Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Színtípusok és színkompozíciók

 

A színtanácsadás során általában közel 100 színárnyalatot próbálunk az elemzés alanyának arcához és azokat az árnyalatokat választjuk ki, amelyek a legjobban harmonizálnak az analízisben részt vevő személy saját, természetes színeivel. Ezek a „harmonizáló színek” színtulajdonságaik alapján többé-kevésbé hasonlóak, ezért ha megnézzük egy-egy színtípus palettáját, jól látható, hogy a színek kellemes, esztétikus összhatást eredményeznek.

Harmónia

A színtanácsadás lényege, hogy olyan színeket válogassunk egy csoportba, amelyek természetes színinkkel (és egymással is) harmonizáljanak. A harmónia feltétele pedig, hogy a színek között a színtulajdonságok szerint rendezettség legyen. Olyan árnyalatok kerüljenek egy színtípusba, amelyek telítettség, világosság és színhőmérséklet szerint hasonlóak. Nincs önmagában „szép” vagy „csúnya” szín, bármely színárnyalat, ha megfelelő színek közé kerül harmonikus és esztétikus lesz.

Világos nyár

Élénk tavasz

Sötét tél

Lágy ősz

Az egyes színtípusok színei hasonló színtulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis a színgömb
egy bizonyos metszetén (szélességi fokon) és azon belül is hasonló mélységben található.

Kölcsönhatás

Nem mellékes az sem, hogy a színek mindig hatással vannak egymásra. Ugyanaz a szín más-más színek mellett másképpen fest. A sárga például sokkal vibrálóbb, élénkebb, erőteljesebb  a lila környezetében, ugyanakkor a szürke és más semleges színek megszelidítik, visszavesznek az erejéből.

Dinamika

Egyes színtípusok alkalmasak dinamikus színösszeállítások létrehozására, hiszen a sötét-világos színskála szélső értékei is jelen vannak a palettájukon. Ezeknek az erős kontrasztokat tartalmazó színtípusoknak sokkal nagyobb a játékterük, sokkal dinamikusabbak, mint azok a színtípusok, amelyek gyenge kontrasztértékekkel rendelkeznek, vagyis a sötét-világos skálán szűk a mozgásterük. Ezeknél a színtípusoknál inkább statikus színkombinációkat tudunk létrehozni. A statikus színtípusok színeit bárhogyan is variáljuk, nem fogunk drámai hatást tapasztalni. Ezzel ellentétben a dinamikus színtípusoknál hatalmas különbségeket eredményezhet a színekkel való játék.

dinamikusstatikus

Arányok

A színek harmóniáját azonban nem csupán a színezet határozza meg, az együtt használt színek arányainak és elrendezésének is fonos a szerepe.

Mivel az egyes színpaletták színei harmonizálnak egymással, könnyen készíthetünk belőlük színpárokat és több színből álló színkompozíciókat. Ennek az öltözködésnél nagy hasznát vesszük, hiszen az esetek döntő többségében a szettjeink nem egy színből állnak.

Élénk tavasz színkombinációVilágos nyár színkombináció

Sötét tél színkombinációLágy ősz színkombináció

Bár ugyanarról a színpalettáról válogatjuk a színeket, hangulatában és összhatásában nagyon eltérő végeredményre juthatunk a színek számának és a színek arányainak megváltoztatásával. Ugyanaz a színkombináció más hatást kelt annak függvényében, hogy a kompozíción belül az egyes színek mekkora felületen és milyen elrendezésben helyezkednek el. A színtípusunk színeit célszerű többféle elrendezésban, a színek többféle arányú elrendezésében kipróbálni, hogy megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő megoldást.

A színek egymás mellé rendelésekor érdemes egy, vagy két főszínt kiválasztani, figyelemmel arra, hogy az összeállítás hangulatát, jellegét leginkább ezek a színek fogják meghatározni. Ezek a színek lehetnek a ruhatárunk bázisszínei, melyek alapot teremtenek a többi, kiegészítő szín számára.

A színek helye is meghatározó jelentőség. A felül, vagy a középen elhelyezett színek mindig meghatározóbbak, mint az alul, vagy az oldalt elhelyezkedő színek. Az öltözködésben azonban ezen kívül a test formáit is figyelembe kell venni a színek elhelyezésekor.

***

A képek forrása: Pinterest

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8