilágú, mentes az erős kontrasztoktól, az élénk, telített színektől.

A sötét ősz a mély, buja színkombinációkat kedveli, nincsenek benne erős kontrasztok, világos színek is csak jelzésszerűen jelennek meg. A meleg ősz a legmelegebb őszi színekben kel életre. Színei élénkebbek, kontrasztosabbak, mint a többi ősz altípuséi. A lágy ősz a halvány, pasztell színvilágot kedveli, amelytől a lehető legtávolabb állnak a kontrasztok, az élénk, de a sötét színek is. Analóg, természetes színvilágot képviselnek.

sötét őszmeleg őszlágy ősz

***

vissza

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"Kedves Ágnes! Nagyon hasznos volt a találkozásunk! Egyrészt visszajelzést kaptam arról, hogy fiatalabb éveimben elég jó érzékkel sikerült rátalálni a saját színeimre. Másrészt, hogy az idő múlásával sem kell erről az útról letérnem, feleslegesen más színvilággal próbálkozni, kísérletezni - hanem csak az életkornak megfelelő összhangot, harmóniát kell szem előtt tartani, kialakítani. (Ez mindenképpen pénztárcakímélő, fontos információ volt! :)) Mind a színeket tekintve, mind a testalkatra vonatkozólag - mondhatnám, "nagyon jó szemed van"! :) Másképp fogalmazva, munkádban egyértelműen jelenik meg a jó érzék a profizmussal. Az emlékeztetőt már átfutottam - egyszerűen isteni! Nagyon jó, nagyon hasznos! Elnézést a közvetlenségért - de küldöm szeretetteli ölelésem! :) Brigitta"

"Nagyon köszönöm!!!!! Mikor beszálltam a liftbe és az ottani tükörbe néztem rácsodálkoztam az arcomra - üdébb, frissebb és fiatalosabb lett a sminktől, amit elkészítettél. Még mindig a szürke hatása alatt vagyok - a barna, narancs, sötét, élénk és meleg színű ruhadarabok a szekrényből zsákba kerülnek ... majdnem üressé fog válni a szekrényem, de lépésről lépésre fogok haladni - most már tudom, hogy milyen fazonú ruhadarabokra lesz szükségem - ehhez nagyon köszönöm az összefoglaló füzetedet is.
Nehéz szavakba önteni, amit érzek ... olyan mint egy újjászületés!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy eljutottam Hozzád! Szeretettel: Csongi"

"Szeretném megköszönni a mai tanácsadást, nagyon hasznos volt számomra! Kedvet is kaptam újra a "régi" kedvenc színeimhez, ki kell használnom hogy a szabadidőmben még tudom őket viselni. :) Örülök hogy eljutottam hozzád, már a honlapod alapján is látszott milyen igényes vagy és mennyire szívvel-lélekkel dolgozol. Krisztina"


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8