Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Válasszunk bázisszínt az alapruhatárunkhoz!

2018.01.02.

Egy jól működő alapruhatár kialakításának egyik legfontosabb lépése, hogy válasszunk egy bázisszínt, amely összeköti és egyben harmonizálja a ruhatárunkat.

Ruhatárunk alapszíne logikusan egy semleges árnyalat lesz, amely valóban jó kiindulópont bármely szett összeállításához. Főleg azokat a ruhadarabokat érdemes ebből a színből választani, amelyeket gyakrabban viselünk és az alapruhatár többi darabja nagy eséllyel egy szettbe kerül ezekkel. A kabátok, a blézerek, a kardigánok, a cipők, a nadrágok és a szoknyák között feltétlenül legyen a kiválasztott bázisszínből.

Minden színtípus legalább 3-4 úgynevezett bázisszínnel rendelkezik. Ezek a semleges színek remekül kiegészítik az adott színtípus palettáját és bármely színével harmonikus párost alkot. A tengerészkéket univerzális bázisszínként tartjuk számon, azaz bárki választhatja az alapruhatára semleges színéül.

TÉL
feketesötétszürketengerészkékpadlizsánlilahófehér
Nyár
középszürkevilágosszürketengerészkékpadlizsánlila

törtfehér
(szürkés)

TAVASZ
beigeközépbarnatörtfehér
(sárgás)
tengerészkék
ŐSZ
beigeközépbarnacsokoládé
barna
olajzöldtengerészkék

Tél

A tél színtípus bázisszínei közül ezúttal a tengerészkéket választottam példaként. Remekül kiegészíthető a téli paletta bármely színével, de önmagában is csodásan áll a teleknek. Bár a tél típusoknak remek választás a fekete is, ha idegenkedsz tőle, válassz inkább a tél többi semleges színe közül. Ezen a helyen is szeretném leszögezni, hogy a tél típusba tartozóknak életkortól függetlenül kiváló színük a fekete és a hófehér, de ez nem jelenti azt, hogy "kötelező" a viselése.

Nyár

A nyár típusba tartozó számára most a középszürkét választottam, egyrészt mert én magam is nagyon szeretem és viselem, másrészt, mert manapság divatos, így biztosan bőségesen találni az üzletekben ilyen színű ruhadarabokat. A nyarak bánjanak óvatosan a feketével! Semmiképpen nem javaslom az alapruhatár bázisszíneként.

Tavasz

A tavasz típus üde, élénk színei között kevesebb semleges színt találunk. A bézs azonban tökéletes választás lehet még a téli időszakban is, amikor hajlamosabbak vagyunk sötétebb színeket viselni. Szerencsére a szürke mellett a bézs is divatos színnek számít, így bátran kereshetjük a januári leárazáskor is.

Ősz

Tisztában vagyok azzal, hogy a khaki megosztó színnek számít még az ősz típusba tartozók között is. Van aki rajong érte, van aki messziről elkerüli. Én most mégis a khaki sötétebb árnyalatát választottam az ősz típusúak számára ebben a példában, hogy megmutassam, minden korosztály bátran választhatja bázisszínként is.

Az illusztrációk a Polyvore felhasználásával készültek. A képek forrása: Pinterest

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8