Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Az évszak típusok meghatározása - 12 altípus

Tél

Nyár

Ősz

Tavasz

hideg
meleg
sötét
világos
telített
telítetlen

Nézzük meg a négy alaptípus három jellemző színtulajdonságát! A fenti táblázat alapján láthatjuk, hogy minden alaptípust három színtulajdonság egyidejű jelenléte alapján különítjük el a másik háromtól, ugyanakkor az is kiolvasható a sorok közül, hogy minden színtulajdonságnak van egy párja is.

  • Hideg tél - Hideg nyár
  • Meleg ősz - Meleg tavasz
  • Sötét tél - Sötét ősz
  • Világos nyár - Világos tavasz
  • Élénk (telített) tél - Élénk (telített) tavasz
  • Lágy (telítetlen) nyár - Lágy (telítetlen) ősz

Ezek a tulajdonságpárok nagyon hasonlóak egy színtulajdonság alapján, ugyanakkor kicsit a saját színtípusuk hatását is éreztetik a párjukon. Minden egyes színtípusra három másik színtípus hat, így színtípusonként 3-3 altípus keletkezik.

Más megközelítésben a színtípusok nem négy, vagy tizenkét elkülönülő színcsoportot jelentenek, hanem fokonatosan egymásba olvadó, dinamikus színtulajdonságú csoportokat alkotnak. Ez legérzékletesebben egy "színkörön" ábrázolható. Ahol kicsit "sántít" az ábra, az a két világos és a két sötét altípus. Ezek is egymással összeérő típusok, de a körön  szemben helyezkednek el.

Most pedig ismerkedjünk meg közelebbről az altípusokkal!

Nyár típusok

1. Világos nyár

A világos nyár színei pasztellek, gyenge kontrasztúak. A tavasz hatása miatt enyhe sárgás hatás érvényesül a palettáján. A viágos nyárnak nem állnak jól a nyár sötétebb színei, ellenben a világos tavasz palettájáról néhány pasztell színt bátran viselhet. Azonban vigyáznia kell az élénk színekkel, ezek tökéletesen elnyomják természetes színeit.

2. Lágy nyár

A lágy nyárnak a kevert, telítetlen színek remekül állnak. Színei soha nem élénkek és számos sötét árnyalatot találunk a palettáján. Az ősz hatására színei kissé bélyebbek  a többi nyár színeinél és enyhe barnás tónus észlelhető a színeiben. A nyár színskálájának élénkebb, kékesebb árnyalatai nem szerencsések számára.

3. Hideg nyár

A hideg nyár két nyár altípusával ellentétben az erőtlen színekben nem mutat jól. Kell valami élénkség saját színeinek kiemeléséhez. Mivel a hideg nyár a tél hatása alatt áll színeiben nincs helye a meleg árnyalatoknak, ellenben az egész palettát átitaja a "kékség".

Világos nyár

Lágy nyár

Hideg nyár

tavasz hatás

ősz hatás

tél hatás

Haj: hamvasszüke, ezüst
Bőr: csontszínű, világos bézs
Szem: kék, zöld, szürke

Haj: hamvasszőke, középbarna,
barnásszürke
Bőr: csontszínű, bézs, olíva
Szem: kék, zöld, szürke, barna

Haj: hamvasszőke, középbarna
Bőr: rózsaszín, bézs
Szem: kék, zöld, szürke, barna

Tél típusok

1. Sötét tél

A sötét tél sötét és hideg színpalettáját kiemeli néhány élénk, telített szín, de összességében a sötét színek dominálnak. Az ősz hatása miatt a barnás, bannásvörös árnyalatok is jelen vannak a színskáláján, ellenben a kékes árnyalatok kissé zöldesebbek a tél hideg kékjeinél.

2. Élénk tél

Az élénk tél színpalettájának vibráló, kontrasztos és élénk színeit csak a tavasz élénkségéhez lehet hasonlítani. Ezek a színek azonban sötétebbek, bujábbak és persze összehatásában hidegebbek, mint a tavasz színei.

3. Hideg tél

A hideg tél palettája a legvisszafogottabb a tél típusok között és minek is köszönhetné ezt, ha nem a nyár színtípus hatásának. A nyár színeinél azonban élénkebbek, sötétebbek és kontrasztosabbak a színei. Ellentétben a másik két tél színtípussal, a meleg színtípusok palettáiról legfeljebb az élénk türkizek kaphatnak helyet a hideg tél színei között.

Sötét tél

Élénk tél

Hideg tél

ősz hatás tavasz hatás nyár hatás

Haj: sötétbarna, fekete
Bőr: bézs, olíva
Szem: sötétbarna,
mogyoróbarna, fekete
Haj:fekete, sötétbarna, platina
Bőr: porcelán, csontszínű, bézs,
olíva
Szem: mogyoróbarna, kék, zöld,
szürke
Haj: fekete, sötétbarna, ezüst
Bőr: csontszínű, olíva, bézs
Szem: sötétbarna, szürke, kék,
zöld

 

Tavasz típusok

1. Világos tavasz

A világos tavasz az egyetlen tavasz típus, aki pasztell színekben jól mutat, azonban a túlságosan erőtlen színeket érdemes feldobnia egy-egy élénkebb árnyalattal. A nyár hatása alatt egy leheletnyivel hidegebbek a színei, mint a másik két harsogó tavasz típusnak.

2. Meleg tavasz

A meleg tavasz palettáját áthatja az aranyló, sárgás fény, semmilyen hideg színnek nincs helye köztük. Színei gyenge, vagy közepes kontrasztúak, sem túl sötét, sem túl világos árnyalat nincs köztük. Az ősz hatására palettája kissé mélyebb, mint a másik két tavasz típuséi.

3. Élénk tavasz

Az élénk tavasz harsogó és kontrasztos színskálával rendelkezik. A tél hatására egészen sötét színek is megjelennek a tavasz színek között, sőt a hideg-meleg színkontrasztokat is jól tolerálja, éppúgy, mint az élénk tél. A világos tavasz pasztell színeit kerülnie kell.

Világos tavasz

Élénk tavasz

Meleg tavasz

nyár hatás tél hatás ősz hatás

Haj: aranyszőke
Bőr: világos bézs, csontszínű,
barackrózsaszín
Szem: kék, zöld, szürkéskék
Haj: barna, sötétbarna,
rézvörös, aranyszőke
Bőr: porcelán, csontszínű,
világosbézs
Szem: kék, zöld, aranybarna
Haj: aranyszőke, aranybarna,
rézvörös
Bőr: csontszínű, porcelán
Szem: zöld, kék, aranybarna

Ősz típusok

1. Sötét ősz

A sötét ősz a tél hatására élénkebb és dinamikusabb a többi ősz típusnál. Jellemzően sötét színei közé keverednek hidegebb árnyalatok is, mint például a padlizsánlila, vagy éppen a fekete.

2. Meleg ősz

A meleg ősz a meleg tavaszhoz hasonlóan csupa aranyló, meleg színben pompázik. A föld színei, a kakaó, a kávé színe mind megtalálhatók a palettáján, ugyanakkor az élénk narancssárgák és a khaki is jelen van a színei között.

3. Lágy ősz

A lágy őszt a nyár hatása visszafogottá teszi. Az élénk őszi színek egyáltalán nem állnak jól neki, cserében a mályvás rózsaszín, vagy a púderrózsaszín foglal helyet a színskáláján.

Sötét ősz

Meleg ősz

Lágy ősz

tél hatás tavasz hatás nyár hatás

Haj: sötétbarna, gesztenyebarna
Bőr: csontszínű, bézs, olíva
Szem: fekete, sötétbarna,
aranybarna
Haj: aranyszőke, mahagóni,
bronzvörös, gesztenyebarna
Bőr: bézs, csontszínű
Szem: aranybarna, zöld, kék
Haj: eperszőke, mézbarna,
szürkésbézs
Bőr: bézs
Szem: aranybarna, zöld, kék

SZERETNÉD MEGTUDNI, HOGY MILYEN SZÍNTÍPUSBA TARTOZOL? ISMERKEDJ MEG A SZÍNTANÁCSADÁSSAL!

***

google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8